w ,

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami



Sezon truskawkowy w pełni. Pisałem wczoraj na instagramie, że już nie mogę patrzeć na truskawki ale kłamałem. Trzeba się ich najeść na zapas póki są jeszcze takie pyszne. Piękne ciasto i równie smaczne. Krem czekoladowy i truskawki idealne połączenie. Czego można chcieć więcej.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Potrzebne składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka mniej niż w instrukcji
  • 1 kostka masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 g truskawek

Sposób wykonania

  • Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu jednak w mniejszej ilości mleka i studzimy.
  • Masło miksujemy z cukrem i dodajemy stopniowo czekoladę roztopioną w kąpieli parowej z łyżką spirytusu.
  • Dodajemy do masła stopniowo budyń i miksujemy. Jak będą grudki lub będzie za gęste dodajemy łyżkę lub dwie mleka.
  • Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
  • Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
  • Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
  • Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
  • Studzimy ale nie wyjmujemy z blaszki i na biszkopt nakładamy krem i układamy na nim truskawki. Zalewamy całość galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu (latem jak jest gorąco też polecam użyć mniej ciut wody)
  • Całośc wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze