w , , , ,

Brukselka zasmażana z boczkiem



Dziś czarny piątek a może być coś bardziej czarnego w smaku jak brukselka. Nawet podobno tak pyszna jak ta brukselka zasmażana z boczkiem? No dobra ja zwyczajnie brukselki nie znoszę. Ale są gusta i guściki i poświęcam się dla was sprawdzając jednocześnie czy mi się smaki z wiekiem nie zmieniają... no niestety nie. Na szczęście miał kto to zjeść ze smakiem i się nie zmarnowało. Podobno pycha, ja swoich odczuć nie opiszę bo są bardzo subiektywne. Polecam w każdym razie wszystkim amatorom tego zielska. Bardzo dobrze smakuje wymieszana z ugotowanym makaronem łazanki lub z kopytkami, jako samodzielne danie, ale również jako dodatek np do schabowego w formie surówki.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Brukselka zasmażana z boczkiem

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg brukselki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • sól (pieprz)
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania

  • Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści odcinamy twardą końcówkę i dokładnie myjemy.
  • Boczek kroimy na paski, cebulę w kostkę, obrane jabłko w cząstki.
  • Do garnka wkładamy boczek i smażymy, gdy jest delikatnie rumiany dodajemy cebulkę, podsmażamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek chwilę smażymy.
  • Dodajemy brukselkę i smażymy przez 3 minuty mieszając. Zalewamy wodą tak żeby brukselka
  • wystawała nad powierzchnię wody. Dodajemy sól, pieprz przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut co jakiś czas mieszając.
  • Następnie dodajemy jabłko i gałkę muszkatołową , gotujemy bez przykrycia 5 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Brukselka zasmażana z boczkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska

ciekawe połączenie 🙂

Łódka na jeziorze

Ostatnio gdzieś widziałam w TV taką brukselkę przyrumienioną. To była końcówka programu, więc nie wiem, co i jak. Ale nabrałam na to takiego “smaka”, że chyba zrobię. A też nigdy jej nie lubiłam. 🙂

posmakujto!

Te dwa składniki idealnie do siebie pasują 🙂