Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Deser piankowy z galaretką i ananasem

Deser piankowy z galaretką i ananasem

5 min. czytania
3
0
Deser piankowy z galaretką i ananasem powstał zupełnie przypadkiem. Miało być z tego ciasto, na uczczenie imienin Teściowej, jednak herbatniki, które miały być na spód zeżarłem. No co zapomniałem po co kupiłem. A okazało się również, że nie tylko ja mam pomysł by robić ciasto, więc dwa ciasta to już przesada. Pomyślałem, że może w pucharki to zapakować i będzie deser i tak zrobiłem coś takiego. Cukru prócz tego w galaretkach nie ma, pianka na bazie jogurtu, więc całość dość lekka i delikatna. Pianka wyszła super puszysta i wszystkim co jedli smakowało. Polecam szczególnie na imprezy z dziećmi, mało roboty a efekt fajny. Można użyć kolorowych galaretek, miksować smaki i brać dowolne owoce.
Przygotowanie: 15 min.
Zastyganie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Ilość porcji – 5 osób
Jak wykonać przepis na – Deser piankowy z galaretką i ananasem
Składniki:
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 1 puszka ananasów
Sposób wykonania:
  • Galaretki brzoskwiniowe rozpuściłem w 500 ml gorącej wody. Pomieszałem i odstawiłem do przestudzenia.
  • Gdy już przestygły, wlałem do nich jogurt i wszystko porządnie zmiksowałem, na wysokich obrotach, tak by się połączyły składniki i dobrze napowietrzyły.
  • Rozlałem piankę do pucharków i wstawiłem na 1 godzinę do lodówki.
  • Rozpuściłem na 30 min przed wyjęciem pianki z lodówki galaretkę o smaku kiwi w 400 ml wody i zostawiłem do przestudzenia.
  • Pokroiłem ananasa w kawałki.
  • Wyjąłem pianki i ułożyłem na nich kawałki ananasa a całość po równo zalałem przygotowaną wcześniej galaretką.
  • Wstawiłem pucharki ponownie do lodówki na kolejna godzinę. Możecie potrzymać dłużej, nam się śpieszyło trochę świętować.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Deser piankowy z galaretką i ananasem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 5
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia

3
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Świat EkspresówEfkaKonefkaPiotr Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Świat Ekspresów
Gość

Ananas świetnie dopełnia smak i jest bardzo orzeźwiający!

EfkaKonefka
Gość

Opis deseru brzmi super smacznie 🙂

Piotr
Gość
Piotr

Faktycznie, proste i smaczne. Zrobiłem i zjedli w 5 sekund, tylko za wcześnie zrobiłem tę drugą galaretkę i chyba niepotrzebnie wstawiłem do schłodzenia do lodówki 🙂 Użyłem brzoskwinie i galaretki cytrynowe do pianki, a brzoskwiniowa na górę – też fajny efekt. Dziękuję za przepis.

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite