Kosą po patelni Przepisy Chutney ze śliwek (Renkloda Ulena)

Chutney ze śliwek (Renkloda Ulena)

2 min. czytania
0
0
Ja to nazywam powidła do mięs, czyli chutney śliwkowy. Lekko ostre, lekko słodkie, lekko kwaśne, a tak naprawdę to pełnia barw smaku skondensowana w jednym słoiczku. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, serów, kanapek chociaż ja i potrafię sobie bagietkę tym posmarować i zjeść sam. Uwielbiam połączenie ostrych i korzennych przypraw ze słodyczą owoców. Można to przyrządzić z węgierek ale teraz mamy sezon na mirabelki i uleny więc czemu nie. Wychodzi równie pyszny. Spróbujcie chwila pracy, a efekt super.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 50 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 500 g śliwek ja użyłem uleny ale można innych
  • 1 duża czerwona cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cm tartego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 3 sztuki rozgniecionych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pieprz cayenne (sól)
  • oliwa do smażenia cebuli

Sposób wykonania:

  • Śliwki myjemy i zalewamy wodą, gotujemy kilka minut. Odcedzamy, studzimy i wyjmujemy pestki. Z uleny o wiele lepiej odchodzą jak są podgotowane.
  • Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na patelni, dodajemy imbir, śliwki i goździki.
  • Dodajemy cukier i ocet balsamiczny i całość podgrzewamy na wolnym ogniu około 30 min.
  • Chutney powinien mieć konsystencję powideł, więc co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliło.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…