w ,

Deser z chia, granatem i mango

Deser z chia, granatem i mango

Mieliśmy w weekend mały zlot naszej szajki blogowej, tak więc miałem kilka królików doświadczalnych do testowania. Przepis wymyśliłem przed spotkaniem uznając, że wszystko do siebie pasuje to pewnie będzie smaczne, W wielką dozą niepewności i wiecznym pytaniem a co to na ustach część towarzystwa się na to skusiła. I mówili, że dobre więc chyba dobre. A tak serio to mnie bardzo pasuje. Słodkie przerażająco są te sorbety więc złamanie ich cierpkim granatem i podbicie smaku kokosem daje bardzo fajny efekt. Zdjęcie robiliśmy w niedziele rano i niestety okno okazało się jedynym miejscem nie wymagającym usunięcia śladów imprezy więc jakie jest takie jest ale jest 🙂 Dziękuję kochani za wspaniały weekend a przepis na deser dla królików uwieczniamy.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na – Deser z chia, granatem i mango

Potrzebne składniki

  • 0,5 l soku naturalnego z granatu
  • 8 łyżek nasion chia
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 opakowania lodów sorbet mango (takie średnie okrągłe nasz z Lildla nie patrzyłem na gramaturę.
  • dekoracja – płatki migdałowe (winogrona)

Sposób wykonania

  • Sok, mleko i nasiona chia wlewamy do garnka i podgrzewamy dosładzając miodem wg uznania. Smak będzie trochę cierpki ale nie przesładzamy zostawiamy taki by normalnie dało się jeść, Nie gotujemy i wyłączmy gaz przed zagotowaniem.
  • Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia a potem wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.
  • Nakładamy do pucharków lub szklanek, na spód po 3 łyżki lodów, ok 5-6 łyżek naszej mieszaniny z chia i dekorujemy wg uznania. Na zdjęciu to co zostało rano ale można użyć świeżego mango, pestek granatu, płatków migdałowych, winogron, i napakować solidną warstwę owoców.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Deser z chia, granatem i mango wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze