Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gastronomia

Wózki gastronomiczne: moda czy sposób na biznes?

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
wozki gastronomiczne

Mobilna gastronomia zdobywa polski rynek. Tańsza i łatwiejsza w utrzymaniu, kusi nowych inwestorów i osoby, które chcą rozpocząć prowadzenie własnego biznesu. Szeroka oferta natomiast przyciąga nowych klientów. Konsumenci chętnie decydują się na posiłek, deser lub napój, który łatwo mogą znaleźć w często uczęszczanych przez nich miejscach.

wozki gastronomiczne

Czym są wózki gastronomiczne?

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Rowery gastronomiczne, riksze gastronomiczne czy rowery do lodów – wszystkie te pojazdy gastronomiczne umożliwiają prowadzenie biznesu bez posiadania własnego lokalu. Są wyposażone w akumulatory, które pozwalają na pracę nawet przez cały dzień. Chociaż za miejsce,  którym są rozstawione, często trzeba płacić, to nie są to wysokie koszty, a w porównaniu z miesięcznym czynszem i kosztem utrzymania restauracji – znacząco mniejsze. Pojazdy gastronomiczne dają szeroki wachlarz możliwości. Za ich pomocą możemy sprzedawać lody, desery, napoje, ale także ciepłe posiłki – istnieje możliwości wyposażenia ich choćby w płyty grzewcze przeznaczone pod woki. Chociaż wszystkie te pojazdy umożliwiają przenoszenie, można zdecydować się na większe – które transportujemy za pomocą samochodu jak i takie, które są całkowicie mobilne – rowery gastronomiczne. W ich przypadku sprzedawca może zmieniać swoją lokalizację nawet w ciągu dnia pracy.

Rower gastronomiczny: jak to działa?

Rower gastronomiczny może być niewielkim pojazdem, najczęściej trójkołowym zamieszczonym z odpowiednim wózkiem, za pomocą którego rozwozi się gotowe produkty do sprzedaży. Może mieć także umocowane większe podwozie ze specjalnymi pojemnikami, kontenerami na żywność czy miejscem przeznaczonym do prostej obróbki termicznej. Rowery gastronomiczne najczęściej służą do sprzedaży na zewnątrz – ustawione w często uczęszczanych miejscach lub do sprzedaży w różnych lokalizacjach w zależności od okresu lub potrzeb, a także własnej inicjatywy. Pojazdy gastronomiczne pozwalają na sprzedaż również podczas większych eventów, koncertów, festiwali itp. Coraz częściej organizowane są także specjalne zjazdy foodtrucków czy festiwale lodowe – miejsca, gdzie spotyka się mobilna gastronomia. Mniejsze riksze gastronomiczne, choć najczęściej nie są w stanie magazynować dużej ilości produktów, zdobywają rynek możliwością umieszczenia ich niemalże wszędzie. Dzięki łatwej mobilności, można za ich pomocą sprzedawać także w centrach handlowych czy biurach. Wykorzystując ten fakt, nawet rowery do lodów mogą być biznesem na cały rok, nie tylko na najcieplejszy okres wakacyjny.

Gastronomia na kółkach: moda czy sposób na biznes

Dlaczego pojazdy gastronomiczne to dobry sposób na biznes? Mobilna gastronomia może być nie tylko nowym konceptem i sposobem dla osób początkujących w gastronomii lub tych, którzy planują zmienić branżę, ale także dla osób, którzy poszukują sposobu na sezonowy zarobek. Może być także uzupełnieniem stacjonarnej działalności i rozszerzać sprzedaż produktów poza lokalem. To jednak nie tylko chwilowa moda, ale rynek, który w naszym kraju ciągle się rozwija. To, co przekonuje do jego założenia, to przede wszystkim stosunkowe niskie koszty założenia i utrzymania w stosunku do możliwych zysków, a także znaczenie łatwiejsza biurokracja. Szczególnie przy dobrej pogodzie i odpowiednim doborze miejsca, za pomocą rowerów można osiągać dobre efekty finansowe. Ważne jest znalezienie odpowiedniego produktu, a także zaangażowanie w biznes i elastyczne podejście, które pozwala na zmianę oferty produktowej lub miejsca sprzedaży, aby jak najlepiej dostosować ją do możliwości. I chociaż jest to biznes mimo wszystko bardziej sezonowy, to wydaje się nie być jednak chwilową moda. Klientów zdecydowanie przyciąga coraz bardziej różnorodna oferta, a także to, że często można spotkać riksze gastronomiczne oferujące produkty wysokiej jakości, wyspecjalizowane w wybranym przez siebie rodzaju posiłków. Spędzając czas na świeżym powietrzu podczas spacerów, spotkań ze znajomymi – chętnie korzystamy z tej oferty. Rowery gastronomiczne umożliwiają zakup posiłku czy napoju zazwyczaj niemalże bez ruszania się z miejsca. Najczęściej są to również posiłki szybko podawane, a niekoniecznie niezdrowe, mogą być więc świetną alternatywą dla fast foodów. Nawet jeśli nasza riksza gastronomiczna nie odniesie sukcesu, nie oznacza to końca możliwości. Warto wtedy zastanowić się albo nad całkowitą zmianą lokalizacji, grupy docelowej albo oferty. To ważne, aby na bieżąco odpowiadać na potrzeby klientów. Mobilna gastronomia obecnie oferuje kuchnie z całego świata, zarówno ciepłe dania, jak i przekąski, napoje czy desery w tym przede wszystkim lody. Jeśli chcemy zmienić produkt, pojazdy gastronomiczne mogą być odpowiednio zmodyfikowane lub uzupełnione o kolejne moduły. Rowery do lodów można rozszerzyć i zacząć sprzedawać za ich pomocą także lemoniadę lub w chłodniejszych okresach – kawę i ciepłe napoje. Najważniejsze jest zadbanie o produkty wysokiej jakości, a także odpowiednie rozreklamowanie własnej oferty. Nawet przy niewielkim budżecie, warto wykorzystać choćby siłę mediów społecznościowych, a na początku – odpowiednie obrandowanie pojazdu.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
harmoniachor

Powrót do śpiewania po 25 latach – czyli jak trafiłem do dwóch chórów

sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

zabawyzpsemwdomu

Najlepsze zabawy dla psa w domu – co robić, gdy na zewnątrz jest brzydka pogoda?

Grille gazowe - Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

Grille gazowe – Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

miod pasieka rodzinna

Miód w roli głównej. Przepis na domowe ciastka z miodem i orzechami

spacer z psem

Spacer z Psem: Dlaczego to najlepsza chwila dnia dla Twojego psa?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?