Babeczki z jabłkami

2 min. czytania
0
0
Śliczne babeczki prawda? A są jeszcze smaczniejsze i tu cały ich urok. Mają tylko jedną wadę, znikają za szybko. Po ostatnie dużej dawce słonych przepisów, kwaśnych i ostrych czas na niewielką dawkę słodyczy. W sam raz na wolne dni.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 35 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g twarożku śmietankowego

Nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny

Sposób wykonania:

  • Do mąki z proszkiem dodajemy Kasię i siekamy nożem.
  • Dodajemy twarożek i szybko zagniatamy ciasto.
  • Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 6 godz.
  • Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier, mieszamy wszystko razem.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki szklanką, nakładamy farsz jabłkowy
  • i zlepiamy do góry.
  • Wkładamy do foremek, oczywiście natłuszczonych i wysypanych bułką tartą.
  • Pieczemy w temp.180 stopni 30-35 min.
  • Po ostudzeniu wyjmujemy z foremek i lukrujemy.

Uwagi dodatkowe

Nie ma proporcji przy lukrze ponieważ najpierw wlewamy sok i stopniowo dodajemy cukier żeby uzyskać konsystencję, która będzie odpowiednia do smarowania i nie będzie ściekała. Radzę zacząć od soku z połowy cytryny zawsze można dorobić jak zabraknie.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…