Kosą po patelni Przepisy Drób Curry z kurczaka i mango

Curry z kurczaka i mango

3 min. czytania
0
1
Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się pomysł na curry z kurczaka i mango – a tak serio to mango nam się psuło. Mieliśmy mleko kokosowe, kurczaka to czemu tego nie połączyć? Judyta odwaliła czarną robotę, usmażyła cebulę, kurczaka i dodała resztę, a ja nadzorowałem, doprawiałem, marudziłem i się wymądrzałem – idealna praca zespołowa. Wyszło jednak coś super i smak jest nieziemski. Ostre, słodkie i idealne. Zaserwowaliśmy sobie z ryżem i świetnie do tego pasuje. Jeśli macie odwagę to spróbujcie. 
Kurczak curry z mango
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Przepis na:

Curry z kurczaka i mango

Składniki:

  • 500 g pierś z kurczaka
  • 1 szt, mango (dość duże)
  • 1 szt. cebula (najlepiej 2 dymki)
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 puszka mleko kokosowe
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • 1 szczypta cynamon
  • 1 szczypta chilli
  • 1 cm imbir (świeży)
  • 1/2 łyżeczki trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka tiki masala (albo garam masala)
  • 2 łyżki olej (do smażenia)
  • sól (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Mango obieramy i kroimy w kostkę.
  • Kurczaka myjemy i kroimy w równe kawałki.
  • Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawy, prócz trawy cytrynowej. Chwilę przesmażamy. Dorzucamy cebulę, czosnek i imbir. Mieszamy i smażymy do lekkiego przeszklenia cebuli.
  • Dorzucamy kurczaka i smażymy co jakiś czas podlewając wodą.
  • Wrzucamy pokrojone mango i smażymy minutkę tak by zmiękło ale się nie zaczęło rozpadać. Doprawiamy trawą cytrynową i solą do smaku.
  • Zalewamy całość mlekiem kokosowym. Mieszamy i chwilę podgotowujemy aby wytworzył się sos. Jak będzie za gęste podlewamy wodą. 
  • Podajemy z ryżem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 90
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    91
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…