Potrzebne składniki
- 5 ogórków gruntowych
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 3 obrane świeże
- 5 rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- pół pęczka cienkiego szczypiorku
- sok z połowy małej cytryny
- pół łyżeczki cukru
- 1 l maślanki
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Ogórki obieramy i razem z rzodkiewką trzemy na tarce na grubych oczkach.
- Drobno siekamy koperek i szczypiorek.
- Pomidory też kroimy drobno a jeśli używamy z puszki to też warto je jeszcze trochę rozdrobnić.
- Wszystko wlewamy i wsypujemy razem do większej miski, wlewamy sok z cytryny i dosypujemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Soli radzę użyć ciut więcej bo po przegryzieniu będzie mdłe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik ogórkowo-pomidorowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Fajne połączenie, takie niespotykane 😉
No co Ty klasyka 😄