Ciasto z rabarbarem – klasyczne ucierane

5 min. czytania
0
0
Klasyczne, ucierane ciasto z rabarbarem. Trochę słodkie, trochę kwaśne, takie w sam raz. Posypane lekko cukrem pudrem jest idealne. Piorunem się je robi, a to głównie zasługa mojego lenistwa. Normalnie chyba trzeba ucierać jajka z masłem, dodawać sypkie składniki itd. Olejcie to 😀 Macie robot w domu do wyrabiania ciasta? Jak tak to wrzućcie wszystko do miski i zróbcie sobie kawę. Jak nie to trochę się pomęczycie z ucieraniem tego pałką, jednak serio nie ma co kombinować. Wrzucić w miskę, zamieszać, wrzucić w formę, upiec, poczekać (to wredny punkt) i jeść. Pyszne i naprawdę polecam wszystkim łakomczuchom.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto z rabarbarem
Składniki:
  • 2 łodygi rabarbaru (duże)
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
  • Łodygi rabarbaru oczyściłem, umyłem i wyjąłem włókna. Pokroiłem na kawałki po 2-3 cm (kłamie Teściowa to zrobiła – chwała jej za to)
  • Zasypałem 2 łyżkami cukru, dodałem cynamon, porządnie wymieszałem i wstawiłem na noc do lodówki.
  • Rabarbar puścił sok, który zlałem do szklanki i wypiłem. Mniam.
  • Sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wymieszałem w misce.
  • Dodałem jajka i pokrojoną w kostkę ciepłą margarynę.
  • Miskę wstawiłem pod mieszadło i poszedłem na kawę.
  • Gdy składniki się dobrze wymieszały, przełożyłem ciasto na blaszkę (u mnie tortownica z dziurką). Wyłożyłem na wierzch rabarbar i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Piekłem 50 min. Sprawdzajcie patyczkiem dla mnie już gotowe jak się rabarbar na brzegach lekko przypieka.
  • Wystudziłem (trochę) i posypałem cukrem pudrem. Lepiej poczekajcie aż całkiem wystygnie, ale kto ma tyle samozaparcia?
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z rabarbarem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 28
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    28
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).