Potrzebne składniki
Barszcz czerwony:
- 500 g buraków
- pęczek włoszczyzny
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- majeranek suszony
- 2 grzybki w barszcz
- szczypta kwasku cytrynowego
- sól
Ciasto na uszka:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Buraki obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy, grzyby i obraną włoszczyznę. Dodajemy też kwasek cytrynowy.
- Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wolno gotujemy koło 30 min.
- Odcedzamy warzywa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Jak trzeba to też odrobiną cukru.
- Cebulę z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i całość lekko podsmażamy doprawiając sola i pieprzem. Odstawiamy, aby trochę przestygło i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Z mąki, jajka, wody, soli i oleju wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek i wykrawamy nożem kwadraty. Zwijamy uszka, nakładając farsz i gotujemy partiami w osolonej wodzie ok 4-5 min. od wypłynięcia.
- Podajemy zalane barszczem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Barszcz czerwony z uszkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!