Potrzebne składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 12 całych orzechów włoskich
- 1 cukier waniliowy
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- aromat rumowy
Sposób wykonania
- Ubijamy jajka z cukrami, dodajemy powoli mąkę z proszkiem olej, wodę i aromat, wszystko miksując na jednolitą masę.
- Ciasto rozdzielamy na 2 części, jedną mieszamy z kakao, a drugą z mielonymi orzechami.
- Do foremek na muffinki, na zmianę wkładamy łyżką białe i ciemne ciasto. Wkładamy do środka po połówce orzecha.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babeczki kakaowo-orzechowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!