Kosą po patelni Przepisy Mięso Bitki cielęce w sosie

Bitki cielęce w sosie

1

Strasznie proste i mało wymagające danie ale smaczne. Mięso jest kruche i delikatne. Bardzo lubię szczególnie z kopytkami lub kluskami śląskimi.

Bitki cielęce w sosie

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y
Czas całkowity 2 godzin/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 0,5 kg cielęciny najlepiej polędwicy
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • olej
  • sól, pieprz (ziarna), ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 łyżka mąki

Sposób wykonania:

  1. Mięso kroimy na kotlety grubości mniej więcej 1 cm i lekko rozbijamy. Nie solimy!
  2. Na bardzo rozgrznej patelni z olejem smażymy je z obu stron tylko do uzyskania bladego koloru trwa to chwilę.
  3. Przekładamy podsmażone mięso do garnka.
  4. Podsmażamy na tej samej patelni na tłuszczu z mięsa cebulę pokrojoną w piórka.
  5. Dodajemy do mięsa w garnku razem z tłuszczem ze smażenia.
  6. Zalewamy bulionem z kostki tak by przykryć mięso i dodajemy przyprawy do smaku sól, pieprz, 1 liśc laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
  7. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości.
  8. Dla podniesienia bukietu sosu można też dodać pod koniec duszenia 1 kieliszek wina czerwonego.

Uwagi dodatkowe:

Ja szczerze mówiąc sosu nie zagęszczam ponieważ lubię akurat do kopytek sos płynny ale można zeagęścić łyżką mąki wymieszaną z wywarem. Danie szczególnie lubią dzieci a sos wyjadają z chlebem jeszcze z garnka – nie wiem czemu.