Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb z ziarnami i owocami na zakwasie

Chleb z ziarnami i owocami na zakwasie

3 min. czytania
1
0
Pełen smaków, pszenny chleb z ziarnami i owocami na zakwasie. Delikatny, przypominający keks jednak wytrawny, a nie słodki. Lekką słodycz nadają owoce jednak nie jest ona dominująca. Idealnie smakuje na śniadanie z masłem i serem białym lub miodem. Rodzynki, morele i figi to doskonałe połączenie, nadające mu wyraźny charakter.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g zakwasu
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki rodzynek
  • 5 suszonych moreli pokrojonych na kawałki
  • 4 suszone figi pokrojone na kawałki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 - 2 szklanek letniej wody

Sposób wykonania:

  • Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i wyrabiając ręką w misce powoli dodajemy wodę. Ciasto powinno być luźne i lekko ciągnące.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 12 godzin.
  • Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem małej keksówki, wyrównujemy wierzch i lekko smarujemy olejem.
  • Pieczemy ok. 35 - 40 minut w temp. 200 stopni.

Uwagi dodatkowe

Przepis na zakwas znajdź w internecie lub skorzystaj z tego wg. mnie najlepszy to mąka żytnia razowa i woda i przez 5 dni trzymamy w cieple co dzień dokarmiając 50 dkg maki 50 ml wody. Po 5 dniach pieczemy chleb i bierzemy odpowiednią ilość zakwasu a resztę wkładamy do lodówki. Przed następnym pieczeniem wieczorem dokarmiamy i trzymamy w cieple do następnego dnia. I znów odlewamy zakwas do chleba a reszta do lodówki i tak w kółko. No i mamy własną małą piekarnię.


Wypiekamy- pieczywo

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Zielona Utopia - 30 stycznia 2018 w 21:04

    Takiego chlebka jeszcze nie jadłam, musi być smakowity. 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Babka piaskowa ucierana

    Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…
  • Deser czekoladowy z bananami i mascarpone

    Leżał w lodówce serek mascarpone i leżał i prawie się wyleżał na amen. Miałem smaka na bud…
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Chleb z otrębami

    Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również n…

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…