Szalenie prosta, bezglutenowa szarlotka na jaglanym spodzie z cynamonem i kruszonką. Szarlotka bez kruszonki się nie liczy. Mało składników, bez jajek i mąki. Smakuje wybornie i warto ją spróbować nawet jak lubicie tradycyjne, na kruchym spodzie. Przepis podpatrzony w necie, jednak trochę zmodyfikowany. Zrobiłem ja na imprezę i świetnie się prezentowała, a gościom smakowała. Możecie posypać lekko cukrem pudrem, dla dekoracji. W sam raz słodka, warto jednak użyć raczej kwaskowej odmiany jabłek. Ja uwielbiam smak renety i te jabłka szczególnie polecam.
Jak wykonać przepis na – Szarlotka na jaglanym spodzie
Potrzebne składniki
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
Kruszonka
- 2 łyżki mąki bezglutenowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania
- Kasze jaglana trzeba dobrze przepłukać. Ja zalałem ja wrzątkiem, odcedziłem, a potem przelałem zimna wodą.
- Zagotowałem mleko wraz z łyżka miodu, wsypałem kaszę, zmniejszyłem temperaturę palnika i gotowałem pod przykryciem kasze do momentu aż wchłonie całe mleko. Co jakiś czas mieszajcie by się nie przypaliło.
- Kaszę wyłożyłem na dużą okrągłą blaszkę wysmarowana olejem kokosowym. Trzeba rozłożyć ją równo na spodzie najlepiej dociskając łyżką.
- Jabłka obrałem ze skórki i starłem na tarce o grubych oczkach. Dodałem sok z cytryny, cukier i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszałem i ułożyłem na jaglanym spodzie.
- W miseczce połączyłem składniki na kruszonkę i wyrobiłem je ręką. Jak składniki się połączyły pokruszyłem je w palcach i wysypałem równomiernie na wierzch ciasta.
- Tak przygotowana szarlotkę wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez około 40-45 min. Czekałem aż kruszonka na wierzchu złapie lekko brązowy kolor. Ciasto wystudziłem w tortownicy i wyłożyłem na talerz. Spód jest zwarty i się nie kruszy, możecie spokojnie wyjąć z blaszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka na jaglanym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Bardzo dobra szarlotka. polecam 🙂