Potrzebne składniki
- 1,2 kg kiszonej kapusty
- 300 g mięsa wieprzowego
- 40 g suszonych grzybów
- 200 g kiełbasy
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 100 g suszonych śliwek
- 0,5 szklanki wytrawnego (czerwonego wina)
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 4 nasiona jałowca
- sól
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Grzyby wkładamy po oczyszczeniu do garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na parę godzin.(najlepiej na noc). Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły ok. 30 minut. Następnie kroimy je w paski. Aby bigos był ciemniejszy wywar z grzybów dodaje się potem do kapusty tak więc trochę go zostawiamy.
- Kiszoną kapustę, gdy jest bardzo kwaśna należy wypłukać i osączyć. Następnie trochę ją kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinę.
- Ugotowaną kapustę odcedzamy. Dodajemy pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i nasiona jałowca.
- Mięso kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
- Potem na tej samej lub drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodajemy do tego pokrojoną kiełbasę i razem podsmażamy. Mięsa dodajemy do kapusty wraz z pokrojonymi śliwkami. Następnie dodajemy wino. Wszystkie składniki gotujemy co najmniej 1 godzinę.
- Po ugotowaniu przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja dodałam łyżeczkę sproszkowanych, suszonych grzybów dla lepszego aromatu i koloru oraz kostkę bulionu na żeberkach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bigos wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Ja bigos robię tylko na święta, ale już na pierwszy rzut oka widzę spore różnice w recepturach. Ciekawi mnie jak smakuje taki tylko z kiszonej kapusty, pewnie niebawem spróbuję 🙂
ja też robię z mieszanej zazwyczaj – Sister wymyśliła to z tylko kiszonej podobno jest bardziej wyrazisty i tak samo dobry… też następnym razem chce przetestować