Potrzebne składniki
- 700 g filetów z udek kurczaka (mogą być piersi)
- 5 nektarynek (mogą być odsączone brzoskwinie z puszki)
- 2 cebule dymki same białe części
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka mleka kokosowego
- pół cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżeczki pasty curry
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sposób wykonania
- Mięso, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Nektarynki obieramy ze skóry i również kroimy w kawałki.
- Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wlewamy olej i na dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę, pastę curry, i drobno posiekaną papryczkę chilli. Obsmażamy minute i wrzucamy mięso.
- Smażymy mieszając co jakiś czas około 3 minuty i wrzucamy paprykę i sos sojowy. Obsmażamy jeszcze ok 2 minut i zdejmujemy wszystko z patelni starając się zostawić na niej płyn.
- Wrzucamy nektarynki i miód i obsmażamy ok 2 min. Dodajemy cynamon, sok cytrynowy i mleko kokosowe.
- Gotujemy to ok 3-4 min. i dorzucamy składniki odłożone wcześniej. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i cukrem do smaku i gotujemy całość ok minuty. Zagęszczamy płyn łyżeczką mąki rozpuszczonej w chłodnej wodzie. Po kolejnej minucie danie jest gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Curry z kurczaka i nektarynek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
ciekawe połączenie 🙂