Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

5 min. czytania
0
0
Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmie nam 15 minut i pieczemy. Wtedy tylko pozostaje czekać, a to trudne bo zapach roznosi się po całym domu. Idealne ciasto na szybką zachciewajkę i można śliwki zastąpić zupełnie innym mokrym owocem. Z tego przepisu robiłem już ciasto z brzoskwiniami i jabłkami. Nie może nie wyjść, jest pyszne i soczyste od soku ze śliwek. Jeśli macie kwaśne śliwki, dodajcie więcej cukru. Ja akurat nie przesadzałem z nim tutaj bo lubię kwaskowe, jednak to już rzecz gustu. Zabierajcie się za pieczenie i smacznego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Placek ze śliwkami na oleju
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 do jrzałych śliwek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szczypty cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
  • Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puszysta masę. Dodajemy po trochu cukier.
  • Do jajek miksując dolewamy olej i śmietanę.
  • Mieszamy ze sobą sypkie składniki i partiami dodajemy do ciasta. Powinno się całe dobrze zmiksować na wolnych obrotach. Pod koniec gdy zgęstnieje możemy wymieszać łyżką.
  • Przekładamy do formy (mała blaszka tortowa), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Na wierzchu, przeciętą stroną do góry, układamy połówki obranych śliwek, lekko wciskając w ciasto. Posypujemy cynamonem.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, między śliwkami czy ciasto się upiekło.
  • Po wyjęciu posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek ze śliwkami na oleju wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 24
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
    33
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite