Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 80 g otrębów pszennych
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 30 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 450 ml wody
- 40 g drożdży świeżych
- masło do natłuszczenia formy
- płatki owsiane do wysypania formy
Sposób wykonania
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami mąki i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min w ciepłym miejscu.
- Do miski wsypujemy sól, mąkę, otręby, ziarna i wszystko mieszamy.
- Robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn z drożdży.
- Wyrabiamy ciasto koło 5-10 min. Ciasto powinno być luźne, lekko ciągnące się.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. aby wyrosło.
- Natłuszczamy formę keksową, długości 35 cm i posypujemy płatkami owsianymi.
- Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na 15 min.
- Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z otrębami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!