w ,

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmie nam 15 minut i pieczemy. Wtedy tylko pozostaje czekać, a to trudne bo zapach roznosi się po całym domu. Idealne ciasto na szybką zachciewajkę i można śliwki zastąpić zupełnie innym mokrym owocem. Z tego przepisu robiłem już ciasto z brzoskwiniami i jabłkami. Nie może nie wyjść, jest pyszne i soczyste od soku ze śliwek. Jeśli macie kwaśne śliwki, dodajcie więcej cukru. Ja akurat nie przesadzałem z nim tutaj bo lubię kwaskowe, jednak to już rzecz gustu. Zabierajcie się za pieczenie i smacznego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Placek ze śliwkami na oleju
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 do jrzałych śliwek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szczypty cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
  • Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puszysta masę. Dodajemy po trochu cukier.
  • Do jajek miksując dolewamy olej i śmietanę.
  • Mieszamy ze sobą sypkie składniki i partiami dodajemy do ciasta. Powinno się całe dobrze zmiksować na wolnych obrotach. Pod koniec gdy zgęstnieje możemy wymieszać łyżką.
  • Przekładamy do formy (mała blaszka tortowa), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Na wierzchu, przeciętą stroną do góry, układamy połówki obranych śliwek, lekko wciskając w ciasto. Posypujemy cynamonem.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, między śliwkami czy ciasto się upiekło.
  • Po wyjęciu posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek ze śliwkami na oleju wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze