w , ,

Bezy z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone



Pyszna i słodka propozycja na dzień dziecka, czyli mini torciki bezowe z truskawkami i kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Piorunem znikają z talerza. Są słodkie, jednak limonka i truskawki trochę przełamują tę słodycz – dla mnie w sam raz. Tęskniłem za truskawkami, a teraz mogę dodawać je do wszystkiego. To chyba jeden z moich ulubionych owoców sezonowych.
Bezy świetnie nadają się jako deser na imprezy, szczególnie z udziałem dzieci. Myślę jednak, że i w dorosłych obudzą dziecko i będą je zajadać ze smakiem. Deser w sam raz na początek lata.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 20 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 8 porcji
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Bezy z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone

Potrzebne składniki

Bezy

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Na wierzch

  • 500 g umytych i obranych truskawek
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania

  • Ubijam białka ze szczyptą soli i jak zaczną się robić sztywne, powoli dodaję cukier, stale miksując.
  • Dalej ubijając dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijam jeszcze minutkę lub dwie do połączenia się składników i uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Dużą płaską blaszkę wykładam papierem do pieczenia i najlepiej za pomocą dużego krążka do wykrawania odrysowuję kółka na papierze. Wypełniam obrys masą tworząc spody o grubości ok. 1 cm i wyrównuję.
  • Resztę piany włożyłem do rękawa cukierniczego i w około brzegu każdego spodu stworzyłem rant, wyciskając masę. Można ozdobić wg. własnego uznania.
  • Wstawiam blaszkę z bezami do piekarnika na 5 minut. Zmniejszam grzanie do 120 stopni i piekę przez 75 min. Następnie wyjmuję bezy zostawiam do wystudzenia.
  • Pod koniec studzenia śmietanę (musi być zimna najlepiej prosto z lodówki) ubijam z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaję w trakcie ekstrakt z wanilii i sok z limonki.
  • Bitą śmietanę łącze z serkiem mascarpone, mieszając delikatnie łyżką, tak by powstał gęsty krem.
  • Nakładam krem na upieczone i wystudzone krążki bezowe (można użyć rękawa).
  • Dekoruję całość pokrojonymi w ćwiartki świeżymi truskawkami i listkami mięty lub melisy – gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bezy z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Deser idealny, zawsze podziwiam Twoje bezy, te małe i te większe 😍