Potrzebne składniki
- 5 jajek
- 2 bułki kajzerki nie pierwszej świeżości
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duży pomidor
- garść świeżej bazylii
- oliwa do smażenia
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solimy i pieprzymy.
- Do jajek rwąc na kawałki wrzucamy kajzerki. Wrzucamy tez liście bazylii. Mieszamy by bułka została oblepiona całkiem masą jajeczną i zostawiamy na 5 min. by nasiąknęło. Powstanie nam miękka lekko płynna masa.
- Na patelni podsmażamy lekko pokrojonego w półplasterki pomidora. Wykładamy na niego naszą masę z jajek i bułki i rozkładamy ją widelcem lekko dociskając tak by powstał równomiernie rozłożony placek.
- Smażymy na małym ogniu do zbrązowienia. Obracamy przy użyciu talerza lub pokrywki i dosmażamy po drugiej stronie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet z kajzerką i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.