Potrzebne składniki
- 2 młode cukinie
- 50 g łososia wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- natka pietruszki (koperek)
- sól (pieprz, papryka wędzona)
- 6 łyżek startego żółtego sera
Sposób wykonania
- Cukinie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ pokroić w kostkę odrzucając pestki. Najlepiej robić z młodej cukinio wtedy prawie nie ma pestek.
- Wydrążone cukinie posypać solą, pieprzem i odstawić.
- Cebulę i pomidora pokroić w kostkę.
- Na maśle klarowanym przesmażyć pokrojoną cebulkę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i miąższ z cukinii, chwilę przesmażyć mieszając dodać pomidory i smażyć do częściowego zredukowania sosu.
- Odstawić z ognia wsypać sól, pieprz, natkę pietruszki, koperek, paprykę wędzoną. Wymieszać to z dwoma łyżkami sera.
- Łososia pokroić w kostkę i dołożyć do przestudzonego farszu wymieszać i nałożyć do wydrążonych połówek cukinii posypać resztą sera.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem ułożyć cukinie i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cukinia faszerowana łososiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!