Curry z kurczaka i mango

5 min. czytania
0
1
Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się pomysł na curry z kurczaka i mango – a tak serio to mango nam się psuło. Mieliśmy mleko kokosowe, kurczaka to czemu tego nie połączyć? Judyta odwaliła czarną robotę, usmażyła cebulę, kurczaka i dodała resztę, a ja nadzorowałem, doprawiałem, marudziłem i się wymądrzałem – idealna praca zespołowa. Wyszło jednak coś super i smak jest nieziemski. Ostre, słodkie i idealne. Zaserwowaliśmy sobie z ryżem i świetnie do tego pasuje. Jeśli macie odwagę to spróbujcie. 
Kurczak curry z mango
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Curry z kurczaka i mango
Składniki:
  • 500 g pierś z kurczaka
  • 1 szt, mango (dość duże)
  • 1 szt. cebula (najlepiej 2 dymki)
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 puszka mleko kokosowe
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • 1 szczypta cynamon
  • 1 szczypta chilli
  • 1 cm imbir (świeży)
  • 1/2 łyżeczki trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka tiki masala (albo garam masala)
  • 2 łyżki olej (do smażenia)
  • sól (do smaku)
Sposób wykonania:
  • Mango obieramy i kroimy w kostkę.
  • Kurczaka myjemy i kroimy w równe kawałki.
  • Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawy, prócz trawy cytrynowej. Chwilę przesmażamy. Dorzucamy cebulę, czosnek i imbir. Mieszamy i smażymy do lekkiego przeszklenia cebuli.
  • Dorzucamy kurczaka i smażymy co jakiś czas podlewając wodą.
  • Wrzucamy pokrojone mango i smażymy minutkę tak by zmiękło ale się nie zaczęło rozpadać. Doprawiamy trawą cytrynową i solą do smaku.
  • Zalewamy całość mlekiem kokosowym. Mieszamy i chwilę podgotowujemy aby wytworzył się sos. Jak będzie za gęste podlewamy wodą. 
  • Podajemy z ryżem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Curry z kurczaka i mango wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 90
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    91
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).