Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Bezglutenowa szarlotka na jaglanym spodzie

Bezglutenowa szarlotka na jaglanym spodzie

4 min. czytania
1
0
Szalenie prosta, bezglutenowa szarlotka na jaglanym spodzie z cynamonem i kruszonką. Szarlotka bez kruszonki się nie liczy. Mało składników, bez jajek i mąki. Smakuje wybornie i warto ją spróbować nawet jak lubicie tradycyjne, na kruchym spodzie. Przepis podpatrzony w necie, jednak trochę zmodyfikowany. Zrobiłem ja na imprezę i świetnie się prezentowała, a gościom smakowała. Możecie posypać lekko cukrem pudrem, dla dekoracji. W sam raz słodka, warto jednak użyć raczej kwaskowej odmiany jabłek. Ja uwielbiam smak renety i te jabłka szczególnie polecam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Szarlotka na jaglanym spodzie

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Kruszonka

  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

  • Kasze jaglana trzeba dobrze przepłukać. Ja zalałem ja wrzątkiem, odcedziłem, a potem przelałem zimna wodą.
  • Zagotowałem mleko wraz z łyżka miodu, wsypałem kaszę, zmniejszyłem temperaturę palnika i gotowałem pod przykryciem kasze do momentu aż wchłonie całe mleko. Co jakiś czas mieszajcie by się nie przypaliło.
  • Kaszę wyłożyłem na dużą okrągłą blaszkę wysmarowana olejem kokosowym. Trzeba rozłożyć ją równo na spodzie najlepiej dociskając łyżką.
  • Jabłka obrałem ze skórki i starłem na tarce o grubych oczkach. Dodałem sok z cytryny, cukier i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszałem i ułożyłem na jaglanym spodzie.
  • W miseczce połączyłem składniki na kruszonkę i wyrobiłem je ręką. Jak składniki się połączyły pokruszyłem je w palcach i wysypałem równomiernie na wierzch ciasta.
  • Tak przygotowana szarlotkę wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez około 40-45 min. Czekałem aż kruszonka na wierzchu złapie lekko brązowy kolor. Ciasto wystudziłem w tortownicy i wyłożyłem na talerz. Spód jest zwarty i się nie kruszy, możecie spokojnie wyjąć z blaszki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 3
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Bardzo dobra szarlotka. polecam 🙂


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.