Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

3 min. czytania
0
0
Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmie nam 15 minut i pieczemy. Wtedy tylko pozostaje czekać, a to trudne bo zapach roznosi się po całym domu. Idealne ciasto na szybką zachciewajkę i można śliwki zastąpić zupełnie innym mokrym owocem. Z tego przepisu robiłem już ciasto z brzoskwiniami i jabłkami. Nie może nie wyjść, jest pyszne i soczyste od soku ze śliwek. Jeśli macie kwaśne śliwki, dodajcie więcej cukru. Ja akurat nie przesadzałem z nim tutaj bo lubię kwaskowe, jednak to już rzecz gustu. Zabierajcie się za pieczenie i smacznego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Przepis na:

Placek ze śliwkami na oleju

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 do jrzałych śliwek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szczypty cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

  • Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puszysta masę. Dodajemy po trochu cukier.
  • Do jajek miksując dolewamy olej i śmietanę.
  • Mieszamy ze sobą sypkie składniki i partiami dodajemy do ciasta. Powinno się całe dobrze zmiksować na wolnych obrotach. Pod koniec gdy zgęstnieje możemy wymieszać łyżką.
  • Przekładamy do formy (mała blaszka tortowa), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Na wierzchu, przeciętą stroną do góry, układamy połówki obranych śliwek, lekko wciskając w ciasto. Posypujemy cynamonem.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, między śliwkami czy ciasto się upiekło.
  • Po wyjęciu posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 24
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    26
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…