W czasach, kiedy jedzenie poza domem stało się normą dla wielu osób, często decydujemy się na fast food lub przekąski pozbawione wartości odżywczych. Na szczęście, dzięki praktycznym wynalazkom, możemy wpływać na przedłużenie świeżości przygotowanych potraw. Jednym z nich jest pakowanie próżniowe. Dzięki niemu łatwiej jest sięgać po zdrową żywność – czy to własnoręcznie przygotowaną, czy zapakowaną próżniowo przez restaurację.
Na czym polega pakowanie próżniowe i jak można je wykorzystać?
Zgrzewarka próżniowa do żywności to urządzenie, po które często sięgają właściciele lokali gastronomicznych i firm cateringowych. Możesz też zaopatrzyć się w nią dla użytku prywatnego – pakowarka próżniowa pozwoli Ci na zabezpieczenie świeżych półproduktów przed zepsuciem, spakowanie domowego jedzenia w podróż, na siłownię lub do pracy.
Jej działanie jest bardzo proste – polega na odessaniu powietrza, które znajduje się w worku z żywnością. Produkty spakowane próżniowo mogą być dłużej przechowywane – o kilka lub nawet kilkanaście dni dłużej. Co więcej, pakowanie próżniowe pozytywnie wpływa na smak – możesz to wykorzystać np. podczas marynowania mięsa, które mocniej przeniknie aromatami przypraw.
Posiadanie maszynki do pakowania próżniowego ma także inne zalety. Dzięki pozbyciu się nadmiaru powietrza w opakowaniach zyskujesz więcej miejsca w lodówce – możesz utrzymać większy porządek. Redukujesz ilość wyrzucanego jedzenia, a więc oszczędzasz pieniądze i robisz coś dobrego dla ogółu. Jedzenie przechowywane w ten sposób jest pozbawione bakterii, nie przesiąka zapachami lodówki i nie przenosi ich na inne znajdujące się w niej produkty.
Którą zgrzewarkę do pakowania próżniowego wybrać?
Dwa główne typy pakowarek próżniowych to listwowa i komorowa. Jeśli szukasz sprzętu do domu lub do niewielkiego lokalu, wybierz pierwszy wariant. Listwowe urządzenie do pakowania próżniowego zajmuje niewiele miejsca. Wystarczy umieścić w nim końce woreczków lub innych opakowań, aby zassać powietrze. Do domu prawdopodobnie wystarczy Ci listwa o długości 30 cm.
Druga, komorowa zgrzewarka próżniowa do żywności to większe urządzenie wolnostojące – musisz wygospodarować na nie trochę miejsca. Jeśli Twój biznes skupia się np. na dostarczaniu cateringu dietetycznego lub przetwórstwie spożywczym, z pewnością ten rodzaj sprzętu będzie dobrym wyborem. Ma jedną lub dwie komory, do których wkłada się całe opakowania z jedzeniem. Jest bardziej wydajny i łatwiejszy w obsłudze, a większość zgrzewarek pozwala na ustawienie parametrów zgrzewu i siły odsysania powietrza.
Na sprawność i szybkość zgrzewarki do pakowania próżniowego wpływają takie parametry jak moc, maksymalne podciśnienie, wydajność pompy, ilość wykonywanych zgrzewów i grubość folii, jaką można stosować podczas zgrzewania. Jak możesz się domyślać – im wyższe parametry, tym lepiej dla jakości. Niezawodność działania i gwarancja szczelności opakowań to priorytet, jeśli zajmujesz się gastronomią na wynos na pełnych obrotach.
Gdzie kupić pakowarkę próżniową i odpowiednie worki?
Najlepsze pakowarki próżniowe są dostępne w sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. Duży wybór sprawdzonych produktów znajdziesz m.in. w internetowym sklepie Gastropuls.pl. Są tam dostępne różne wersje – jeśli interesuje Cię listwowa, domowa maszynka do pakowania próżniowego, również możesz skorzystać z oferty. Wybierzesz też sprawny sprzęt dla prosperującej firmy.
Pamiętaj o dokupieniu odpowiednich worków lub folii. Dopasuj je do wybranego przez Ciebie urządzenia, aby były kompatybilne. Oprócz wymiarów liczy się grubość, ponieważ wpływa na skuteczność pakowania. Do listwowych pakowarek próżniowych używa się folii moletowanej, a do komorowych – gładkiej. Możesz też zaopatrzyć się w inne worki: np. termokurczliwe lub przeznaczone do gotowania w temperaturze 120 stopni.