Kosą po patelni Przepisy Chutney ze śliwek (Renkloda Ulena)

Chutney ze śliwek (Renkloda Ulena)

0

Ja to nazywam powidła do mięs, czyli chutney śliwkowy. Lekko ostre, lekko słodkie, lekko kwaśne, a tak naprawdę to pełnia barw smaku skondensowana w jednym słoiczku. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, serów, kanapek chociaż ja i potrafię sobie bagietkę tym posmarować i zjeść sam. Uwielbiam połączenie ostrych i korzennych przypraw ze słodyczą owoców. Można to przyrządzić z węgierek ale teraz mamy sezon na mirabelki i uleny więc czemu nie. Wychodzi równie pyszny. Spróbujcie chwila pracy, a efekt super.

Automatycznie zapisany szkic

Automatycznie zapisany szkic

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 500 g śliwek ja użyłem uleny ale można innych
  • 1 duża czerwona cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cm tartego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 3 sztuki rozgniecionych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pieprz cayenne, sól
  • oliwa do smażenia cebuli

Sposób przygotowania

  1. Śliwki myjemy i zalewamy wodą, gotujemy kilka minut. Odcedzamy, studzimy i wyjmujemy pestki. Z uleny o wiele lepiej odchodzą jak są podgotowane.
  2. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na patelni, dodajemy imbir, śliwki i goździki.
  3. Dodajemy cukier i ocet balsamiczny i całość podgrzewamy na wolnym ogniu około 30 min.
  4. Chutney powinien mieć konsystencję powideł, więc co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliło.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/chutney-ze-sliwek-renkloda-ulena/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami

Kogucie grzebienie drożdżowe z nadzieniem budyniowo-gruszkowym, są mięciutkie, pachnące i …