w , , ,

Barszcz czerwony z uszkami



Barszcz czerwony z uszkami kojarzy się pewnie wielu osobom z wigilią. Mnie nie. Ja wcinam to cały rok w wersji mięsnej. Uwielbiam właśnie podany w ten sposób. Barszcz gotujemy na samym wywarze warzywnym, bo mięso jest już w środku uszek, to po co przesadzać. Aromatyczna zupa z wkładką, bardzo konkretną. Roboty trochę z tym jest, ale warto się pomęczyć. Pierogi kocham w każdej formie, ale ta jest wyjątkowo pyszna.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Barszcz czerwony z uszkami

Potrzebne składniki

Barszcz czerwony:

  • 500 g buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • majeranek suszony
  • 2 grzybki w barszcz
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sól

Ciasto na uszka:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Buraki obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy, grzyby i obraną włoszczyznę. Dodajemy też kwasek cytrynowy.
  • Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wolno gotujemy koło 30 min.
  • Odcedzamy warzywa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Jak trzeba to też odrobiną cukru.
  • Cebulę z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i całość lekko podsmażamy doprawiając sola i pieprzem. Odstawiamy, aby trochę przestygło i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Z mąki, jajka, wody, soli i oleju wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek i wykrawamy nożem kwadraty. Zwijamy uszka, nakładając farsz i gotujemy partiami w osolonej wodzie ok 4-5 min. od wypłynięcia.
  • Podajemy zalane barszczem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Barszcz czerwony z uszkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze