Wegetariańskie odpowiedniki mięsnych potraw cieszą się sporym zainteresowaniem nie tylko wśród osób unikających mięsa, ale także wśród tych, które uwzględniają je w swojej diecie. Wszystko za sprawą tego, że smakują podobnie do tradycyjnych posiłków, ale przeważnie są o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Jednym z tych dań są gołąbki w wersji wegetariańskiej – ich przyrządzenie nie trwa zbyt długo, a smak tego dania na długo pozostanie w pamięci.
Jakie składniki należy przygotować na wegetariańskie gołąbki?
Farsz:
- jedna torebka ryżu – ok. 200 g,
- opakowanie kotletów sojowych – ok. 200 g,
- jedna duża cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- przyprawy:
- o 1 łyżka majeranku,
- o 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej,
- o pół łyżeczki tymianku i rozmarynu,
- o szczypta pieprzu ziołowego,
- o sól,
- o 1 łyżka prażonej cebuli.
Reszta składników:
- średnia główka kapusty włoskiej lub zwykłej,
- 1 puszka (ok. 250 g) pomidorów w całości,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- olej lub oliwa z oliwek.
Jak przygotować gołąbki wegetariańskie?
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- W większym garnku zagotować wodę, umieścić w nim kapustę i odczekać ok. 10 minut aż wierzchnie liście zaczną się odrywać, po czym wyjmować je po kolei z garnka.
- Od ugotowanych liści odciąć najgrubszą część.
- Na patelni podsmażyć cebulę oraz czosnek.
- Kotlety sojowe przygotować według instrukcji, a następnie drobno pokroić. Dodać je do cebuli i czosnku.
- Do mieszanki wrzucić ugotowany ryż oraz wszystkie przyprawy i wymieszać.
- Przygotowany farsz nakładać na liście i zawinąć w gołąbki.
- W sporym garnku wyłożyć pozostałe z gotowania liście kapusty wraz z pomidorami, dodać gołąbki i zalać całość bulionem warzywnym.
- Gotować ok. 15 minut.
Tak przygotowane gołąbki można podawać np. z sosem na bazie bulionu oraz ryżem lub kaszą.
Różne wersje smakowe
Oczywiście to tylko jedna z propozycji na wegetariańskie dania obiadowe, gdyż tak naprawdę zawartość gołąbków zależy od własnych upodobań. Można eksperymentować z różnymi dodatkami (pieczarkami, soczewicą, ciecierzycą itd.), które nadadzą całości nieco innego charakteru. Z kolei kotlety sojowe można zastąpić innymi warzywami (cukinią lub białą fasolą), a ryż kaszą jaglaną.