Potrzebne składniki
- 0,5 kg cielęciny najlepiej polędwicy
- 1 duża cebula
- 1 kostka bulionu wołowego
- olej
- sól (pieprz (ziarna), ziele angielskie, liść laurowy)
- 1 łyżka mąki
Sposób wykonania
- Mięso kroimy na kotlety grubości mniej więcej 1 cm i lekko rozbijamy. Nie solimy!
- Na bardzo rozgrznej patelni z olejem smażymy je z obu stron tylko do uzyskania bladego koloru trwa to chwilę.
- Przekładamy podsmażone mięso do garnka.
- Podsmażamy na tej samej patelni na tłuszczu z mięsa cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodajemy do mięsa w garnku razem z tłuszczem ze smażenia.
- Zalewamy bulionem z kostki tak by przykryć mięso i dodajemy przyprawy do smaku sól, pieprz, 1 liśc laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
- Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości.
- Dla podniesienia bukietu sosu można też dodać pod koniec duszenia 1 kieliszek wina czerwonego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bitki cielęce w sosie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zrobiłam tak jak w przepisie z lampka czerwonego wina… Pychota. 😊Dzięki