Barszcz czerwony z uszkami kojarzy się pewnie wielu osobom z wigilią. Mnie nie. Ja wcinam to cały rok w wersji mięsnej. Uwielbiam właśnie podany w ten sposób. Barszcz gotujemy na samym wywarze warzywnym, bo mięso jest już w środku uszek, to po co przesadzać. Aromatyczna zupa z wkładką, bardzo konkretną. Roboty trochę z tym jest, ale warto się pomęczyć. Pierogi kocham w każdej formie, ale ta jest wyjątkowo pyszna.
Jak wykonać przepis na - Barszcz czerwony z uszkamiPotrzebne składniki
Barszcz czerwony:
- 500 g buraków
- pęczek włoszczyzny
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- majeranek suszony
- 2 grzybki w barszcz
- szczypta kwasku cytrynowego
- sól
Ciasto na uszka:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Buraki obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy, grzyby i obraną włoszczyznę. Dodajemy też kwasek cytrynowy.
- Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wolno gotujemy koło 30 min.
- Odcedzamy warzywa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Jak trzeba to też odrobiną cukru.
- Cebulę z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i całość lekko podsmażamy doprawiając sola i pieprzem. Odstawiamy, aby trochę przestygło i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Z mąki, jajka, wody, soli i oleju wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek i wykrawamy nożem kwadraty. Zwijamy uszka, nakładając farsz i gotujemy partiami w osolonej wodzie ok 4-5 min. od wypłynięcia.
- Podajemy zalane barszczem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Barszcz czerwony z uszkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: