Brownie z orzechami

Kosą po patelni
Totalna bomba kaloryczno-słodkościowa, która potrafi wywrócić przełyk na drugą stronę od nadmiaru szczęścia. Jedno z najlepsiejszych ciast czekoladowych ever! Zrobiłem wczoraj z córą przy częściowej dewastacji kuchni więc bombowo było podwójnie ale było warto.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Brownie z orzechami

Potrzebne składniki

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • orzechy (mieszane)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Sposób wykonania

  • Orzechy prażymy przez 5-7 min w 220 stopniach
  • Jajka wbijamy do dużej miski, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i ubijamy mikserem na puszystą masę
  • Czekoladę gorzką rozpuszczamy na małym ogniu z masłem
  • Dodajemy powoli miksując masę czekoladową do jajek
  • Dodajemy łyżke mąki i miksujemy (my zapomnieliśmy o mące i też wyszło)
  • Czekolady białą i mleczną kroimy na drobne kawałki
  • Dodajemy czekoladę z orzechami do masy i mieszamy
  • Wlewamy masę do wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką okrągłej formy
  • Pieczemy 30 minut w 170 stopniach
Polecam gorzką kawę do popijania ?

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Brownie z orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

Mój przepis:
20 dkg cukru pudru ucieram z 20 dkg masła,stopniowo po jajku wkręcam (3szt)do utartego masła. Teraz wlewam rozpuszczone 2 czekolady po utarciu dobrze masy
dodaję 11dkg mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Mieszam i wlewam do formy wysmarowanej masłem.Piekę w temp.170 stopni 30 minut.
Ubieram górę ciasta polewą czekoladową i bitą śmietaną. Pycha!

Kosą po patelni

Bardzo podobnie pewnie jest bardziej ciastowe przez większa ilość mąki i proszek kolejnym razem przetestuje