Chrupiąca panierka niewątpliwie dodaje charakteru wielu daniom. Potrafi zwykły kawałek mięsa, ryby czy warzywa zamienić we wspaniały obiad bądź ciekawą przekąskę. Dzięki uniwersalności panierki, panierowane dania zagościły na stałe na naszych domowych stołach oraz w wielu restauracjach.
Sprawdź jak wiele możliwości daje wykorzystanie panierki oraz jakie dania najczęściej przygotowujemy na jej podstawie.
Kurczak – czyli kawałki mięsa w panierce
Soczysty kurczak w chrupiącej panierce to zdecydowanie top 1 wśród panierowanych dań. Polędwiczki z kurczaka, stripsy, nuggetsy czy skrzydełka panierowane to chyba najczęściej spotykane dania zarówno w restauracjach (szczególnie w kuchni amerykańskiej) jak i w naszych domach. Najczęściej wykorzystywana do panierowania dań z kurczaka jest panierka z płatków kukurydzianych (panierka a’la KFC). Jest łatwo dostępna, prosta w przygotowaniu a co najważniejsze smaczna!
To nie wszystko! Apetycznie postrzępiona, złota i bardzo chrupiąca panierka podkreśli nie tylko smak mięsa, ale też dań z jego użyciem! Z panierowanych polędwiczek przygotujesz ciepłe kanapki, chicken burgery czy tortillę z kurczakiem zaś ze skrzydełek i nuggetsów zestaw niebanalnych przekąsek idealnych na imprezę.
Sezon na owoce morza przez cały rok
Panierki znajdują też swoje zastosowanie w lokalach serwujących dania z owocami morza. Nie ma wątpliwości, że chrupiąca panierka sprawdza się również w przygotowywaniu takich produktów jak krewetki, kalmary czy częściej jedzone ryby.
Używając panierki w domu przygotowujemy idealne przystawki na spotkania ze znajomymi lub wieczorną kolację. Modne, brytyjskie Fish and Chips czy włoskim Fritto misto w nowoczesnym, apetycznym wydaniu są w zasięgu naszej ręki! Jadasz panierowaną rybę? Zmień jej oblicze! Panierka z płatków kukurydzianych idealnie zastąpi bułkę tartą czy ciasto naleśnikowe w których do tej przygotowywałeś rybę! Sprawdź jakie to proste!
Kulinarna klasyka, czyli.. domowy obiad!
Dla tych, którzy lubią kulinarną klasykę i najbardziej smakuje im panierka do mięsa z bułki tartej, istnieje również sporo możliwości modyfikacji.
Tu znowu warta wypróbowania jest panierka z płatków kukurydzianych! Przygotujemy w niej takie dania jak:
- tradycyjny schabowy w nowej wersji,
- kotlet lub stripsy z kurczaka,
- dania typu cordon bleu czy de volaille.
Panierki z płatków kukurydzianych używa się dokładnie tak samo, jak klasycznej bułki tartej. Możesz też użyć gotowej panierki do kurczaka, panierki panko czy opanierować mięso w płatkach migdałowych lub kokosie. Rozwiązań jest naprawdę wiele!
Zaskocz dodatkiem
Już na wstępie zaznaczyliśmy, że stosowanie panierki pozwala nam znacznie odmienić i urozmaicić dania! Wyobraź sobie, że przygotowałeś wyśmienite danie główne (wieprzowina, wołowina, kurczak, ryba) które chcesz zaserwować z czymś nieoczywistym! Nie od dziś wiadomo, że najlepszym dodatkiem do mięs są warzywa. Chrupiąca panierka nada charakteru gotowanym oraz blanszowanym warzywom. Wypróbuje jej koniecznie z takimi warzywami jak:
- brokuł,
- kalafior,
- pieczarki,
- bocznika,
- czy cukinia.
Masz inny pomysł? Śmiało wypróbuj go i zaskocz swoich domowników oraz gości!
Małe co nieco, czyli idealnie chrupiące przekąski
Wydawać by się mogło, że opanierowaliśmy w tym artykule już wszystko! Rozmawialiśmy o daniach głównych, o owocach morza, dodatkach i przekąskach. I to na tym ostatnim punkcie chcemy się jeszcze na chwilę zatrzymać! Czas na przekąski!
Bułka tarta, panko czy panierka z płatków kukurydzianych jak już wiemy, nadają się do smażenia mięs, ryb czy warzyw, ale również… serów, zarówno w zwyczajny sposób (np. na patelni), jak i na głębokim tłuszczu. Taka panierka będzie idealnie kontrastowała z miękkim wnętrzem sera camembert, tofu czy nawet żółtego sera dobrej jakości (zwróć uwagę na czeską kuchnię).
Przygotowując talerz przekąsek nie zapomnij o grzybach (wcześniej wspomniane pieczarki oraz boczniaki), możesz też przygotować krążki cebulowe, panierowane oliwki czy nawet panierowane jajka!
Książki kulinarne i blogi pełne są pomysłów i przepisów na wykorzystanie chrupiącej panierki! Pamiętaj tylko o jednym. Bez względu na to, czy przygotowujesz panierowane dania w zaciszu swojej domowej kuchni czy w swojej restauracji, niezależnie jakie mięso panierujesz i jakich dodatków używasz, dobra panierka powinna być chrupiąca i złocista. Musi dobrze przylegać do opanierowanego produktu, nie może odpadać ani oddzielać się. Najlepszy efekt otrzymasz korzystając z gotowej panierki dostępnej w sklepach oraz u producentów, ale nie ograniczaj się do nich! Testuj swoje rozwiązania! Powodzenia!