Chleb z ziarnami i owocami na zakwasie

5 min. czytania
1
0
Pełen smaków, pszenny chleb z ziarnami i owocami na zakwasie. Delikatny, przypominający keks jednak wytrawny, a nie słodki. Lekką słodycz nadają owoce jednak nie jest ona dominująca. Idealnie smakuje na śniadanie z masłem i serem białym lub miodem. Rodzynki, morele i figi to doskonałe połączenie, nadające mu wyraźny charakter.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Chleb z ziarnami i owocami na zakwasie
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g zakwasu
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki rodzynek
  • 5 suszonych moreli pokrojonych na kawałki
  • 4 suszone figi pokrojone na kawałki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 - 2 szklanek letniej wody
Sposób wykonania:
  • Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i wyrabiając ręką w misce powoli dodajemy wodę. Ciasto powinno być luźne i lekko ciągnące.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 12 godzin.
  • Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem małej keksówki, wyrównujemy wierzch i lekko smarujemy olejem.
  • Pieczemy ok. 35 - 40 minut w temp. 200 stopni.
Przepis na zakwas znajdź w internecie lub skorzystaj z tego wg. mnie najlepszy to mąka żytnia razowa i woda i przez 5 dni trzymamy w cieple co dzień dokarmiając 50 dkg maki 50 ml wody. Po 5 dniach pieczemy chleb i bierzemy odpowiednią ilość zakwasu a resztę wkładamy do lodówki. Przed następnym pieczeniem wieczorem dokarmiamy i trzymamy w cieple do następnego dnia. I znów odlewamy zakwas do chleba a reszta do lodówki i tak w kółko. No i mamy własną małą piekarnię.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z ziarnami i owocami na zakwasie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Wypiekamy- pieczywo

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Zielona Utopia
Zielona Utopia
2 lat temu

Takiego chlebka jeszcze nie jadłam, musi być smakowity. 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).