Znacie prostszą zupę i taką która ochłodzi nam brzuszek od środka w te upały? Chłodnik ogórkowy to naprawdę coś, co koi nie tylko nasz umęczony organizm, ale i duszę. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Pyszny, lekki i wbrew pozorom sycący. Gdy nie lubicie całkowicie zmiksowanych zup w formie kremu to zostawcie trochę ogórka i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Zrobiłem za namową Ani z opycha.pl bulion, jednak nie byłem w stanie zjeść gorący dzisiaj więc powstało coś takiego - polecam!
Jak wykonać przepis na - Chłodnik ogórkowyPotrzebne składniki
- 500 g ogórków bez gniazd nasiennych pokrojonych na kawałki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 gałązki koperku
- 10 liści bazylii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania
- Obraną cebulę, ogórki, bulion warzywny, oliwę, natkę pietruszki, koperek, bazylię i sok z cytryny wkładamy do wysokiego naczynie i blendujemy dokładnie.
- Dodajemy jogurt, pieprz, sól i dalej miksujemy.
- Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik ogórkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
O, chyba będę musiała wypróbować, bo dotychczas z chłodników na ogórkach jadłam tylko tarator. Choć w sumie to nawet podobny skład, ale ciekawi mnie na ile ten bulion robi różnicę 🙂