Kosą po patelni Przepisy Mięso Bitki cielęce w sosie

Bitki cielęce w sosie

2 min. czytania
0
1
Strasznie proste i mało wymagające danie ale smaczne. Mięso jest kruche i delikatne. Bardzo lubię szczególnie z kopytkami lub kluskami śląskimi.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 2 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 0,5 kg cielęciny najlepiej polędwicy
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • olej
  • sól (pieprz (ziarna), ziele angielskie, liść laurowy)
  • 1 łyżka mąki

Sposób wykonania:

  • Mięso kroimy na kotlety grubości mniej więcej 1 cm i lekko rozbijamy. Nie solimy!
  • Na bardzo rozgrznej patelni z olejem smażymy je z obu stron tylko do uzyskania bladego koloru trwa to chwilę.
  • Przekładamy podsmażone mięso do garnka.
  • Podsmażamy na tej samej patelni na tłuszczu z mięsa cebulę pokrojoną w piórka.
  • Dodajemy do mięsa w garnku razem z tłuszczem ze smażenia.
  • Zalewamy bulionem z kostki tak by przykryć mięso i dodajemy przyprawy do smaku sól, pieprz, 1 liśc laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
  • Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości.
  • Dla podniesienia bukietu sosu można też dodać pod koniec duszenia 1 kieliszek wina czerwonego.

Uwagi dodatkowe

Ja szczerze mówiąc sosu nie zagęszczam ponieważ lubię akurat do kopytek sos płynny ale można zeagęścić łyżką mąki wymieszaną z wywarem. Danie szczególnie lubią dzieci a sos wyjadają z chlebem jeszcze z garnka – nie wiem czemu.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…