w ,

Czekoladowy blok krówkowy

Słodki, ciągnący się i pyszny czekoladowy blok krówkowy. Można po zrobieniu pokroić na prostokątne kawałki i powstaną pyszne czekoladowe pełne bakalii krówki. Skład dodatków możemy dowolnie modyfikować wg. własnego uznania. Możemy z powodzeniem też użyć owoców suszonych, kandyzowanych jak i zwykłych herbatników. Możecie poszaleć i dostosować smak pod siebie.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Czekoladowy blok krówkowy

Potrzebne składniki

  • 1/3 puszki kajmaku
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, sól i masę kajmakową.
  • Podgrzewamy mieszając aż wszystkie składniki się roztopią i połączą.
  • Zostawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając na ok 8 minut.
  • Jeszcze gorącą masę zdejmujemy z ognia i mieszamy z bakaliami.
  • Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem lub naczynia o powierzchni 30-35 cm kwadratowych.
  • Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Czekoladowy blok krówkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Połączenie czekolady i krówek! <3 ^^