Potrzebne składniki
Biszkopt:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- niepełna szklanka mąki pszennej
- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 1 duża puszka masy kajmakowej
- 2 galaretki agrestowe
- 2 duże jabłka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 opakowanie kremu czekoladowego
- orzechy włoskie prażone do dekoracji
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 30 ml alkoholu wódki lub rumu
Sposób wykonania
- W misce mieszamy dokładnie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodajemy do białek podczas ubijania partiami cukier.
- Ciągle mieszając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy.
- Wykładamy ciasto na okrągła blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
- Galaretki rozpuszczamy w pół litrze wody. Do gorącej galaretki dodajemy pokrojone orzechy. Dodajemy też pokrojone w kostkę i obrane jabłka. Odstawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy poncz z wody, soku z cytryny i alkoholu i nasączamy połową spód ciasta.
- Lekko podgrzewamy masę kajmakową i połowa masy smarujemy nasączony spód.
- Na masę wykładamy tężejąca galaretkę z jabłkami i orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Przygotowujemy krem wg. przepisu na opakowaniu.
- Wyjmujemy ciasto i smarujemy kremem, zostawiając trochę kremu do dekoracji.
- Przykrywamy drugim blatem i nasączamy resztą ponczu.
- Smarujemy pozostałą masą kajmakową, dekorujemy resztą kremu i posypujemy orzechami.
- Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Czekoladowa fantazja smaków wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Jeśli ten przepis jest zbyt skomplikowany, a lubicie jabłka to sprawdźcie proste ciasto z jabłkami autorstwa Magdy.