Kosą po patelni Przepisy Delikatna zupa jarzynowa z zacierkami

Delikatna zupa jarzynowa z zacierkami

5 min. czytania
0
0
Czasem trzeba dbać o brzuszek, a wtedy taka delikatna zupa jarzynowa z zacierkami jest jak znalazł. Pełno własności odżywczych, aromatu i smaku w jednym. Szybkie przygotowanie i łatwo się ją robi. Do tego mega pożywna i rozgrzewająca. Polecam również wszystkim dbającym o linię. Obiadek fit dający pozytywną energię do działania i stawiający na nogi.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Zupa jarzynowa z zaciekami
Składniki:
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 mały por
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól (pieprz)

Na zacierki:

  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Kurczaka wrzucamy do garnka z wodą, lekko solimy dodajemy pieprz w ziarnach, ziele i liście laurowe. Gotujemy 10 min. Jeśli wytrąci się osad to go zdejmujemy.
  • Dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę. Marchew i pietruszkę możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Seler wrzucamy cały. Możemy też dodać dowolne inne warzywa wg. uznania np. groszek,
  • Gotujemy kolejne 15-20 min. na mniejszym ogniu czekając aż warzywa zmiękną.
  • Wyjmujemy seler i kurczaka. Kurczaka rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do zupy. Doprawiamy zupę do smaku i wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki.
  • Robimy zacierki, mieszamy mąkę, z jajkiem i solą. Wyrabiamy ciasto,aż będzie zwarte.
  • Odrywamy małe kawałki ciasta palcami i turlamy w ręku.
  • Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodą i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • Odcedzamy, wrzucamy zacierki do zupy i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa jarzynowa z zaciekami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 16
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    19
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite