Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Top 5: najpopularniejsze dania w panierce

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
dania w panierce

Chrupiąca panierka niewątpliwie dodaje charakteru wielu daniom. Potrafi zwykły kawałek mięsa, ryby czy warzywa zamienić we wspaniały obiad bądź ciekawą przekąskę. Dzięki uniwersalności panierki, panierowane dania zagościły na stałe na naszych domowych stołach oraz w wielu restauracjach. 

Sprawdź jak wiele możliwości daje wykorzystanie panierki oraz jakie dania najczęściej przygotowujemy na jej podstawie.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Kurczak – czyli kawałki mięsa w panierce

Soczysty kurczak w chrupiącej panierce to zdecydowanie top 1 wśród panierowanych dań. Polędwiczki z kurczaka, stripsy, nuggetsy czy skrzydełka panierowane to chyba najczęściej spotykane dania zarówno w restauracjach (szczególnie w kuchni amerykańskiej) jak i w naszych domach. Najczęściej wykorzystywana do panierowania dań z kurczaka jest panierka z płatków kukurydzianych (panierka a’la KFC). Jest łatwo dostępna, prosta w przygotowaniu a co najważniejsze smaczna!

To nie wszystko! Apetycznie postrzępiona, złota i bardzo chrupiąca panierka podkreśli nie tylko smak mięsa, ale też dań z jego użyciem! Z panierowanych polędwiczek przygotujesz ciepłe kanapki, chicken burgery czy tortillę z kurczakiem zaś ze skrzydełek i nuggetsów zestaw niebanalnych przekąsek idealnych na imprezę.  

Sezon na owoce morza przez cały rok

Panierki znajdują też swoje zastosowanie w lokalach serwujących dania z owocami morza. Nie ma wątpliwości, że chrupiąca panierka sprawdza się również w przygotowywaniu takich produktów jak krewetki, kalmary czy częściej jedzone ryby.

Używając panierki w domu przygotowujemy idealne przystawki na spotkania ze znajomymi lub wieczorną kolację. Modne, brytyjskie Fish and Chips czy włoskim Fritto misto w nowoczesnym, apetycznym wydaniu są w zasięgu naszej ręki! Jadasz panierowaną rybę? Zmień jej oblicze! Panierka z płatków kukurydzianych idealnie zastąpi bułkę tartą czy ciasto naleśnikowe w których do tej przygotowywałeś rybę! Sprawdź jakie to proste!

Kulinarna klasyka, czyli.. domowy obiad!

Dla tych, którzy lubią kulinarną klasykę i najbardziej smakuje im panierka do mięsa z bułki tartej, istnieje również sporo możliwości modyfikacji.

Tu znowu warta wypróbowania jest panierka z płatków kukurydzianych! Przygotujemy w niej takie dania jak:

  • tradycyjny schabowy w nowej wersji,
  • kotlet lub stripsy z kurczaka,
  • dania typu cordon bleu czy de volaille.

Panierki z płatków kukurydzianych używa się dokładnie tak samo, jak klasycznej bułki tartej. Możesz też użyć gotowej panierki do kurczaka, panierki panko czy opanierować mięso w płatkach migdałowych lub kokosie. Rozwiązań jest naprawdę wiele!

Zaskocz dodatkiem

Już na wstępie zaznaczyliśmy, że stosowanie panierki pozwala nam znacznie odmienić i urozmaicić dania! Wyobraź sobie, że przygotowałeś wyśmienite danie główne (wieprzowina, wołowina, kurczak, ryba) które chcesz zaserwować z czymś nieoczywistym! Nie od dziś wiadomo, że najlepszym dodatkiem do mięs są warzywa. Chrupiąca panierka nada charakteru gotowanym oraz blanszowanym warzywom. Wypróbuje jej koniecznie z takimi warzywami jak:

  • brokuł,
  • kalafior,
  • pieczarki,
  • bocznika,
  • czy cukinia.

Masz inny pomysł? Śmiało wypróbuj go i zaskocz swoich domowników oraz gości!

Małe co nieco, czyli idealnie chrupiące przekąski

Wydawać by się mogło, że opanierowaliśmy w tym artykule już wszystko! Rozmawialiśmy o daniach głównych, o owocach morza, dodatkach i przekąskach. I to na tym ostatnim punkcie chcemy się jeszcze na chwilę zatrzymać! Czas na przekąski!

Bułka tarta, panko czy panierka z płatków kukurydzianych jak już wiemy, nadają się do smażenia mięs, ryb czy warzyw, ale również… serów, zarówno w zwyczajny sposób (np. na patelni), jak i na głębokim tłuszczu. Taka panierka będzie idealnie kontrastowała z miękkim wnętrzem sera camembert, tofu czy nawet żółtego sera dobrej jakości (zwróć uwagę na czeską kuchnię).

Przygotowując talerz przekąsek nie zapomnij o grzybach (wcześniej wspomniane pieczarki oraz boczniaki), możesz też przygotować krążki cebulowe, panierowane oliwki czy nawet panierowane jajka!

Książki kulinarne i blogi pełne są pomysłów i przepisów na wykorzystanie chrupiącej panierki! Pamiętaj tylko o jednym. Bez względu na to, czy przygotowujesz panierowane dania w zaciszu swojej domowej kuchni czy w swojej restauracji, niezależnie jakie mięso panierujesz i jakich dodatków używasz, dobra panierka powinna być chrupiąca i złocista. Musi dobrze przylegać do opanierowanego produktu, nie może odpadać ani oddzielać się. Najlepszy efekt otrzymasz korzystając z gotowej panierki dostępnej w sklepach oraz u producentów, ale nie ograniczaj się do nich! Testuj swoje rozwiązania! Powodzenia!

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
kuchniasezonowa zima

Sezonowe gotowanie – co warto jeść zimą?

gotowanie5skladnikow

Jak gotować szybko i smacznie używając tylko pięciu składników?

tatrygoryzima

Góry w Polsce na zimowy wypoczynek – najlepsze propozycje

pani wiosna shanti scaled e1738845941861

Czy Twoja rodzina jest gotowa na psa? Adopcja czy zakup z hodowli?

kitchen 728727 1280

5 prostych trików na organizację przestrzeni w małej kuchni

spacer z psem

Spacer z Psem: Dlaczego to najlepsza chwila dnia dla Twojego psa?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?