Chleb z otrębami

3 min. czytania
0
0
Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również na odświętnym stole. Jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Otręby są bardzo zdrowe i dodatkowo ułatwiają trawienie innych potraw, więc do bigosu jak znalazł. Ziarenka dodajemy oczywiście łuskane i możemy je zastąpić dowolnymi, innymi jakie nam smakują lub w zależności od diety jaką ktoś stosuje. Taki własnej roboty chlebek to nic trudnego i możemy go wstawić przy okazji pieczenia innych świątecznych smakołyków do piekarnika, a sprawi, że nasze święta będą prawdziwie domowe.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 40 min.
Przepis na:

Chleb z otrębami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g otrębów pszennych
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 ml wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • masło do natłuszczenia formy
  • płatki owsiane do wysypania formy

Sposób wykonania:

  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami mąki i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min w ciepłym miejscu.
  • Do miski wsypujemy sól, mąkę, otręby, ziarna i wszystko mieszamy.
  • Robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn z drożdży.
  • Wyrabiamy ciasto koło 5-10 min. Ciasto powinno być luźne, lekko ciągnące się.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. aby wyrosło.
  • Natłuszczamy formę keksową, długości 35 cm i posypujemy płatkami owsianymi.
  • Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na 15 min.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 min.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 38
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    42
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …