w , , , , ,

Chutney ze śliwek (Renkloda Ulena)



Ja to nazywam powidła do mięs, czyli chutney śliwkowy. Lekko ostre, lekko słodkie, lekko kwaśne, a tak naprawdę to pełnia barw smaku skondensowana w jednym słoiczku. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, serów, kanapek chociaż ja i potrafię sobie bagietkę tym posmarować i zjeść sam. Uwielbiam połączenie ostrych i korzennych przypraw ze słodyczą owoców. Można to przyrządzić z węgierek ale teraz mamy sezon na mirabelki i uleny więc czemu nie. Wychodzi równie pyszny. Spróbujcie chwila pracy, a efekt super.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Chutney ze śliwek

Potrzebne składniki

  • 500 g śliwek ja użyłem uleny ale można innych
  • 1 duża czerwona cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cm tartego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 3 sztuki rozgniecionych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pieprz cayenne (sól)
  • oliwa do smażenia cebuli

Sposób wykonania

  • Śliwki myjemy i zalewamy wodą, gotujemy kilka minut. Odcedzamy, studzimy i wyjmujemy pestki. Z uleny o wiele lepiej odchodzą jak są podgotowane.
  • Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na patelni, dodajemy imbir, śliwki i goździki.
  • Dodajemy cukier i ocet balsamiczny i całość podgrzewamy na wolnym ogniu około 30 min.
  • Chutney powinien mieć konsystencję powideł, więc co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliło.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chutney ze śliwek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze