Potrzebne składniki
- 1/3 puszki kajmaku
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, sól i masę kajmakową.
- Podgrzewamy mieszając aż wszystkie składniki się roztopią i połączą.
- Zostawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając na ok 8 minut.
- Jeszcze gorącą masę zdejmujemy z ognia i mieszamy z bakaliami.
- Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem lub naczynia o powierzchni 30-35 cm kwadratowych.
- Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Czekoladowy blok krówkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Połączenie czekolady i krówek! <3 ^^