Kosą po patelni Przepisy Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

2 min. czytania
1
0
Znacie prostszą zupę i taką która ochłodzi nam brzuszek od środka w te upały? Chłodnik ogórkowy to naprawdę coś, co koi nie tylko nasz umęczony organizm, ale i duszę. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Pyszny, lekki i wbrew pozorom sycący. Gdy nie lubicie całkowicie zmiksowanych zup w formie kremu to zostawcie trochę ogórka i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Zrobiłem za namową Ani z opycha.pl bulion, jednak nie byłem w stanie zjeść gorący dzisiaj więc powstało coś takiego - polecam!
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Przepis na:

Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • 500 g ogórków bez gniazd nasiennych pokrojonych na kawałki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • 10 liści bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
  • Obraną cebulę, ogórki, bulion warzywny, oliwę, natkę pietruszki, koperek, bazylię i sok z cytryny wkładamy do wysokiego naczynie i blendujemy dokładnie.
  • Dodajemy jogurt, pieprz, sól i dalej miksujemy.
  • Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 42
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    43
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
opycha.pl
Gość

O, chyba będę musiała wypróbować, bo dotychczas z chłodników na ogórkach jadłam tylko tarator. Choć w sumie to nawet podobny skład, ale ciekawi mnie na ile ten bulion robi różnicę 🙂


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy