Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Curry z kurczaka i nektarynek

Kosą po patelni 28 września 2017
Curry z kurczaka i nektarynek
Curry z kurczaka i nektarynek
Przepis na curry z kurczaka i nektarynek powstał całkiem z głowy i jak to zwykle bywa, potrzeba matką wynalazków. Siedziałem sobie w domu przedwczoraj i kontemplowałem potworny ból głowy jaki pojawił się u mnie zaraz po wstaniu z łóżka. Wiem, że mnie czeka zrobienie obiadu - zaglądam więc do lodówki a tam tylko kurczak, 2 papryki i paczka nektarynek. Znalazłem też w szafce mleko kokosowe, no to lecimy. O wyjściu po jakiekolwiek zakupy nie było mowy. Skoro robi się z brzoskwiniami to czemu nie użyć nektarynek? I tak powstało takie coś. I powiem Wam, że zarąbiście smaczne. Jedliśmy z ryżem na dwa obiady i znikało z talerzy szybciutko. Tak więc polecam, żyjemy i jadalne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Curry z kurczaka i nektarynek

Potrzebne składniki

  • 700 g filetów z udek kurczaka (mogą być piersi)
  • 5 nektarynek (mogą być odsączone brzoskwinie z puszki)
  • 2 cebule dymki same białe części
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pół cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób wykonania

  • Mięso, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Nektarynki obieramy ze skóry i również kroimy w kawałki.
  • Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wlewamy olej i na dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę, pastę curry, i drobno posiekaną papryczkę chilli. Obsmażamy minute i wrzucamy mięso.
  • Smażymy mieszając co jakiś czas około 3 minuty i wrzucamy paprykę i sos sojowy. Obsmażamy jeszcze ok 2 minut i zdejmujemy wszystko z patelni starając się zostawić na niej płyn.
  • Wrzucamy nektarynki i miód i obsmażamy ok 2 min. Dodajemy cynamon, sok cytrynowy i mleko kokosowe.
  • Gotujemy to ok 3-4 min. i dorzucamy składniki odłożone wcześniej. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i cukrem do smaku i gotujemy całość ok minuty. Zagęszczamy płyn łyżeczką mąki rozpuszczonej w chłodnej wodzie. Po kolejnej minucie danie jest gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Curry z kurczaka i nektarynek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi cebula, chilli, curry, kurczak, nektarynki, papryka
Kosą po patelni 28 września 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Dynia w occie
Następny wpis Zupa grzybowa z suszonych grzybów 2 Zupa grzybowa z suszonych grzybów
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska
zlapinska
29 września 2017 13:09

ciekawe połączenie 🙂

0
Odpowiedz

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Sernik puszysty jak chmurka

Seromak na kruchym spodzie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?