Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Czekoladowa fantazja smaków

Czekoladowa fantazja smaków

3 min. czytania
0
0
Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pracy jest, przyznaję. Delikatny biszkopt, pełno czekolady jabłka agrest, orzechy, kajmak. Mimo tego bogactwa doznań smakowych wszystko świetnie się ze sobą łączy i komponuje. Odpowiednio udekorowane może stanowić super tort urodzinowy. Pomęczcie się bo warto. Wersja dla leniwych z kremem z papierka ale oczywiście sami możecie zrobić krem czekoladowy.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 35 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka masy kajmakowej
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego
  • orzechy włoskie prażone do dekoracji

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 30 ml alkoholu wódki lub rumu

Sposób wykonania:

  • W misce mieszamy dokładnie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  • Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodajemy do białek podczas ubijania partiami cukier.
  • Ciągle mieszając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy.
  • Wykładamy ciasto na okrągła blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
  • Galaretki rozpuszczamy w pół litrze wody. Do gorącej galaretki dodajemy pokrojone orzechy. Dodajemy też pokrojone w kostkę i obrane jabłka. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Przygotowujemy poncz z wody, soku z cytryny i alkoholu i nasączamy połową spód ciasta.
  • Lekko podgrzewamy masę kajmakową i połowa masy smarujemy nasączony spód.
  • Na masę wykładamy tężejąca galaretkę z jabłkami i orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Przygotowujemy krem wg. przepisu na opakowaniu.
  • Wyjmujemy ciasto i smarujemy kremem, zostawiając trochę kremu do dekoracji.
  • Przykrywamy drugim blatem i nasączamy resztą ponczu.
  • Smarujemy pozostałą masą kajmakową, dekorujemy resztą kremu i posypujemy orzechami.
  • Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…