Kosą po patelni Przepisy Drób Curry z kurczaka i nektarynek

Curry z kurczaka i nektarynek

4 min. czytania
1
0
Przepis na curry z kurczaka i nektarynek powstał całkiem z głowy i jak to zwykle bywa, potrzeba matką wynalazków. Siedziałem sobie w domu przedwczoraj i kontemplowałem potworny ból głowy jaki pojawił się u mnie zaraz po wstaniu z łóżka. Wiem, że mnie czeka zrobienie obiadu - zaglądam więc do lodówki a tam tylko kurczak, 2 papryki i paczka nektarynek. Znalazłem też w szafce mleko kokosowe, no to lecimy. O wyjściu po jakiekolwiek zakupy nie było mowy. Skoro robi się z brzoskwiniami to czemu nie użyć nektarynek? I tak powstało takie coś. I powiem Wam, że zarąbiście smaczne. Jedliśmy z ryżem na dwa obiady i znikało z talerzy szybciutko. Tak więc polecam, żyjemy i jadalne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Curry z kurczaka i nektarynek

Składniki:

  • 700 g filetów z udek kurczaka (mogą być piersi)
  • 5 nektarynek (mogą być odsączone brzoskwinie z puszki)
  • 2 cebule dymki same białe części
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pół cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób wykonania:

  • Mięso, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Nektarynki obieramy ze skóry i również kroimy w kawałki.
  • Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wlewamy olej i na dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę, pastę curry, i drobno posiekaną papryczkę chilli. Obsmażamy minute i wrzucamy mięso.
  • Smażymy mieszając co jakiś czas około 3 minuty i wrzucamy paprykę i sos sojowy. Obsmażamy jeszcze ok 2 minut i zdejmujemy wszystko z patelni starając się zostawić na niej płyn.
  • Wrzucamy nektarynki i miód i obsmażamy ok 2 min. Dodajemy cynamon, sok cytrynowy i mleko kokosowe.
  • Gotujemy to ok 3-4 min. i dorzucamy składniki odłożone wcześniej. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i cukrem do smaku i gotujemy całość ok minuty. Zagęszczamy płyn łyżeczką mąki rozpuszczonej w chłodnej wodzie. Po kolejnej minucie danie jest gotowe.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    zlapinska

    29 września 2017 w 13:09

    ciekawe połączenie 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Letni sernik na zimno z owocami

Dawno nie było nic na słodko, a jak lato, to koniecznie owoce. Taki sernik na zimno z owoc…