Potrzebne składniki
- 5 jajek
- 2 bułki kajzerki nie pierwszej świeżości
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duży pomidor
- garść świeżej bazylii
- oliwa do smażenia
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solimy i pieprzymy.
- Do jajek rwąc na kawałki wrzucamy kajzerki. Wrzucamy tez liście bazylii. Mieszamy by bułka została oblepiona całkiem masą jajeczną i zostawiamy na 5 min. by nasiąknęło. Powstanie nam miękka lekko płynna masa.
- Na patelni podsmażamy lekko pokrojonego w półplasterki pomidora. Wykładamy na niego naszą masę z jajek i bułki i rozkładamy ją widelcem lekko dociskając tak by powstał równomiernie rozłożony placek.
- Smażymy na małym ogniu do zbrązowienia. Obracamy przy użyciu talerza lub pokrywki i dosmażamy po drugiej stronie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet z kajzerką i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!