Kosą po patelni Przepisy Mięso Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

2 min. czytania
0
0
Barszcz czerwony z uszkami kojarzy się pewnie wielu osobom z wigilią. Mnie nie. Ja wcinam to cały rok w wersji mięsnej. Uwielbiam właśnie podany w ten sposób. Barszcz gotujemy na samym wywarze warzywnym, bo mięso jest już w środku uszek, to po co przesadzać. Aromatyczna zupa z wkładką, bardzo konkretną. Roboty trochę z tym jest, ale warto się pomęczyć. Pierogi kocham w każdej formie, ale ta jest wyjątkowo pyszna.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 15 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Barszcz czerwony:

  • 500 g buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • majeranek suszony
  • 2 grzybki w barszcz
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sól

Ciasto na uszka:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Buraki obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy, grzyby i obraną włoszczyznę. Dodajemy też kwasek cytrynowy.
  • Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wolno gotujemy koło 30 min.
  • Odcedzamy warzywa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Jak trzeba to też odrobiną cukru.
  • Cebulę z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i całość lekko podsmażamy doprawiając sola i pieprzem. Odstawiamy, aby trochę przestygło i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Z mąki, jajka, wody, soli i oleju wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek i wykrawamy nożem kwadraty. Zwijamy uszka, nakładając farsz i gotujemy partiami w osolonej wodzie ok 4-5 min. od wypłynięcia.
  • Podajemy zalane barszczem.
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Burgery z wołowiny glazurowanej

    Burgery zrobione w domu, jak widać na zdjęciu, są o wiele lepiej prezentujące się niż te k…
  • Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

    Pyszna domowa wędlina lub obiad na ciepło dla kilku osób. Pieczeń ze schabu ma szerokie za…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…