Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15 do jrzałych śliwek
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szczypty cynamonu
- cukier puder do posypania
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania
- Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puszysta masę. Dodajemy po trochu cukier.
- Do jajek miksując dolewamy olej i śmietanę.
- Mieszamy ze sobą sypkie składniki i partiami dodajemy do ciasta. Powinno się całe dobrze zmiksować na wolnych obrotach. Pod koniec gdy zgęstnieje możemy wymieszać łyżką.
- Przekładamy do formy (mała blaszka tortowa), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Na wierzchu, przeciętą stroną do góry, układamy połówki obranych śliwek, lekko wciskając w ciasto. Posypujemy cynamonem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, między śliwkami czy ciasto się upiekło.
- Po wyjęciu posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek ze śliwkami na oleju wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!