Kosą po patelni Przepisy Mięso Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

0

Barszcz czerwony z uszkami kojarzy się pewnie wielu osobom z wigilią. Mnie nie. Ja wcinam to cały rok w wersji mięsnej. Uwielbiam właśnie podany w ten sposób. Barszcz gotujemy na samym wywarze warzywnym, bo mięso jest już w środku uszek, to po co przesadzać. Aromatyczna zupa z wkładką, bardzo konkretną. Roboty trochę z tym jest, ale warto się pomęczyć. Pierogi kocham w każdej formie, ale ta jest wyjątkowo pyszna.

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

    Barszcz czerwony:
  • 500 g buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • majeranek suszony
  • 2 grzybki w barszcz
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sól
    Ciasto na uszka:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
    Farsz:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Buraki obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy, grzyby i obraną włoszczyznę. Dodajemy też kwasek cytrynowy.
  2. Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wolno gotujemy koło 30 min.
  3. Odcedzamy warzywa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Jak trzeba to też odrobiną cukru.
  4. Cebulę z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i całość lekko podsmażamy doprawiając sola i pieprzem. Odstawiamy, aby trochę przestygło i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  5. Z mąki, jajka, wody, soli i oleju wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek i wykrawamy nożem kwadraty. Zwijamy uszka, nakładając farsz i gotujemy partiami w osolonej wodzie ok 4-5 min. od wypłynięcia.
  6. Podajemy zalane barszczem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/barszcz-czerwony-z-uszkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami

Dziś naprawdę coś pysznego. Jedliście kiedyś kotlety mielone z kurczaka z porem i orzecham…