Chleb z otrębami

5 min. czytania
0
0
Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również na odświętnym stole. Jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Otręby są bardzo zdrowe i dodatkowo ułatwiają trawienie innych potraw, więc do bigosu jak znalazł. Ziarenka dodajemy oczywiście łuskane i możemy je zastąpić dowolnymi, innymi jakie nam smakują lub w zależności od diety jaką ktoś stosuje. Taki własnej roboty chlebek to nic trudnego i możemy go wstawić przy okazji pieczenia innych świątecznych smakołyków do piekarnika, a sprawi, że nasze święta będą prawdziwie domowe.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Chleb z otrębami
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g otrębów pszennych
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 ml wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • masło do natłuszczenia formy
  • płatki owsiane do wysypania formy
Sposób wykonania:
  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami mąki i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min w ciepłym miejscu.
  • Do miski wsypujemy sól, mąkę, otręby, ziarna i wszystko mieszamy.
  • Robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn z drożdży.
  • Wyrabiamy ciasto koło 5-10 min. Ciasto powinno być luźne, lekko ciągnące się.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. aby wyrosło.
  • Natłuszczamy formę keksową, długości 35 cm i posypujemy płatkami owsianymi.
  • Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na 15 min.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z otrębami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 38
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
    42
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite