Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Czekoladowy blok krówkowy

Czekoladowy blok krówkowy

5 minuty czytania

Słodki, ciągnący się i pyszny czekoladowy blok krówkowy. Można po zrobieniu pokroić na prostokątne kawałki i powstaną pyszne czekoladowe pełne bakalii krówki. Skład dodatków możemy dowolnie modyfikować wg. własnego uznania. Możemy z powodzeniem też użyć owoców suszonych, kandyzowanych jak i zwykłych herbatników. Możecie poszaleć i dostosować smak pod siebie.

Czekoladowy blok krówkowy

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 5 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1/3 puszki kajmaku
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, sól i masę kajmakową.
  2. Podgrzewamy mieszając aż wszystkie składniki się roztopią i połączą.
  3. Zostawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając na ok 8 minut.
  4. Jeszcze gorącą masę zdejmujemy z ognia i mieszamy z bakaliami.
  5. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem lub naczynia o powierzchni 30-35 cm kwadratowych.
  6. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
  • Czekoladowa fantazja smaków

    Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pr…
  • Piernik świąteczny wersja 2

    Rzutem na taśmę, ale może jeszcze ktoś się skusi na pyszny piernik świąteczny. Można go pr…
  • Seromak na kruchym spodzie

    Seromak na kruchym spodzie, tradycyjny przepis pokoleniowy, lub jak niektórzy nazywają to …