Potrzebne składniki
- 500 g śliwek ja użyłem uleny ale można innych
- 1 duża czerwona cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 cm tartego imbiru
- szczypta cynamonu
- 3 sztuki rozgniecionych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pieprz cayenne (sól)
- oliwa do smażenia cebuli
Sposób wykonania
- Śliwki myjemy i zalewamy wodą, gotujemy kilka minut. Odcedzamy, studzimy i wyjmujemy pestki. Z uleny o wiele lepiej odchodzą jak są podgotowane.
- Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na patelni, dodajemy imbir, śliwki i goździki.
- Dodajemy cukier i ocet balsamiczny i całość podgrzewamy na wolnym ogniu około 30 min.
- Chutney powinien mieć konsystencję powideł, więc co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliło.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chutney ze śliwek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.