Potrzebne składniki
Bułeczki:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 120 g cukru
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 białko do posmarowania bułeczek
- cukier wanilinowy
- 0,5 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Sposób wykonania
- Letnie mleko z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i drożdżami mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wszystkie sypkie składniki na bułeczki mieszamy. Dodajemy mleko z drożdżami i masło i wyrabiamy dokładnie na jednolite odchodzące od ręki ciasto.
- Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia i ponownie zagniatamy. Dzielimy na części i formujemy dowolny kształt naszych bułeczek.
- Łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy ręką tworząc grudki.
- Smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie kruszonką.
- Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułeczki maślane z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Robiłam, wyszły przepyszne jedyny minus że za szybko się kończą 🙉 polecam 😄
Idealne! Zjadłabym wszystkie sama;)