w , ,

Bułeczki maślane z kruszonką

Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzie uwielbiam bardziej samą kruszonkę a w tej formie jest jej zwyczajnie więcej. Zawsze biorę kubek mleka, kroję bułkę w poprzek, smaruje masłem lub dżemem i wcinam jak kanapkę. Pachnie nimi cały dom.
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Bułeczki maślane z kruszonką
Składniki:

Bułeczki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 białko do posmarowania bułeczek
  • cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
Sposób wykonania:
  • Letnie mleko z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i drożdżami mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wszystkie sypkie składniki na bułeczki mieszamy. Dodajemy mleko z drożdżami i masło i wyrabiamy dokładnie na jednolite odchodzące od ręki ciasto.
  • Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia i ponownie zagniatamy. Dzielimy na części i formujemy dowolny kształt naszych bułeczek.
  • Łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy ręką tworząc grudki.
  • Smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie kruszonką.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułeczki maślane z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Martynka
Martynka
28 dni temu

Robiłam, wyszły przepyszne jedyny minus że za szybko się kończą 🙉 polecam 😄

Cukry Proste
2 lat temu

Idealne! Zjadłabym wszystkie sama;)