Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Czekoladowa fantazja smaków

Czekoladowa fantazja smaków

9 minuty czytania

Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pracy jest, przyznaję. Delikatny biszkopt, pełno czekolady jabłka agrest, orzechy, kajmak. Mimo tego bogactwa doznań smakowych wszystko świetnie się ze sobą łączy i komponuje. Odpowiednio udekorowane może stanowić super tort urodzinowy. Pomęczcie się bo warto. Wersja dla leniwych z kremem z papierka ale oczywiście sami możecie zrobić krem czekoladowy.

Czekoladowa fantazja smaków

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 35 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
    Dodatkowo:
  • 1 duża puszka masy kajmakowej
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego
  • orzechy włoskie prażone do dekoracji
    Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 30 ml alkoholu wódki lub rumu

Sposób wykonania:

  1. W misce mieszamy dokładnie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  2. Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodajemy do białek podczas ubijania partiami cukier.
  3. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy.
  4. Wykładamy ciasto na okrągła blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy 35 min w temperaturze 180 stopni.
  6. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
  7. Galaretki rozpuszczamy w pół litrze wody. Do gorącej galaretki dodajemy pokrojone orzechy. Dodajemy też pokrojone w kostkę i obrane jabłka. Odstawiamy do wystudzenia.
  8. Przygotowujemy poncz z wody, soku z cytryny i alkoholu i nasączamy połową spód ciasta.
  9. Lekko podgrzewamy masę kajmakową i połowa masy smarujemy nasączony spód.
  10. Na masę wykładamy tężejąca galaretkę z jabłkami i orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  11. Przygotowujemy krem wg. przepisu na opakowaniu.
  12. Wyjmujemy ciasto i smarujemy kremem, zostawiając trochę kremu do dekoracji.
  13. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy resztą ponczu.
  14. Smarujemy pozostałą masą kajmakową, dekorujemy resztą kremu i posypujemy orzechami.
  15. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …