Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką

6 minuty czytania

Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzie uwielbiam bardziej samą kruszonkę a w tej formie jest jej zwyczajnie więcej. Zawsze biorę kubek mleka, kroję bułkę w poprzek, smaruje masłem lub dżemem i wcinam jak kanapkę. Pachnie nimi cały dom.

Bułeczki maślane z kruszonką

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 45 minut/y
Czas gotowania 25 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Bułeczki:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 białko do posmarowania bułeczek
  • cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki soli
    Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Sposób wykonania:

  1. Letnie mleko z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i drożdżami mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wszystkie sypkie składniki na bułeczki mieszamy. Dodajemy mleko z drożdżami i masło i wyrabiamy dokładnie na jednolite odchodzące od ręki ciasto.
  3. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia i ponownie zagniatamy. Dzielimy na części i formujemy dowolny kształt naszych bułeczek.
  4. Łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy ręką tworząc grudki.
  5. Smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie kruszonką.
  6. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 min.