w , , ,

Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

Jeśli czas na letnie obiadki to na upał najlepszy jest chłodnik ogórkowo-pomidorowy. Trochę zmodyfikowana wersja klasycznego ogórkowego przez dodanie pomidorów i szczypiorku. Odrobina soku z cytryny i cukru fajnie podnosi smak. Chłodzi i syci szczególnie jak w upał nie mamy ochoty na nic ciężkiego. A jeśli nam mało możemy dorobić do tego grzanki z serem i najemy się bardziej. Ma jeszcze jedną zaletę! Nie trzeba stać przy garach i czegoś gotować.
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

Potrzebne składniki

  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 3 obrane świeże
  • 5 rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku
  • sok z połowy małej cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 l maślanki
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Ogórki obieramy i razem z rzodkiewką trzemy na tarce na grubych oczkach.
  • Drobno siekamy koperek i szczypiorek.
  • Pomidory też kroimy drobno a jeśli używamy z puszki to też warto je jeszcze trochę rozdrobnić.
  • Wszystko wlewamy i wsypujemy razem do większej miski, wlewamy sok z cytryny i dosypujemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Soli radzę użyć ciut więcej bo po przegryzieniu będzie mdłe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik ogórkowo-pomidorowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Fajne połączenie, takie niespotykane 😉

Kosą po patelni

No co Ty klasyka 😄