Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

0

Miękkie, mocno czekoladowe, pyszne ciasteczka kakaowe z białą czekoladą. Pachną i smakują obłędnie i są prawie czarne, białe kawałki czekolady nadają im ciekawy wygląd. Świetnie się prezentują na stole i stanowią idealny dodatek do kawy. Ciastka pieczemy do uzyskania lekko twardych brzegów, zastygną później podczas studzenia, dzięki temu będą lekko ciągnące w środku i nie będą suche. Zdjęcie od Hani, która zrobiła te ciastka w weekend i dała skosztować - dziękuję były pyszne. Dość prosty przepis i niewiele pracy, a efekt mniam...

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 5 łyżek kopiastych gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml szklanki mleka

Sposób przygotowania

  1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i sól i mieszamy.
  2. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i ucieramy do połączenia składników.
  3. Dodajemy powoli sypkie składniki cały czas ucierając i pod koniec wlewamy mleko.
  4. Czekoladę kroimy w kawałki i dodajemy do ciasta mieszając łyżką. Ciasto powinno być gęste.
  5. Nabieramy ciasto łyżką i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając i zachowując kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Pieczemy przez około 13-14 minut, aż brzegi ciastek będą już twardniały, ale środek będzie miękki
  7. Jeśli zostało nam ciasto na drugą blaszkę, a tak pewnie będzie, wstawiamy je do lodówki i pieczemy za chwilę drugą partię.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ciasteczka-kakaowe-z-biala-czekolada/
  • Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

    Delikatne, miękkie i rumiane kotlety z kaszy jaglanej i jajek. Szczypiorek nadaje barwy, a…
  • Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami

    Kogucie grzebienie drożdżowe z nadzieniem budyniowo-gruszkowym, są mięciutkie, pachnące i …
  • Nalewka z pigwowca

    Dziś mam hicior dla mega cierpliwych osób. Ja do takich nie należę i nalewka z pigwowca i …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…