w ,

Chleb z otrębami

Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również na odświętnym stole. Jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Otręby są bardzo zdrowe i dodatkowo ułatwiają trawienie innych potraw, więc do bigosu jak znalazł. Ziarenka dodajemy oczywiście łuskane i możemy je zastąpić dowolnymi, innymi jakie nam smakują lub w zależności od diety jaką ktoś stosuje. Taki własnej roboty chlebek to nic trudnego i możemy go wstawić przy okazji pieczenia innych świątecznych smakołyków do piekarnika, a sprawi, że nasze święta będą prawdziwie domowe.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chleb z otrębami
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g otrębów pszennych
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 ml wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • masło do natłuszczenia formy
  • płatki owsiane do wysypania formy
Sposób wykonania:
  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami mąki i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min w ciepłym miejscu.
  • Do miski wsypujemy sól, mąkę, otręby, ziarna i wszystko mieszamy.
  • Robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn z drożdży.
  • Wyrabiamy ciasto koło 5-10 min. Ciasto powinno być luźne, lekko ciągnące się.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. aby wyrosło.
  • Natłuszczamy formę keksową, długości 35 cm i posypujemy płatkami owsianymi.
  • Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na 15 min.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z otrębami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze