Kosą po patelni Przepisy Cukinia Cukinia faszerowana łososiem

Cukinia faszerowana łososiem

2 min. czytania
1
0
Przepyszne młode cukinie z farszem pomidorowo-łososiowym. Przepis wymyślony na biegu w formie cukinia na winie. Czyli mamy cukinie i bierzemy co się nawinie. Wyszło jak zawsze w takich przypadkach super – no chyba, że macie inne doświadczenia z przepisami na winie to się podzielcie. Bardzo sycące i efektowne danie i zazwyczaj łososia w środku nikt się nie spodziewa, więc można gości zaskoczyć.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki (koperek)
  • sól (pieprz, papryka wędzona)
  • 6 łyżek startego żółtego sera

Sposób wykonania:

  • Cukinie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ pokroić w kostkę odrzucając pestki. Najlepiej robić z młodej cukinio wtedy prawie nie ma pestek.
  • Wydrążone cukinie posypać solą, pieprzem i odstawić.
  • Cebulę i pomidora pokroić w kostkę.
  • Na maśle klarowanym przesmażyć pokrojoną cebulkę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i miąższ z cukinii, chwilę przesmażyć mieszając dodać pomidory i smażyć do częściowego zredukowania sosu.
  • Odstawić z ognia wsypać sól, pieprz, natkę pietruszki, koperek, paprykę wędzoną. Wymieszać to z dwoma łyżkami sera.
  • Łososia pokroić w kostkę i dołożyć do przestudzonego farszu wymieszać i nałożyć do wydrążonych połówek cukinii posypać resztą sera.
  • Naczynie żaroodporne posmarować masłem ułożyć cukinie i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…