Potrzebne składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 250 g margaryny Kasia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g twarożku śmietankowego
Nadzienie:
- 5 jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób wykonania
- Do mąki z proszkiem dodajemy Kasię i siekamy nożem.
- Dodajemy twarożek i szybko zagniatamy ciasto.
- Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 6 godz.
- Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier, mieszamy wszystko razem.
- Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki szklanką, nakładamy farsz jabłkowy
- i zlepiamy do góry.
- Wkładamy do foremek, oczywiście natłuszczonych i wysypanych bułką tartą.
- Pieczemy w temp.180 stopni 30-35 min.
- Po ostudzeniu wyjmujemy z foremek i lukrujemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babeczki z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!