Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Jak wybrać kawę idealną? – praktyczne porady dla kupujących

Materiał zewnętrzny 22 września 2017
Jak wybrać kawę idealną? - praktyczne porady dla kupujących
Jak wybrać kawę idealną? - praktyczne porady dla kupujących

Nim znajdziemy swoja ulubiona kawę mija zazwyczaj bardzo wiele czasu, bo dla niektórych jedynym wyjściem jest po prostu próbować. Oczywiście metoda ta jest mniej lub bardziej skuteczna, więc nie warto jej negować, ale istnieją sposoby by nieco przyspieszyć jej efekty. Nie warto liczyć tu na łut szczęścia tylko zabrać się do tego zadania z głową. Przed nami setki kaw do sprawdzenia oraz wiele decyzji do podjęcia. Kraj pochodzenia, gatunek, stopień palenia, suszenia, uprawy, zaparzania… niuansów jest tu cała masa. Nie będzie więc pomyłka stwierdzenie, że tak właściwie kaw idealnych dla danej osoby może być kilka.

--- Reklama ---

Najpierw ogólna selekcja

Metoda prób i błędów jest czasochłonna, ale wystarczy urozmaicić ją o wstępną selekcję, by stała się odrobinę bardziej znośna i nie tak bardzo angażująca. Kolejnymi etapami powinny być w tym przypadku zwłaszcza zawężanie grupy produktów dzięki:
– określeniu sposobu zaparzania kawy (ekspres, kawiarka, prasa francuska, Aeropress itd.),
– określeniu wariantu, w jakim mamy zamiar pić kawę (niektóre rodzaje dedykowane są pod espresso, mokkę itp.),
– określeniu smaku, jaki chcemy uzyskać (relaksująca i delikatna arabica, czy też energetyczna i mocna robusta, a może miks tych gatunków, które są najbardziej popularnymi na rynku kawowym),
– określeniu charakterystyki nut smakowych (bardzo łatwo robi się to łącząc poszukiwania ze znalezieniem konkretnego regionu geograficznego, z którego pochodzą ziarna o określonej specyfikacji aromatycznej),
– określeniu jakości kawy (im lepsza jakość tym smak bardziej zbilansowany i bogatszy)
– cenie maksymalnej, jaką jesteśmy w stanie zapłacić za np. 250 g kawy (czasem będzie to 35 zł, a czasem nawet 10 razy tyle).

Jak ważne jest pochodzenie kawy?

Pochodzenie kawy wiąże się bardzo często z jej smakiem, mocą i dokładnością kompozycji, która powinna się uzupełniać i tworzyć jak najbardziej dopracowane wrażenie harmonii na podniebieniu i przy odbiorze zmysłem węchu. By jednak stosować długość i szerokość geograficzna jako kryterium wyboru, trzeba najpierw nabrać pewności, że faktycznie będzie ona odpowiadała naszym indywidualnym gustom. Słodkie, rześkie, a może kwiatowe nuty to kwestia prywatnego smaku. Czasem, będąc w konkretnym nastroju ma się ochotę na inny rodzaj kawy – podobnie jest z porami roku. Pochodzenie nie powinno być zatem największym argumentem podczas jej wyboru. Zamiast tego warto zwrócić uwagę na… jakość ziaren.

Jakość kawy warunkują…

Wiemy już, że liczy się metoda parzenia oraz z czasem również wybór konkretnego regionu, z którego pochodzi dany gatunek kawy. Jak jednak ocenić jakość ziaren kiedy wiemy już z opisu, jakie wrażenia smakowe możemy znaleźć w naparze w konkretnej plantacji? Najbardziej podstawowym kryterium jest sprawdzenie, czy kawa należy do gatunku Arabica, czy Robusta, gdyż są to dwie najpopularniejsze odmiany tychże roślin. Pierwsza to gwarancja delikatności smaku, druga mocy (połączonej z bardziej gorzkim bukietem smakowym). Arabica, jest trudniejsza w uprawie, więc jakość jej ziaren również wzrasta, gdy zapewni się jej idealne warunki rozwoju. Robusta ma mniejsze oczekiwania i choć również może być smaczna, to nierzadko ustępuje jakością przed swoją największą konkurentką. Poza tym liczą się tu: sposób uprawy, sposób suszenia, wysokość n.p.m. , na której znajduje się plantacja, metoda obróbki, stopień palenia i czas, jaki minął od tego zabiegu. Im ciemniejsze nasiona tym mniejsza różnorodność smak i większa goryczka, dlatego jeśli preferuje się raczej deserowe doznania, warto wybrać jaśniejszą odmianę.

Artykuł ten powstał we współpracy z ŚwieżoPalona.pl

Tagi gatunek, jakość, kawa, rodzaj, smak, wybór
Materiał zewnętrzny 22 września 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jajecznica z boczkiem i cebulą Jajecznica z boczkiem i cebulą
Następny wpis Babeczki bananowo-czekoladowe z płatkami owsianymi Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Kurczak po indyjsku

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Stek glazurowany sosem balsamicznym

Chleb żytni z miodem na zakwasie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?