w ,

Ciasto z rabarbarem – klasyczne ucierane



Klasyczne, ucierane ciasto z rabarbarem. Trochę słodkie, trochę kwaśne, takie w sam raz. Posypane lekko cukrem pudrem jest idealne. Piorunem się je robi, a to głównie zasługa mojego lenistwa. Normalnie chyba trzeba ucierać jajka z masłem, dodawać sypkie składniki itd. Olejcie to 😀 Macie robot w domu do wyrabiania ciasta? Jak tak to wrzućcie wszystko do miski i zróbcie sobie kawę. Jak nie to trochę się pomęczycie z ucieraniem tego pałką, jednak serio nie ma co kombinować. Wrzucić w miskę, zamieszać, wrzucić w formę, upiec, poczekać (to wredny punkt) i jeść. Pyszne i naprawdę polecam wszystkim łakomczuchom.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto z rabarbarem

Potrzebne składniki

  • 2 łodygi rabarbaru (duże)
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  • Łodygi rabarbaru oczyściłem, umyłem i wyjąłem włókna. Pokroiłem na kawałki po 2-3 cm (kłamie Teściowa to zrobiła – chwała jej za to)
  • Zasypałem 2 łyżkami cukru, dodałem cynamon, porządnie wymieszałem i wstawiłem na noc do lodówki.
  • Rabarbar puścił sok, który zlałem do szklanki i wypiłem. Mniam.
  • Sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wymieszałem w misce.
  • Dodałem jajka i pokrojoną w kostkę ciepłą margarynę.
  • Miskę wstawiłem pod mieszadło i poszedłem na kawę.
  • Gdy składniki się dobrze wymieszały, przełożyłem ciasto na blaszkę (u mnie tortownica z dziurką). Wyłożyłem na wierzch rabarbar i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Piekłem 50 min. Sprawdzajcie patyczkiem dla mnie już gotowe jak się rabarbar na brzegach lekko przypieka.
  • Wystudziłem (trochę) i posypałem cukrem pudrem. Lepiej poczekajcie aż całkiem wystygnie, ale kto ma tyle samozaparcia?
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z rabarbarem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze