Kosą po patelni Przepisy Bułomlet – czyli omlet z kajzerką i pomidorami

Bułomlet – czyli omlet z kajzerką i pomidorami

3 min. czytania
0
0
Potrzeba matką wynalazków, czyli suche bułki, jajka i pomidor w lodówce. Tak powstał bułomlet - czyli omlet z kajzerką i pomidorami. Tak, tak wstyd się przyznać, ale bloger kulinarny też czasem ma prawie światło w lodówce. Na szczęście dar robienia czegoś z niczego, wyniosłem z czasów gdy mieszkałem w akademikach. Kombinowało się nie raz nieziemsko, mimo wałówy przywiezionej z domu. Czary w kuchni normalnie i sto żyć makaronu. Te czasy bezpowrotnie minęły, jednak umiejętności kombinowania pozostały i wiecie co? Kurcze, dobre wyszło. Sam byłem zaskoczony, ni to omlet ni placek trochę ale puszysty, mięciutki i co najważniejsze smaczny. Proste składniki, szybkie przygotowanie - moja rada, odłóżcie 2 bułki i spróbujcie.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Omlet z kajzerką i pomidorami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 bułki kajzerki nie pierwszej świeżości
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duży pomidor
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa do smażenia
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solimy i pieprzymy.
  • Do jajek rwąc na kawałki wrzucamy kajzerki. Wrzucamy tez liście bazylii. Mieszamy by bułka została oblepiona całkiem masą jajeczną i zostawiamy na 5 min. by nasiąknęło. Powstanie nam miękka lekko płynna masa.
  • Na patelni podsmażamy lekko pokrojonego w półplasterki pomidora. Wykładamy na niego naszą masę z jajek i bułki i rozkładamy ją widelcem lekko dociskając tak by powstał równomiernie rozłożony placek.
  • Smażymy na małym ogniu do zbrązowienia. Obracamy przy użyciu talerza lub pokrywki i dosmażamy po drugiej stronie.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…