Potrzebne składniki
- 0,5 kg brukselki
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- sól (pieprz)
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania
- Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści odcinamy twardą końcówkę i dokładnie myjemy.
- Boczek kroimy na paski, cebulę w kostkę, obrane jabłko w cząstki.
- Do garnka wkładamy boczek i smażymy, gdy jest delikatnie rumiany dodajemy cebulkę, podsmażamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek chwilę smażymy.
- Dodajemy brukselkę i smażymy przez 3 minuty mieszając. Zalewamy wodą tak żeby brukselka
- wystawała nad powierzchnię wody. Dodajemy sól, pieprz przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodajemy jabłko i gałkę muszkatołową , gotujemy bez przykrycia 5 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Brukselka zasmażana z boczkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
ciekawe połączenie 🙂
Ostatnio gdzieś widziałam w TV taką brukselkę przyrumienioną. To była końcówka programu, więc nie wiem, co i jak. Ale nabrałam na to takiego „smaka”, że chyba zrobię. A też nigdy jej nie lubiłam. 🙂
Te dwa składniki idealnie do siebie pasują 🙂