Kosą po patelni Przepisy Ajwar – pikantna pasta warzywna

Ajwar – pikantna pasta warzywna

3 min. czytania
0
0
Ajwar to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku pochodząca z Bałkanów. Pasta przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu i przypraw, doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw, wędlin i serów. Robiąc to w domu macie pewność że jecie coś dobrego, niestety producenci tego przysmaku często oszukują i używają gotowanej papryki, dla podkreślenia koloru dodają również marchew. Sześć godzin na przygotowanie pasty trzeba poświęcić, jednak większość to pilnowanie lub pieczenie, więc można coś w tym czasie robić. Warto jednak postać na garnkiem bo o wiele lepsze moim zdaniem niż ketchup.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 5 godz. 30 min.
Łącznie: 6 godz.
Przepis na:

Ajwar

Składniki:

  • 2,5 kg czerwonej papryki
  • 2 papryczki chili
  • 1 kg bakłażanów
  • 3/4 dużej główki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 3/4 łyżki soli
  • 35 ml białego octu winnego
  • 7,5 ml octu balsamicznego

Sposób wykonania:

  • Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne z pestkami. Układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Gorącą wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy skórkę.
  • Bakłażany pieczemy w całości ok. 1 godziny. Następnie wydrążamy łyżką miąższ.
  • Obrany czosnek, papryczki chili i miąższ bakłażana miksujemy.
  • Paprykę grubo mielimy.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa, dodajemy połowę soli i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 4-5 godz.
  • Dodajemy ocet winny i balsamiczny, sól do smaku, mieszamy i chwilę gotujemy.
  • Gorącą pastą napełniamy słoiki i zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 17
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    18
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…