Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ciasto z rabarbarem – klasyczne ucierane

Kosą po patelni 4 czerwca 2019
Klasyczne, ucierane ciasto z rabarbarem. Trochę słodkie, trochę kwaśne, takie w sam raz. Posypane lekko cukrem pudrem jest idealne. Piorunem się je robi, a to głównie zasługa mojego lenistwa. Normalnie chyba trzeba ucierać jajka z masłem, dodawać sypkie składniki itd. Olejcie to 😀 Macie robot w domu do wyrabiania ciasta? Jak tak to wrzućcie wszystko do miski i zróbcie sobie kawę. Jak nie to trochę się pomęczycie z ucieraniem tego pałką, jednak serio nie ma co kombinować. Wrzucić w miskę, zamieszać, wrzucić w formę, upiec, poczekać (to wredny punkt) i jeść. Pyszne i naprawdę polecam wszystkim łakomczuchom.
Przygotowanie: 10 min. min.
Gotowanie: 50 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto z rabarbarem

Potrzebne składniki

  • 2 łodygi rabarbaru (duże)
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  • Łodygi rabarbaru oczyściłem, umyłem i wyjąłem włókna. Pokroiłem na kawałki po 2-3 cm (kłamie Teściowa to zrobiła – chwała jej za to)
  • Zasypałem 2 łyżkami cukru, dodałem cynamon, porządnie wymieszałem i wstawiłem na noc do lodówki.
  • Rabarbar puścił sok, który zlałem do szklanki i wypiłem. Mniam.
  • Sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wymieszałem w misce.
  • Dodałem jajka i pokrojoną w kostkę ciepłą margarynę.
  • Miskę wstawiłem pod mieszadło i poszedłem na kawę.
  • Gdy składniki się dobrze wymieszały, przełożyłem ciasto na blaszkę (u mnie tortownica z dziurką). Wyłożyłem na wierzch rabarbar i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Piekłem 50 min. Sprawdzajcie patyczkiem dla mnie już gotowe jak się rabarbar na brzegach lekko przypieka.
  • Wystudziłem (trochę) i posypałem cukrem pudrem. Lepiej poczekajcie aż całkiem wystygnie, ale kto ma tyle samozaparcia?

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z rabarbarem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Kosą po patelni 4 czerwca 2019 4 czerwca 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniakami i kapustą
Następny wpis Prawo autorskie w praktyce, czyli krótko o złodziejach
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Hummus – na idealny początek dnia

Żywność bogata w kolagen, która poprawi Twoje zdrowie

Grzyby marynowane

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?