Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Deser z chia, granatem i mango

Deser z chia, granatem i mango

3 min. czytania
1
1
Mieliśmy w weekend mały zlot naszej szajki blogowej, tak więc miałem kilka królików doświadczalnych do testowania. Przepis wymyśliłem przed spotkaniem uznając, że wszystko do siebie pasuje to pewnie będzie smaczne, W wielką dozą niepewności i wiecznym pytaniem a co to na ustach część towarzystwa się na to skusiła. I mówili, że dobre więc chyba dobre. A tak serio to mnie bardzo pasuje. Słodkie przerażająco są te sorbety więc złamanie ich cierpkim granatem i podbicie smaku kokosem daje bardzo fajny efekt. Zdjęcie robiliśmy w niedziele rano i niestety okno okazało się jedynym miejscem nie wymagającym usunięcia śladów imprezy więc jakie jest takie jest ale jest 🙂 Dziękuję kochani za wspaniały weekend a przepis na deser dla królików uwieczniamy.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 20 min.

Składniki:

  • 0,5 l soku naturalnego z granatu
  • 8 łyżek nasion chia
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 opakowania lodów sorbet mango (takie średnie okrągłe nasz z Lildla nie patrzyłem na gramaturę.
  • dekoracja – płatki migdałowe (winogrona)

Sposób wykonania:

  • Sok, mleko i nasiona chia wlewamy do garnka i podgrzewamy dosładzając miodem wg uznania. Smak będzie trochę cierpki ale nie przesładzamy zostawiamy taki by normalnie dało się jeść, Nie gotujemy i wyłączmy gaz przed zagotowaniem.
  • Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia a potem wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.
  • Nakładamy do pucharków lub szklanek, na spód po 3 łyżki lodów, ok 5-6 łyżek naszej mieszaniny z chia i dekorujemy wg uznania. Na zdjęciu to co zostało rano ale można użyć świeżego mango, pestek granatu, płatków migdałowych, winogron, i napakować solidną warstwę owoców.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Babka piaskowa ucierana

    Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…
  • Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

    Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …
  • Mazurek marcepanowy

    Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w sm…

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…