Kosą po patelni Przepisy Obiad Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

0

Jeśli czas na letnie obiadki to na upał najlepszy jest chłodnik ogórkowo-pomidorowy. Trochę zmodyfikowana wersja klasycznego ogórkowego przez dodanie pomidorów i szczypiorku. Odrobina soku z cytryny i cukru fajnie podnosi smak. Chłodzi i syci szczególnie jak w upał nie mamy ochoty na nic ciężkiego. A jeśli nam mało możemy dorobić do tego grzanki z serem i najemy się bardziej. Ma jeszcze jedną zaletę! Nie trzeba stać przy garach i czegoś gotować.

Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 3 obrane świeże
  • 5 rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku
  • sok z połowy małej cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 l maślanki
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ogórki obieramy i razem z rzodkiewką trzemy na tarce na grubych oczkach.
  2. Drobno siekamy koperek i szczypiorek.
  3. Pomidory też kroimy drobno a jeśli używamy z puszki to też warto je jeszcze trochę rozdrobnić.
  4. Wszystko wlewamy i wsypujemy razem do większej miski, wlewamy sok z cytryny i dosypujemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Soli radzę użyć ciut więcej bo po przegryzieniu będzie mdłe.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/chlodnik-ogorkowo-pomidorowy/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…