Potrzebne składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 40 g drożdży
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 2/3 kostki masła
- 1 szczypta soli
Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 1/3 kostki masła
Dodatkowo
- 3 jabłka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Mleko lekko podgrzałem, musi być letnie. Wkruszyłem do niego drożdże, dodałem 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszałem i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W rondelku rozpuściłem masło i zostawiłem do przestudzenia.
- Mąkę połączyłem z solą, cukrem, skórką pomarańczową, cukrem waniliowym i jajkami. Dodałem wyrośnięty rozczyn i masło. Jeśli dodajecie rodzynki to też teraz.
- Całość wyrabiałem dokładnie do uzyskania cista lekko lepkiego ale odchodzącego swobodnie od ręki. Przykryłem ściereczką i zostawiłem na 20 min. w cieple do wyrośnięcia.
- Ciasto ponownie zagniotłem i przełożyłem do dużej tortownicy wylepiając nim spód. Zostawiłem znów do wyrośnięcia.
- W tym czasie obrałem i pokroiłem na kawałki jabłka, oraz zrobiłem kruszonkę łącząc zwyczajnie wszystkie składniki i wyrabiając palcami aż powstały grudki.
- Jabłka posypałem cynamonem i polałem sokiem z cytryny i wymieszałem.
- Gdy ciasto już w formie urosło tak że wypełniało 3/4 wysokości, Ułożyłem na wierzchu jabłka i na całość równomiernie wysypałem kruszonkę.
- Piekłem ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem czy już się upiekło.
- Gotowe ciasto możecie jeszcze posypać, jak wystygnie, cukrem pudrem jednak wg. mnie będzie za słodkie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pachnące drożdżowe tak bardzo kojarzy mi się z moim rodzinnym domem. Z kubkiem zimnego mleka mogę w jednej chwili przenieść się do domu… Wspaniałe ciasto!