Kosą po patelni Przepisy Bułomlet – czyli omlet z kajzerką i pomidorami

Bułomlet – czyli omlet z kajzerką i pomidorami

5 min. czytania
0
0
Potrzeba matką wynalazków, czyli suche bułki, jajka i pomidor w lodówce. Tak powstał bułomlet - czyli omlet z kajzerką i pomidorami. Tak, tak wstyd się przyznać, ale bloger kulinarny też czasem ma prawie światło w lodówce. Na szczęście dar robienia czegoś z niczego, wyniosłem z czasów gdy mieszkałem w akademikach. Kombinowało się nie raz nieziemsko, mimo wałówy przywiezionej z domu. Czary w kuchni normalnie i sto żyć makaronu. Te czasy bezpowrotnie minęły, jednak umiejętności kombinowania pozostały i wiecie co? Kurcze, dobre wyszło. Sam byłem zaskoczony, ni to omlet ni placek trochę ale puszysty, mięciutki i co najważniejsze smaczny. Proste składniki, szybkie przygotowanie - moja rada, odłóżcie 2 bułki i spróbujcie.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Omlet z kajzerką i pomidorami
Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 bułki kajzerki nie pierwszej świeżości
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duży pomidor
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa do smażenia
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solimy i pieprzymy.
  • Do jajek rwąc na kawałki wrzucamy kajzerki. Wrzucamy tez liście bazylii. Mieszamy by bułka została oblepiona całkiem masą jajeczną i zostawiamy na 5 min. by nasiąknęło. Powstanie nam miękka lekko płynna masa.
  • Na patelni podsmażamy lekko pokrojonego w półplasterki pomidora. Wykładamy na niego naszą masę z jajek i bułki i rozkładamy ją widelcem lekko dociskając tak by powstał równomiernie rozłożony placek.
  • Smażymy na małym ogniu do zbrązowienia. Obracamy przy użyciu talerza lub pokrywki i dosmażamy po drugiej stronie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet z kajzerką i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite