Kosą po patelni Przepisy Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

0

Znacie prostszą zupę i taką która ochłodzi nam brzuszek od środka w te upały? Chłodnik ogórkowy to naprawdę coś, co koi nie tylko nasz umęczony organizm, ale i duszę. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Pyszny, lekki i wbrew pozorom sycący. Gdy nie lubicie całkowicie zmiksowanych zup w formie kremu to zostawcie trochę ogórka i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Zrobiłem za namową Ani z opycha.pl bulion, jednak nie byłem w stanie zjeść gorący dzisiaj więc powstało coś takiego - polecam!

Automatycznie zapisany szkic

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g ogórków bez gniazd nasiennych pokrojonych na kawałki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • 10 liści bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę, ogórki, bulion warzywny, oliwę, natkę pietruszki, koperek, bazylię i sok z cytryny wkładamy do wysokiego naczynie i blendujemy dokładnie.
  2. Dodajemy jogurt, pieprz, sól i dalej miksujemy.
  3. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.