Potrzebne składniki
- 1 pierś kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 mały por
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól (pieprz)
Na zacierki:
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Kurczaka wrzucamy do garnka z wodą, lekko solimy dodajemy pieprz w ziarnach, ziele i liście laurowe. Gotujemy 10 min. Jeśli wytrąci się osad to go zdejmujemy.
- Dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę. Marchew i pietruszkę możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Seler wrzucamy cały. Możemy też dodać dowolne inne warzywa wg. uznania np. groszek,
- Gotujemy kolejne 15-20 min. na mniejszym ogniu czekając aż warzywa zmiękną.
- Wyjmujemy seler i kurczaka. Kurczaka rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do zupy. Doprawiamy zupę do smaku i wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki.
- Robimy zacierki, mieszamy mąkę, z jajkiem i solą. Wyrabiamy ciasto,aż będzie zwarte.
- Odrywamy małe kawałki ciasta palcami i turlamy w ręku.
- Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodą i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Odcedzamy, wrzucamy zacierki do zupy i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa jarzynowa z zaciekami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.