Dziś czarny piątek a może być coś bardziej czarnego w smaku jak brukselka. Nawet podobno tak pyszna jak ta brukselka zasmażana z boczkiem? No dobra ja zwyczajnie brukselki nie znoszę. Ale są gusta i guściki i poświęcam się dla was sprawdzając jednocześnie czy mi się smaki z wiekiem nie zmieniają... no niestety nie. Na szczęście miał kto to zjeść ze smakiem i się nie zmarnowało. Podobno pycha, ja swoich odczuć nie opiszę bo są bardzo subiektywne. Polecam w każdym razie wszystkim amatorom tego zielska. Bardzo dobrze smakuje wymieszana z ugotowanym makaronem łazanki lub z kopytkami, jako samodzielne danie, ale również jako dodatek np do schabowego w formie surówki.
Jak wykonać przepis na - Brukselka zasmażana z boczkiemPotrzebne składniki
- 0,5 kg brukselki
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- sól (pieprz)
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania
- Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści odcinamy twardą końcówkę i dokładnie myjemy.
- Boczek kroimy na paski, cebulę w kostkę, obrane jabłko w cząstki.
- Do garnka wkładamy boczek i smażymy, gdy jest delikatnie rumiany dodajemy cebulkę, podsmażamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek chwilę smażymy.
- Dodajemy brukselkę i smażymy przez 3 minuty mieszając. Zalewamy wodą tak żeby brukselka
- wystawała nad powierzchnię wody. Dodajemy sól, pieprz przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodajemy jabłko i gałkę muszkatołową , gotujemy bez przykrycia 5 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Brukselka zasmażana z boczkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
ciekawe połączenie 🙂
Ostatnio gdzieś widziałam w TV taką brukselkę przyrumienioną. To była końcówka programu, więc nie wiem, co i jak. Ale nabrałam na to takiego „smaka”, że chyba zrobię. A też nigdy jej nie lubiłam. 🙂
Te dwa składniki idealnie do siebie pasują 🙂