w , ,

Bitki cielęce w sosie

Strasznie proste i mało wymagające danie ale smaczne. Mięso jest kruche i delikatne. Bardzo lubię szczególnie z kopytkami lub kluskami śląskimi.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Bitki cielęce w sosie

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg cielęciny najlepiej polędwicy
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • olej
  • sól (pieprz (ziarna), ziele angielskie, liść laurowy)
  • 1 łyżka mąki

Sposób wykonania

  • Mięso kroimy na kotlety grubości mniej więcej 1 cm i lekko rozbijamy. Nie solimy!
  • Na bardzo rozgrznej patelni z olejem smażymy je z obu stron tylko do uzyskania bladego koloru trwa to chwilę.
  • Przekładamy podsmażone mięso do garnka.
  • Podsmażamy na tej samej patelni na tłuszczu z mięsa cebulę pokrojoną w piórka.
  • Dodajemy do mięsa w garnku razem z tłuszczem ze smażenia.
  • Zalewamy bulionem z kostki tak by przykryć mięso i dodajemy przyprawy do smaku sól, pieprz, 1 liśc laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
  • Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości.
  • Dla podniesienia bukietu sosu można też dodać pod koniec duszenia 1 kieliszek wina czerwonego.
Ja szczerze mówiąc sosu nie zagęszczam ponieważ lubię akurat do kopytek sos płynny ale można zeagęścić łyżką mąki wymieszaną z wywarem. Danie szczególnie lubią dzieci a sos wyjadają z chlebem jeszcze z garnka – nie wiem czemu.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bitki cielęce w sosie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Zofia

Zrobiłam tak jak w przepisie z lampka czerwonego wina… Pychota. 😊Dzięki