w , , ,

Ajwar – pikantna pasta warzywna

Ajwar to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku pochodząca z Bałkanów. Pasta przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu i przypraw, doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw, wędlin i serów. Robiąc to w domu macie pewność że jecie coś dobrego, niestety producenci tego przysmaku często oszukują i używają gotowanej papryki, dla podkreślenia koloru dodają również marchew. Sześć godzin na przygotowanie pasty trzeba poświęcić, jednak większość to pilnowanie lub pieczenie, więc można coś w tym czasie robić. Warto jednak postać na garnkiem bo o wiele lepsze moim zdaniem niż ketchup.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 5 godz. 30 min.
Łącznie: 6 godz.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Ajwar
Składniki:
  • 2,5 kg czerwonej papryki
  • 2 papryczki chili
  • 1 kg bakłażanów
  • 3/4 dużej główki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 3/4 łyżki soli
  • 35 ml białego octu winnego
  • 7,5 ml octu balsamicznego
Sposób wykonania:
  • Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne z pestkami. Układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Gorącą wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy skórkę.
  • Bakłażany pieczemy w całości ok. 1 godziny. Następnie wydrążamy łyżką miąższ.
  • Obrany czosnek, papryczki chili i miąższ bakłażana miksujemy.
  • Paprykę grubo mielimy.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa, dodajemy połowę soli i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 4-5 godz.
  • Dodajemy ocet winny i balsamiczny, sól do smaku, mieszamy i chwilę gotujemy.
  • Gorącą pastą napełniamy słoiki i zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ajwar wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze