Potrzebne składniki
Bezy
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Na wierzch
- 500 g umytych i obranych truskawek
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania
- Ubijam białka ze szczyptą soli i jak zaczną się robić sztywne, powoli dodaję cukier, stale miksując.
- Dalej ubijając dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijam jeszcze minutkę lub dwie do połączenia się składników i uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Dużą płaską blaszkę wykładam papierem do pieczenia i najlepiej za pomocą dużego krążka do wykrawania odrysowuję kółka na papierze. Wypełniam obrys masą tworząc spody o grubości ok. 1 cm i wyrównuję.
- Resztę piany włożyłem do rękawa cukierniczego i w około brzegu każdego spodu stworzyłem rant, wyciskając masę. Można ozdobić wg. własnego uznania.
- Wstawiam blaszkę z bezami do piekarnika na 5 minut. Zmniejszam grzanie do 120 stopni i piekę przez 75 min. Następnie wyjmuję bezy zostawiam do wystudzenia.
- Pod koniec studzenia śmietanę (musi być zimna najlepiej prosto z lodówki) ubijam z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaję w trakcie ekstrakt z wanilii i sok z limonki.
- Bitą śmietanę łącze z serkiem mascarpone, mieszając delikatnie łyżką, tak by powstał gęsty krem.
- Nakładam krem na upieczone i wystudzone krążki bezowe (można użyć rękawa).
- Dekoruję całość pokrojonymi w ćwiartki świeżymi truskawkami i listkami mięty lub melisy – gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bezy z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
[…] bezę z przepisu Karola tym razem w mniejszej wersji. Tu znajdziesz oryginalny przepis Karola Bezy z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone. Uzgodniliśmy między sobą, że wprowadzamy małe modyfikacje pod siebie tak, więc u mnie […]
Deser idealny, zawsze podziwiam Twoje bezy, te małe i te większe 😍