w , , ,

Bezglutenowa szarlotka na jaglanym spodzie

Szalenie prosta, bezglutenowa szarlotka na jaglanym spodzie z cynamonem i kruszonką. Szarlotka bez kruszonki się nie liczy. Mało składników, bez jajek i mąki. Smakuje wybornie i warto ją spróbować nawet jak lubicie tradycyjne, na kruchym spodzie. Przepis podpatrzony w necie, jednak trochę zmodyfikowany. Zrobiłem ja na imprezę i świetnie się prezentowała, a gościom smakowała. Możecie posypać lekko cukrem pudrem, dla dekoracji. W sam raz słodka, warto jednak użyć raczej kwaskowej odmiany jabłek. Ja uwielbiam smak renety i te jabłka szczególnie polecam.
Szarlotka na jaglanym spodzie
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Szarlotka na jaglanym spodzie
Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Kruszonka

  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
  • Kasze jaglana trzeba dobrze przepłukać. Ja zalałem ja wrzątkiem, odcedziłem, a potem przelałem zimna wodą.
  • Zagotowałem mleko wraz z łyżka miodu, wsypałem kaszę, zmniejszyłem temperaturę palnika i gotowałem pod przykryciem kasze do momentu aż wchłonie całe mleko. Co jakiś czas mieszajcie by się nie przypaliło.
  • Kaszę wyłożyłem na dużą okrągłą blaszkę wysmarowana olejem kokosowym. Trzeba rozłożyć ją równo na spodzie najlepiej dociskając łyżką.
  • Jabłka obrałem ze skórki i starłem na tarce o grubych oczkach. Dodałem sok z cytryny, cukier i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszałem i ułożyłem na jaglanym spodzie.
  • W miseczce połączyłem składniki na kruszonkę i wyrobiłem je ręką. Jak składniki się połączyły pokruszyłem je w palcach i wysypałem równomiernie na wierzch ciasta.
  • Tak przygotowana szarlotkę wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez około 40-45 min. Czekałem aż kruszonka na wierzchu złapie lekko brązowy kolor. Ciasto wystudziłem w tortownicy i wyłożyłem na talerz. Spód jest zwarty i się nie kruszy, możecie spokojnie wyjąć z blaszki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka na jaglanym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
9 miesięcy temu

Bardzo dobra szarlotka. polecam 🙂