Klasyczne, ucierane ciasto z rabarbarem. Trochę słodkie, trochę kwaśne, takie w sam raz. Posypane lekko cukrem pudrem jest idealne. Piorunem się je robi, a to głównie zasługa mojego lenistwa. Normalnie chyba trzeba ucierać jajka z masłem, dodawać sypkie składniki itd. Olejcie to 😀 Macie robot w domu do wyrabiania ciasta? Jak tak to wrzućcie wszystko do miski i zróbcie sobie kawę. Jak nie to trochę się pomęczycie z ucieraniem tego pałką, jednak serio nie ma co kombinować. Wrzucić w miskę, zamieszać, wrzucić w formę, upiec, poczekać (to wredny punkt) i jeść. Pyszne i naprawdę polecam wszystkim łakomczuchom.
Jak wykonać przepis na – Ciasto z rabarbaremPotrzebne składniki
- 2 łodygi rabarbaru (duże)
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 2 szczypty cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania
- Łodygi rabarbaru oczyściłem, umyłem i wyjąłem włókna. Pokroiłem na kawałki po 2-3 cm (kłamie Teściowa to zrobiła – chwała jej za to)
- Zasypałem 2 łyżkami cukru, dodałem cynamon, porządnie wymieszałem i wstawiłem na noc do lodówki.
- Rabarbar puścił sok, który zlałem do szklanki i wypiłem. Mniam.
- Sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wymieszałem w misce.
- Dodałem jajka i pokrojoną w kostkę ciepłą margarynę.
- Miskę wstawiłem pod mieszadło i poszedłem na kawę.
- Gdy składniki się dobrze wymieszały, przełożyłem ciasto na blaszkę (u mnie tortownica z dziurką). Wyłożyłem na wierzch rabarbar i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Piekłem 50 min. Sprawdzajcie patyczkiem dla mnie już gotowe jak się rabarbar na brzegach lekko przypieka.
- Wystudziłem (trochę) i posypałem cukrem pudrem. Lepiej poczekajcie aż całkiem wystygnie, ale kto ma tyle samozaparcia?
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z rabarbarem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: