Babeczki z jabłkami

5 minuty czytania

Śliczne babeczki prawda? A są jeszcze smaczniejsze i tu cały ich urok. Mają tylko jedną wadę, znikają za szybko. Po ostatnie dużej dawce słonych przepisów, kwaśnych i ostrych czas na niewielką dawkę słodyczy. W sam raz na wolne dni.

Babeczki z jabłkami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 25 minut/y
Czas gotowania 35 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g twarożku śmietankowego
    Nadzienie:
  • 5 jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
    Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Do mąki z proszkiem dodajemy Kasię i siekamy nożem.
  2. Dodajemy twarożek i szybko zagniatamy ciasto.
  3. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 6 godz.
  4. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier, mieszamy wszystko razem.
  5. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki szklanką, nakładamy farsz jabłkowy
  6. i zlepiamy do góry.
  7. Wkładamy do foremek, oczywiście natłuszczonych i wysypanych bułką tartą.
  8. Pieczemy w temp.180 stopni 30-35 min.
  9. Po ostudzeniu wyjmujemy z foremek i lukrujemy.

Uwagi dodatkowe:

Nie ma proporcji przy lukrze ponieważ najpierw wlewamy sok i stopniowo dodajemy cukier żeby uzyskać konsystencję, która będzie odpowiednia do smarowania i nie będzie ściekała. Radzę zacząć od soku z połowy cytryny zawsze można dorobić jak zabraknie.

  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Placki z dyni i twarogu na słodko

    Pyszne smakujące jak sernik placki z dyni z twarogiem na słodko. Rodzynki, wanilia, skórka…
  • Czekoladowa fantazja smaków

    Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pr…