Potrzebne składniki
- 2,5 kg czerwonej papryki
- 2 papryczki chili
- 1 kg bakłażanów
- 3/4 dużej główki czosnku
- 50 ml oliwy
- 3/4 łyżki soli
- 35 ml białego octu winnego
- 7,5 ml octu balsamicznego
Sposób wykonania
- Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne z pestkami. Układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
- Gorącą wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy skórkę.
- Bakłażany pieczemy w całości ok. 1 godziny. Następnie wydrążamy łyżką miąższ.
- Obrany czosnek, papryczki chili i miąższ bakłażana miksujemy.
- Paprykę grubo mielimy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa, dodajemy połowę soli i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 4-5 godz.
- Dodajemy ocet winny i balsamiczny, sól do smaku, mieszamy i chwilę gotujemy.
- Gorącą pastą napełniamy słoiki i zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ajwar wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.