Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką

2 min. czytania
1
1
Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzie uwielbiam bardziej samą kruszonkę a w tej formie jest jej zwyczajnie więcej. Zawsze biorę kubek mleka, kroję bułkę w poprzek, smaruje masłem lub dżemem i wcinam jak kanapkę. Pachnie nimi cały dom.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 25 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Składniki:

Bułeczki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 białko do posmarowania bułeczek
  • cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Sposób wykonania:

  • Letnie mleko z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i drożdżami mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wszystkie sypkie składniki na bułeczki mieszamy. Dodajemy mleko z drożdżami i masło i wyrabiamy dokładnie na jednolite odchodzące od ręki ciasto.
  • Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia i ponownie zagniatamy. Dzielimy na części i formujemy dowolny kształt naszych bułeczek.
  • Łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy ręką tworząc grudki.
  • Smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie kruszonką.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 min.

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Cukry Proste - 12 stycznia 2018 w 16:41

    Idealne! Zjadłabym wszystkie sama;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Chleb z otrębami

    Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również n…

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …