Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

7 min. czytania
0
1
Klasyczne, tradycyjne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Ręka w górę, kto nigdy nie jadł. Przepis stary i oklepany jak dla mnie, ale potrzeba ciasta drożdżowego wśród domowników była tak wielka (najgłośniej domagała się Judyta, a podobno na diecie), że musiałem zrobić. Nie miałem dziś dnia chyba na ciasto, bo jak opiszę jak je robiłem to padniecie. 
Zrobiłem rozczyn, rozpuściłem masło i dałem rondelek do wystudzenia na taras. Poszedł na taras – wróci zaraz… no niestety nie wrócił. Tak to ugniotłem dzielnie ciasto bez tłuszczu i cukru, o którym też zapomniałem. Dziwiłem się trochę co tak ciężko się wyrabia, jednak byłem dzielny i z zapałem to robiłem w myśl zasady – drożdżowe wyrobione być musi, mecz się i pracuj.
Gdy już sobie raz wyrosło, przerobiłem je znowu i przypomniałem sobie o cukrze. No to cukier puder do środka i jedziemy. Nic złego się nie stało. Włożyłem je dzielnie do formy by znów rosło, przygotowałem jabłka i kruszonkę i stwierdziłem, że warto wyjść na taras zapalić (mimo, że elektronik to palę poza domem). Wyobrażacie sobie moje zdziwienie na widok rondelka pełnego masła? O Matko z Ojcem… no to podgrzewamy, może się jeszcze zarobi. Dodałem do ciasta partiami masło i wyrabiałem. W sumie rosło 4 razy i wręcz wyrosło za formę i zrobił się grzybek podczas pieczenia, że aż jabłka za formę zaczęły wypadać. Wyrabiane 4 razy na 100% wszystkie składniki się nieźle ze sobą połączyły.
Czy smaczne ocenią goście – nie mam odwagi przekroić i spróbować. Dziewczyny jak zobaczyły to och i ach… no i padło, że mnie to wszystko rośnie w oczach. Bo taka prawda jak ktoś się nie boi ciast, to i przy tylu potknięciach coś mu dobrego wyrośnie. Wy jednak trzymajcie się rozkładu i smacznego.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 375
Przepis na:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 2/3 kostki masła
  • 1 szczypta soli

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1/3 kostki masła

Dodatkowo

  • 3 jabłka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Mleko lekko podgrzałem, musi być letnie. Wkruszyłem do niego drożdże, dodałem 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszałem i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W rondelku rozpuściłem masło i zostawiłem do przestudzenia.
  • Mąkę połączyłem z solą, cukrem, skórką pomarańczową, cukrem waniliowym i jajkami. Dodałem wyrośnięty rozczyn i masło. Jeśli dodajecie rodzynki to też teraz.
  • Całość wyrabiałem dokładnie do uzyskania cista lekko lepkiego ale odchodzącego swobodnie od ręki. Przykryłem ściereczką i zostawiłem na 20 min. w cieple do wyrośnięcia.
  • Ciasto ponownie zagniotłem i przełożyłem do dużej tortownicy wylepiając nim spód. Zostawiłem znów do wyrośnięcia. 
  • W tym czasie obrałem i pokroiłem na kawałki jabłka, oraz zrobiłem kruszonkę łącząc zwyczajnie wszystkie składniki i wyrabiając palcami aż powstały grudki.
  • Jabłka posypałem cynamonem i polałem sokiem z cytryny i wymieszałem.
  • Gdy ciasto już w formie urosło tak że wypełniało 3/4 wysokości, Ułożyłem na wierzchu jabłka i na całość równomiernie wysypałem kruszonkę.
  • Piekłem ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem czy już się upiekło.
  • Gotowe ciasto możecie jeszcze posypać, jak wystygnie, cukrem pudrem jednak wg. mnie będzie za słodkie.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 85
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    87
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …