Kosą po patelni Porady Jak wybrać kawę idealną? – praktyczne porady dla kupujących

Jak wybrać kawę idealną? – praktyczne porady dla kupujących

0

Nim znajdziemy swoja ulubiona kawę mija zazwyczaj bardzo wiele czasu, bo dla niektórych jedynym wyjściem jest po prostu próbować. Oczywiście metoda ta jest mniej lub bardziej skuteczna, więc nie warto jej negować, ale istnieją sposoby by nieco przyspieszyć jej efekty. Nie warto liczyć tu na łut szczęścia tylko zabrać się do tego zadania z głową. Przed nami setki kaw do sprawdzenia oraz wiele decyzji do podjęcia. Kraj pochodzenia, gatunek, stopień palenia, suszenia, uprawy, zaparzania… niuansów jest tu cała masa. Nie będzie więc pomyłka stwierdzenie, że tak właściwie kaw idealnych dla danej osoby może być kilka.

Najpierw ogólna selekcja

Metoda prób i błędów jest czasochłonna, ale wystarczy urozmaicić ją o wstępną selekcję, by stała się odrobinę bardziej znośna i nie tak bardzo angażująca. Kolejnymi etapami powinny być w tym przypadku zwłaszcza zawężanie grupy produktów dzięki:
– określeniu sposobu zaparzania kawy (ekspres, kawiarka, prasa francuska, Aeropress itd.),
– określeniu wariantu, w jakim mamy zamiar pić kawę (niektóre rodzaje dedykowane są pod espresso, mokkę itp.),
– określeniu smaku, jaki chcemy uzyskać (relaksująca i delikatna arabica, czy też energetyczna i mocna robusta, a może miks tych gatunków, które są najbardziej popularnymi na rynku kawowym),
– określeniu charakterystyki nut smakowych (bardzo łatwo robi się to łącząc poszukiwania ze znalezieniem konkretnego regionu geograficznego, z którego pochodzą ziarna o określonej specyfikacji aromatycznej),
– określeniu jakości kawy (im lepsza jakość tym smak bardziej zbilansowany i bogatszy)
– cenie maksymalnej, jaką jesteśmy w stanie zapłacić za np. 250 g kawy (czasem będzie to 35 zł, a czasem nawet 10 razy tyle).

Jak ważne jest pochodzenie kawy?

Pochodzenie kawy wiąże się bardzo często z jej smakiem, mocą i dokładnością kompozycji, która powinna się uzupełniać i tworzyć jak najbardziej dopracowane wrażenie harmonii na podniebieniu i przy odbiorze zmysłem węchu. By jednak stosować długość i szerokość geograficzna jako kryterium wyboru, trzeba najpierw nabrać pewności, że faktycznie będzie ona odpowiadała naszym indywidualnym gustom. Słodkie, rześkie, a może kwiatowe nuty to kwestia prywatnego smaku. Czasem, będąc w konkretnym nastroju ma się ochotę na inny rodzaj kawy – podobnie jest z porami roku. Pochodzenie nie powinno być zatem największym argumentem podczas jej wyboru. Zamiast tego warto zwrócić uwagę na… jakość ziaren.

Jakość kawy warunkują…

Wiemy już, że liczy się metoda parzenia oraz z czasem również wybór konkretnego regionu, z którego pochodzi dany gatunek kawy. Jak jednak ocenić jakość ziaren kiedy wiemy już z opisu, jakie wrażenia smakowe możemy znaleźć w naparze w konkretnej plantacji? Najbardziej podstawowym kryterium jest sprawdzenie, czy kawa należy do gatunku Arabica, czy Robusta, gdyż są to dwie najpopularniejsze odmiany tychże roślin. Pierwsza to gwarancja delikatności smaku, druga mocy (połączonej z bardziej gorzkim bukietem smakowym). Arabica, jest trudniejsza w uprawie, więc jakość jej ziaren również wzrasta, gdy zapewni się jej idealne warunki rozwoju. Robusta ma mniejsze oczekiwania i choć również może być smaczna, to nierzadko ustępuje jakością przed swoją największą konkurentką. Poza tym liczą się tu: sposób uprawy, sposób suszenia, wysokość n.p.m. , na której znajduje się plantacja, metoda obróbki, stopień palenia i czas, jaki minął od tego zabiegu. Im ciemniejsze nasiona tym mniejsza różnorodność smak i większa goryczka, dlatego jeśli preferuje się raczej deserowe doznania, warto wybrać jaśniejszą odmianę.

Artykuł ten powstał we współpracy z ŚwieżoPalona.pl

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Pomysły na zimowe dania na grilla elektrycznego

Chcesz grillować także w zimie? Dzięki nowoczesnego grillowi elektrycznemu masz taką możli…