Pożywienie naszego pupila powinno uwzględniać indywidualne uwarunkowania zwierzęcia, takie jak jego wielkość i waga, wiek czy aktywność w ciągu dnia. Niewłaściwe odżywianie może doprowadzić do poważnych chorób i niedoborów. Jakie składniki powinna zawierać zwierzęca karma? Czy lepiej kupować karmy komercyjne, czy przygotowywać domowe jedzenie? Przeczytajcie.
Prawidłowe żywienie psa i kota
Zarówno psy, jak i koty są zwierzętami mięsożernymi. Oznacza to, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebują białka zwierzęcego. Warto jednak wiedzieć, że psy są w stanie przetrwać, żywiąc się wyłącznie białkiem roślinnym – wówczas należy jednak zadbać o właściwą suplementację składników, które występują w mięsnym pożywieniu.
Odpowiednio dobrana gotowa karma jest przede wszystkim bezpieczna dla naszego czworonoga. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na karmy, które zapewniają psom i kotom pełnowartościowy posiłek z dobrze zbilansowanym składem i kalorycznością. To tak zwane karmy klasy premium, które reprezentuje m.in. marka Optimanova. Nie znajdziemy w nich popularnych zapychaczy, sztucznych aromatów czy barwników. Natomiast odznaczają się wysoką zawartością mięsa w czystej postaci – niektóre karmy zawierają w swoim składzie jedynie mączkę mięsną, podroby, skóry, mięso mięśniowe.
Zastanawiając się nad żywieniem domowym a karmami komercyjnymi, przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że zwierzęciu nie możemy zaserwować tych samych dań, co naszej rodzinie. Nie wskazane są również wszelkiego rodzaju resztki ze stołu. Ludzkie jedzenie najczęściej doprawiamy za pomocą soli, pieprzu czy innych przypraw, które zwyczajnie mogą zaszkodzić pupilom. Nie wspominając już o tym, że nasze dania obiadowe są bardziej kaloryczne, natomiast nadmiar kalorii w diecie prowadzi do zwierzęcej nadwagi oraz szeregu powiązanych z nią chorób.
Domowa karma – jakie są jej wady i zalety?
Wysokiej jakości sucha lub mokra zwierzęca karma uzupełnia posiłek w odpowiednią ilość witamin i minerałów, które niezbędne są do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Dostarczenie pupilowi tych samych składników w jedzeniu domowym jest nie tylko czasochłonne, ale i skomplikowane. Wynika to z tego, że należy wybierać przede wszystkim świeże produkty, a dania przygotowywać ze sprawdzonych przepisów dedykowanych naszym milusińskim. W jadłospisie nie może zabraknąć np. aminokwasów, przez co często musimy sięgać po dodatkowe suplementy diety.
Wśród plusów żywienia domowego można wymienić brak sztucznych konserwantów, aromatów, barwników oraz zawartość świeżego mięsa ze sprawdzonego źródła – jednak również w karmach klasy premium nie znajdziemy sztucznych składników. Jako właściciele możemy przygotować karmę, która będzie odpowiadać upodobaniom naszego czworonoga pod względem konsystencji czy smaku.
Domowe posiłki należy przygotowywać na podstawie dobowego zapotrzebowania na energię metaboliczną. Pod uwagę należy wziąć takie parametry jak: rasę, wiek, masę ciała, stan fizjologiczny (choroba, kastracja, ciąża, laktacja, okres rekonwalescencji), temperament, stopień aktywności fizycznej, a w przypadku kotów również fakt, czy zwierzę jest „wychodzące”. Dodatkowo żywienie domowe wymaga od nas większych nakładów finansowych oraz poświęcenia czasu – nie tylko na gotowanie, ale również na zakup świeżych produktów, układanie jadłospisu czy szukanie przepisów. W tej kwestii warto skorzystać zwłaszcza z wiedzy i porad weterynarzy oraz wykwalifikowanych zwierzęcych dietetyków.
Składniki karmy domowej
W domowych posiłkach możemy wykorzystać praktycznie każdy rodzaj mięsa, musimy jednak pamiętać o jego prawidłowym przygotowaniu w celu zabicia bakterii i wirusów. Oznacza to, że mięso musi ulec gotowaniu, sparzeniu lub mrożeniu przez trzy doby – w przypadku serwowania mięsa surowego. Przyjmuje się, że najzdrowsze jest białe mięso, natomiast kotom najrzadziej podaje się wieprzowinę. Warto wiedzieć, że również ryby powinny zostać wcześniej ugotowane, ponieważ w formie surowej zawierają substancję rozkładającą witaminy z grupy B.
Przygotowując domową karmę, musimy pamiętać również o tym, aby wzbogacać ją za pomocą warzyw i owoców. Dla psów i kotów zalecane są: marchew, pietruszka, pomidor, seler, burak cukrowy, jabłko, gruszka. Czworonogowi mogą zaszkodzić: cebula, czosnek, szpinak, por, cytrusy. Zarówno owoce, jak i warzywa powinny zostać odpowiednio przygotowane, czyli rozdrobnione, a w przypadku warzyw również ugotowane.
Źródło węglowodanów stanowi przede wszystkim ryż. Psom możemy również podawać makaron oraz kaszę gryczaną i jęczmienną.
Prawidłowo zbilansowana karma powinna dostarczać kwasów tłuszczowych, które są konieczne do syntezy witamin A, D, E, K. Źródła tłuszczów powinny zawierać tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Do domowego jedzenia można dodawać olej lniany lub olej z wiesiołka. Pamiętajmy o tym, że niedobór oraz nadmiar witamin i innych cennych składników może zaszkodzić zwierzęciu. Niedobory zazwyczaj uzupełniane są za pomocą specjalistycznych suplementów weterynaryjnych.
Niedawno adoptowałam psiaka i na razie jesteśmy na etapie dopasowywania karmy do jego upodobań. Na początku trochę wybrzydzał zanim trafiliśmy na karmę, która mu posmakowała. Teraz cieszę się, że natrafiłam na ten wpis! Będę na przyszłość wiedziała na co powinnam zwracać uwagę przy jej zakupie. Rozważę również przygotowywanie od czasu do czasu karmy gotowej. 🙂