Kosą po patelni Przepisy Bułomlet – czyli omlet z kajzerką i pomidorami

Bułomlet – czyli omlet z kajzerką i pomidorami

0

Potrzeba matką wynalazków, czyli suche bułki, jajka i pomidor w lodówce. Tak powstał bułomlet - czyli omlet z kajzerką i pomidorami. Tak, tak wstyd się przyznać, ale bloger kulinarny też czasem ma prawie światło w lodówce. Na szczęście dar robienia czegoś z niczego, wyniosłem z czasów gdy mieszkałem w akademikach. Kombinowało się nie raz nieziemsko, mimo wałówy przywiezionej z domu. Czary w kuchni normalnie i sto żyć makaronu. Te czasy bezpowrotnie minęły, jednak umiejętności kombinowania pozostały i wiecie co? Kurcze, dobre wyszło. Sam byłem zaskoczony, ni to omlet ni placek trochę ale puszysty, mięciutki i co najważniejsze smaczny. Proste składniki, szybkie przygotowanie - moja rada, odłóżcie 2 bułki i spróbujcie.

Bułomlet – czyli omlet z kajzerką i pomidorami

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 bułki kajzerki nie pierwszej świeżości
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duży pomidor
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solimy i pieprzymy.
  2. Do jajek rwąc na kawałki wrzucamy kajzerki. Wrzucamy tez liście bazylii. Mieszamy by bułka została oblepiona całkiem masą jajeczną i zostawiamy na 5 min. by nasiąknęło. Powstanie nam miękka lekko płynna masa.
  3. Na patelni podsmażamy lekko pokrojonego w półplasterki pomidora. Wykładamy na niego naszą masę z jajek i bułki i rozkładamy ją widelcem lekko dociskając tak by powstał równomiernie rozłożony placek.
  4. Smażymy na małym ogniu do zbrązowienia. Obracamy przy użyciu talerza lub pokrywki i dosmażamy po drugiej stronie.