Kosą po patelni Przepisy Cukinia Cukinia faszerowana łososiem

Cukinia faszerowana łososiem

0

Przepyszne młode cukinie z farszem pomidorowo-łososiowym. Przepis wymyślony na biegu w formie cukinia na winie. Czyli mamy cukinie i bierzemy co się nawinie. Wyszło jak zawsze w takich przypadkach super - no chyba, że macie inne doświadczenia z przepisami na winie to się podzielcie. Bardzo sycące i efektowne danie i zazwyczaj łososia w środku nikt się nie spodziewa, więc można gości zaskoczyć.

Cukinia faszerowana łososiem

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki, koperek
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • 6 łyżek startego żółtego sera

Sposób wykonania:

  1. Cukinie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ pokroić w kostkę odrzucając pestki. Najlepiej robić z młodej cukinio wtedy prawie nie ma pestek.
  2. Wydrążone cukinie posypać solą, pieprzem i odstawić.
  3. Cebulę i pomidora pokroić w kostkę.
  4. Na maśle klarowanym przesmażyć pokrojoną cebulkę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i miąższ z cukinii, chwilę przesmażyć mieszając dodać pomidory i smażyć do częściowego zredukowania sosu.
  5. Odstawić z ognia wsypać sól, pieprz, natkę pietruszki, koperek, paprykę wędzoną. Wymieszać to z dwoma łyżkami sera.
  6. Łososia pokroić w kostkę i dołożyć do przestudzonego farszu wymieszać i nałożyć do wydrążonych połówek cukinii posypać resztą sera.
  7. Naczynie żaroodporne posmarować masłem ułożyć cukinie i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut.