w ,

Chłodnik ogórkowy

Znacie prostszą zupę i taką która ochłodzi nam brzuszek od środka w te upały? Chłodnik ogórkowy to naprawdę coś, co koi nie tylko nasz umęczony organizm, ale i duszę. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Pyszny, lekki i wbrew pozorom sycący. Gdy nie lubicie całkowicie zmiksowanych zup w formie kremu to zostawcie trochę ogórka i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Zrobiłem za namową Ani z opycha.pl bulion, jednak nie byłem w stanie zjeść gorący dzisiaj więc powstało coś takiego - polecam!
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Chłodnik ogórkowy
Składniki:
  • 500 g ogórków bez gniazd nasiennych pokrojonych na kawałki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • 10 liści bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
  • Obraną cebulę, ogórki, bulion warzywny, oliwę, natkę pietruszki, koperek, bazylię i sok z cytryny wkładamy do wysokiego naczynie i blendujemy dokładnie.
  • Dodajemy jogurt, pieprz, sól i dalej miksujemy.
  • Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik ogórkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
1 rok temu

O, chyba będę musiała wypróbować, bo dotychczas z chłodników na ogórkach jadłam tylko tarator. Choć w sumie to nawet podobny skład, ale ciekawi mnie na ile ten bulion robi różnicę 🙂