Jeśli czas na letnie obiadki to na upał najlepszy jest chłodnik ogórkowo-pomidorowy. Trochę zmodyfikowana wersja klasycznego ogórkowego przez dodanie pomidorów i szczypiorku. Odrobina soku z cytryny i cukru fajnie podnosi smak. Chłodzi i syci szczególnie jak w upał nie mamy ochoty na nic ciężkiego. A jeśli nam mało możemy dorobić do tego grzanki z serem i najemy się bardziej. Ma jeszcze jedną zaletę! Nie trzeba stać przy garach i czegoś gotować.
Jak wykonać przepis na - Chłodnik ogórkowo-pomidorowyPotrzebne składniki
- 5 ogórków gruntowych
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 3 obrane świeże
- 5 rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- pół pęczka cienkiego szczypiorku
- sok z połowy małej cytryny
- pół łyżeczki cukru
- 1 l maślanki
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Ogórki obieramy i razem z rzodkiewką trzemy na tarce na grubych oczkach.
- Drobno siekamy koperek i szczypiorek.
- Pomidory też kroimy drobno a jeśli używamy z puszki to też warto je jeszcze trochę rozdrobnić.
- Wszystko wlewamy i wsypujemy razem do większej miski, wlewamy sok z cytryny i dosypujemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Soli radzę użyć ciut więcej bo po przegryzieniu będzie mdłe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik ogórkowo-pomidorowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Fajne połączenie, takie niespotykane 😉
No co Ty klasyka 😄