Potrzebne składniki
- 0,5 l soku naturalnego z granatu
- 8 łyżek nasion chia
- 1-2 łyżki miodu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 opakowania lodów sorbet mango (takie średnie okrągłe nasz z Lildla nie patrzyłem na gramaturę.
- dekoracja – płatki migdałowe (winogrona)
Sposób wykonania
- Sok, mleko i nasiona chia wlewamy do garnka i podgrzewamy dosładzając miodem wg uznania. Smak będzie trochę cierpki ale nie przesładzamy zostawiamy taki by normalnie dało się jeść, Nie gotujemy i wyłączmy gaz przed zagotowaniem.
- Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia a potem wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.
- Nakładamy do pucharków lub szklanek, na spód po 3 łyżki lodów, ok 5-6 łyżek naszej mieszaniny z chia i dekorujemy wg uznania. Na zdjęciu to co zostało rano ale można użyć świeżego mango, pestek granatu, płatków migdałowych, winogron, i napakować solidną warstwę owoców.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Deser z chia, granatem i mango wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!