Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Kosą po patelni
4 maja 2019
drozdzowe jablka kruszonka
Klasyczne, tradycyjne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Ręka w górę, kto nigdy nie jadł. Przepis stary i oklepany jak dla mnie, ale potrzeba ciasta drożdżowego wśród domowników była tak wielka (najgłośniej domagała się Judyta, a podobno na diecie), że musiałem zrobić. Nie miałem dziś dnia chyba na ciasto, bo jak opiszę jak je robiłem to padniecie. 
Zrobiłem rozczyn, rozpuściłem masło i dałem rondelek do wystudzenia na taras. Poszedł na taras – wróci zaraz… no niestety nie wrócił. Tak to ugniotłem dzielnie ciasto bez tłuszczu i cukru, o którym też zapomniałem. Dziwiłem się trochę co tak ciężko się wyrabia, jednak byłem dzielny i z zapałem to robiłem w myśl zasady – drożdżowe wyrobione być musi, mecz się i pracuj.
Gdy już sobie raz wyrosło, przerobiłem je znowu i przypomniałem sobie o cukrze. No to cukier puder do środka i jedziemy. Nic złego się nie stało. Włożyłem je dzielnie do formy by znów rosło, przygotowałem jabłka i kruszonkę i stwierdziłem, że warto wyjść na taras zapalić (mimo, że elektronik to palę poza domem). Wyobrażacie sobie moje zdziwienie na widok rondelka pełnego masła? O Matko z Ojcem… no to podgrzewamy, może się jeszcze zarobi. Dodałem do ciasta partiami masło i wyrabiałem. W sumie rosło 4 razy i wręcz wyrosło za formę i zrobił się grzybek podczas pieczenia, że aż jabłka za formę zaczęły wypadać. Wyrabiane 4 razy na 100% wszystkie składniki się nieźle ze sobą połączyły.
Czy smaczne ocenią goście – nie mam odwagi przekroić i spróbować. Dziewczyny jak zobaczyły to och i ach… no i padło, że mnie to wszystko rośnie w oczach. Bo taka prawda jak ktoś się nie boi ciast, to i przy tylu potknięciach coś mu dobrego wyrośnie. Wy jednak trzymajcie się rozkładu i smacznego.
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 40 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 10 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Kalorii na 100g 375
Jak wykonać przepis na – Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Potrzebne składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 2/3 kostki masła
  • 1 szczypta soli

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1/3 kostki masła

Dodatkowo

  • 3 jabłka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Mleko lekko podgrzałem, musi być letnie. Wkruszyłem do niego drożdże, dodałem 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszałem i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W rondelku rozpuściłem masło i zostawiłem do przestudzenia.
  • Mąkę połączyłem z solą, cukrem, skórką pomarańczową, cukrem waniliowym i jajkami. Dodałem wyrośnięty rozczyn i masło. Jeśli dodajecie rodzynki to też teraz.
  • Całość wyrabiałem dokładnie do uzyskania cista lekko lepkiego ale odchodzącego swobodnie od ręki. Przykryłem ściereczką i zostawiłem na 20 min. w cieple do wyrośnięcia.
  • Ciasto ponownie zagniotłem i przełożyłem do dużej tortownicy wylepiając nim spód. Zostawiłem znów do wyrośnięcia. 
  • W tym czasie obrałem i pokroiłem na kawałki jabłka, oraz zrobiłem kruszonkę łącząc zwyczajnie wszystkie składniki i wyrabiając palcami aż powstały grudki.
  • Jabłka posypałem cynamonem i polałem sokiem z cytryny i wymieszałem.
  • Gdy ciasto już w formie urosło tak że wypełniało 3/4 wysokości, Ułożyłem na wierzchu jabłka i na całość równomiernie wysypałem kruszonkę.
  • Piekłem ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem czy już się upiekło.
  • Gotowe ciasto możecie jeszcze posypać, jak wystygnie, cukrem pudrem jednak wg. mnie będzie za słodkie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

drozdzowe jablka kruszonka
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
Małgorzata
5 sierpnia 2019 14:42

Pachnące drożdżowe tak bardzo kojarzy mi się z moim rodzinnym domem. Z kubkiem zimnego mleka mogę w jednej chwili przenieść się do domu… Wspaniałe ciasto!

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
plazadominikana

Egzotyczne kierunki na zimowy urlop – gdzie pojechać, by uciec przed zimą?

slownik lotniskowy

Lotniskowy słownik dla początkujących – co oznaczają te wszystkie dziwne słowa?

smaki lodzi

Smaki Łodzi – Gdzie spróbować tradycyjnej kuchni regionalnej?

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

tatrygoryzima

Góry w Polsce na zimowy wypoczynek – najlepsze propozycje

herbaciana przystan

Herbaciana Przystań: magiczny świat herbaty i sztuka przygotowania matchy

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?