Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto z rabarbarem – klasyczne ucierane

Ciasto z rabarbarem – klasyczne ucierane

3 min. czytania
0
0
Klasyczne, ucierane ciasto z rabarbarem. Trochę słodkie, trochę kwaśne, takie w sam raz. Posypane lekko cukrem pudrem jest idealne. Piorunem się je robi, a to głównie zasługa mojego lenistwa. Normalnie chyba trzeba ucierać jajka z masłem, dodawać sypkie składniki itd. Olejcie to 😀 Macie robot w domu do wyrabiania ciasta? Jak tak to wrzućcie wszystko do miski i zróbcie sobie kawę. Jak nie to trochę się pomęczycie z ucieraniem tego pałką, jednak serio nie ma co kombinować. Wrzucić w miskę, zamieszać, wrzucić w formę, upiec, poczekać (to wredny punkt) i jeść. Pyszne i naprawdę polecam wszystkim łakomczuchom.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru (duże)
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  • Łodygi rabarbaru oczyściłem, umyłem i wyjąłem włókna. Pokroiłem na kawałki po 2-3 cm (kłamie Teściowa to zrobiła – chwała jej za to)
  • Zasypałem 2 łyżkami cukru, dodałem cynamon, porządnie wymieszałem i wstawiłem na noc do lodówki.
  • Rabarbar puścił sok, który zlałem do szklanki i wypiłem. Mniam.
  • Sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wymieszałem w misce.
  • Dodałem jajka i pokrojoną w kostkę ciepłą margarynę.
  • Miskę wstawiłem pod mieszadło i poszedłem na kawę.
  • Gdy składniki się dobrze wymieszały, przełożyłem ciasto na blaszkę (u mnie tortownica z dziurką). Wyłożyłem na wierzch rabarbar i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Piekłem 50 min. Sprawdzajcie patyczkiem dla mnie już gotowe jak się rabarbar na brzegach lekko przypieka.
  • Wystudziłem (trochę) i posypałem cukrem pudrem. Lepiej poczekajcie aż całkiem wystygnie, ale kto ma tyle samozaparcia?
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 28
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    28
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Tarta budyniowa z truskawkami

    Taka tarta budyniowa z truskawkami wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Szalenie proste, le…
  • Ciasto bez pieczenia 3 Bit

    Ciasto bez pieczenia 3 Bit to idealne połączenie smaku masy krówkowej, herbatników, kremu …
  • Deser piankowy z galaretką i ananasem

    Deser piankowy z galaretką i ananasem powstał zupełnie przypadkiem. Miało być z tego ciast…

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…