w , , , ,

Babeczki z jabłkami



Śliczne babeczki prawda? A są jeszcze smaczniejsze i tu cały ich urok. Mają tylko jedną wadę, znikają za szybko. Po ostatnie dużej dawce słonych przepisów, kwaśnych i ostrych czas na niewielką dawkę słodyczy. W sam raz na wolne dni.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 35 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Babeczki z jabłkami

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g twarożku śmietankowego

Nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny

Sposób wykonania

  • Do mąki z proszkiem dodajemy Kasię i siekamy nożem.
  • Dodajemy twarożek i szybko zagniatamy ciasto.
  • Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 6 godz.
  • Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier, mieszamy wszystko razem.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki szklanką, nakładamy farsz jabłkowy
  • i zlepiamy do góry.
  • Wkładamy do foremek, oczywiście natłuszczonych i wysypanych bułką tartą.
  • Pieczemy w temp.180 stopni 30-35 min.
  • Po ostudzeniu wyjmujemy z foremek i lukrujemy.
Nie ma proporcji przy lukrze ponieważ najpierw wlewamy sok i stopniowo dodajemy cukier żeby uzyskać konsystencję, która będzie odpowiednia do smarowania i nie będzie ściekała. Radzę zacząć od soku z połowy cytryny zawsze można dorobić jak zabraknie.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babeczki z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze