Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

3 min. czytania
1
0
Miękkie, mocno czekoladowe, pyszne ciasteczka kakaowe z białą czekoladą. Pachną i smakują obłędnie i są prawie czarne, białe kawałki czekolady nadają im ciekawy wygląd. Świetnie się prezentują na stole i stanowią idealny dodatek do kawy. Ciastka pieczemy do uzyskania lekko twardych brzegów, zastygną później podczas studzenia, dzięki temu będą lekko ciągnące w środku i nie będą suche. Zdjęcie od Hani, która zrobiła te ciastka w weekend i dała skosztować - dziękuję były pyszne. Dość prosty przepis i niewiele pracy, a efekt mniam...
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 5 łyżek kopiastych gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml szklanki mleka

Sposób wykonania:

  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i sól i mieszamy.
  • Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i ucieramy do połączenia składników.
  • Dodajemy powoli sypkie składniki cały czas ucierając i pod koniec wlewamy mleko.
  • Czekoladę kroimy w kawałki i dodajemy do ciasta mieszając łyżką. Ciasto powinno być gęste.
  • Nabieramy ciasto łyżką i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając i zachowując kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Pieczemy przez około 13-14 minut, aż brzegi ciastek będą już twardniały, ale środek będzie miękki
  • Jeśli zostało nam ciasto na drugą blaszkę, a tak pewnie będzie, wstawiamy je do lodówki i pieczemy za chwilę drugą partię.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…