Potrzebne składniki
- 800 g jogurtu greckiego (lub innego gęstego jogurtu naturalnego)
- 4 opakowania galaretki cytrynowej
- 400 ml pulpy z mango
- 500 ml wrzątki
Sposób wykonania
- Zaczynam od rozpuszczenia galaretek we wrzątku. Wsypuję do niego zawartość opakowań i dokładnie mieszam, tak by się całe rozpuściły. Zostawiam do lekkiego stężenia w chłodnym miejscu.
- Pulę mango przekładam do wysokiej miski i dodaję do niej jogurt grecki i wszystko również dokładnie mieszam. Na czas tężenia galaretki wkładam masę do lodówki.
- Gdy galaretka zaczyna się ścinać przelewam ją do pulpy z jogurtem i za pomocą miksera mieszam wszystko na piankową masę. Musimy dobrze wymieszać składniki i je napowietrzyć.
- Okrągłą, małą tortownicę wykładam folią spożywczą i wlewam do niej masę. Wyrównuję wierzch, zabezpieczam folią tak by nie przechodziły zapachy i wstawiam ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
- Po stężeniu ciasto wyjmuję na deskę do krojenia lub talerz odwracając do góry dnem.
- Teraz najlepsza zabawa ponieważ łyżeczką do wycinania kulek bawimy się w wycinanie dziurek. Mały tip – jeśli chcecie by dziurki były też w środku po odkrojeniu kawałka robimy tez otwory na przekrojonych brzegach, wtedy wygląda rewelacyjnie. Ciasto możecie też zrobić w formie keksowej – wtedy uzyskacie efekt plastrów sera.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto – Żółty ser wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!