Potrzebne składniki
- 500 g pierś z kurczaka
- 1 szt, mango (dość duże)
- 1 szt. cebula (najlepiej 2 dymki)
- 1 ząbek czosnek
- 1 puszka mleko kokosowe
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1 szczypta cynamon
- 1 szczypta chilli
- 1 cm imbir (świeży)
- 1/2 łyżeczki trawa cytrynowa
- 1 łyżeczka tiki masala (albo garam masala)
- 2 łyżki olej (do smażenia)
- sól (do smaku)
Sposób wykonania
- Mango obieramy i kroimy w kostkę.
- Kurczaka myjemy i kroimy w równe kawałki.
- Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce.
- Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawy, prócz trawy cytrynowej. Chwilę przesmażamy. Dorzucamy cebulę, czosnek i imbir. Mieszamy i smażymy do lekkiego przeszklenia cebuli.
- Dorzucamy kurczaka i smażymy co jakiś czas podlewając wodą.
- Wrzucamy pokrojone mango i smażymy minutkę tak by zmiękło ale się nie zaczęło rozpadać. Doprawiamy trawą cytrynową i solą do smaku.
- Zalewamy całość mlekiem kokosowym. Mieszamy i chwilę podgotowujemy aby wytworzył się sos. Jak będzie za gęste podlewamy wodą.
- Podajemy z ryżem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Curry z kurczaka i mango wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Kurczak i mango to super połączenie 🙂 Polecam zrobić sobie sosik z mango i ostrej papryczki.