Pierwszy odruch to – ale czemu? Słodki arbuz z grilla z ostrymi przyprawami? Ale jak, przecież to sama woda to pewnie mi na tej kratce spłynie. Okazuje się że nie. Cukier w arbuzie się krystalizuje i nie pozwala wypłynąć wodzie, tworząc chrupiącą skórkę. A całość smakuje bosko. I tak bałem się spróbować. Ostatni weekend wakacji więc pewnie grille pójdą w ruch, tak więc spróbujcie czegoś takiego dla odmiany. Może Wam też zasmakuje – podzielcie się w poniedziałek wrażeniami.
Jak wykonać przepis na – Arbuz z grillaPotrzebne składniki
- 1 arbuz
- oliwa do smarowania
- chilli w proszku
- przyprawa curry
- pieprz ziołowy
Sposób wykonania
- Z arbuza wykrawamy 3 cm kawałki posypujemy sola z obu stron, zostawiamy na 10 minut najlepiej na sicie. Po dziesięciu minutach myjemy arbuza i osuszamy. Smarujemy pędzelkiem cienko oliwą.
- 1 wersja – posypujemy chili
- 2 wersja – posypujemy curry
- 3 wersja – posypujemy pieprzem ziołowym i trochę curry.
- Grillujemy po 5 minut z każdej strony podajemy na ciepło.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Arbuz z grilla wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Muszę kiedyś koniecznie wypróbować, bo mnie zaintrygowałeś! 😀
W życiu nie wpadłabym na to że arbuza można zgrillować 😀
Arbuza w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam! 😀
Fajny pomysł, nie wpadłabym na to 🙂 Kiedyś spróbuję!