Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Termos obiadowy i na herbatę – czym się sugerować przy ich wyborze?

Materiał zewnętrzny 17 września 2021

Praktyka przygotowywania domowych posiłków do pracy, szkoły, czy na podróż z roku na rok staje się coraz to powszechniejsza. Właśnie dlatego termos obiadowy i termiczna butelka na herbatę lub kawę to dziś niezwykle popularny duet, po który chętnie sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jeśli jeszcze nie znaleźliśmy idealnych pudełek na żywność i nie do końca wiemy, jakimi właściwościami powinny się one wyróżniać, już za chwilę podpowiemy, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze!

--- Reklama ---

Zwyczaj przyrządzania atrakcyjnych, wartościowych i zapakowanych w specjalne pojemniki posiłków oraz spożywania ich poza domem jest znamienny w szczególności dla mieszkańców kraju Kwitnącej Wiśni. Rozwiązania bliskie kulturze Japonii postanowiła przemycić na nasz kontynent francuska marka Monbento. W jej ofercie czeka na nas mnóstwo funkcjonalnych, estetycznych i poręcznych w użytkowaniu lunch boxów dla dorosłych i dla dzieci.

Termos na jedzenie – czym charakteryzuje się termos obiadowy?

Profesjonalne termosy obiadowe pozwalają nam jeść smacznie, zdrowo i pożywnie w każdym miejscu i o dowolnej porze. Zanim rozpoczniemy poszukiwania idealnego modelu, odpowiedzmy sobie na kilka pytań.

  • Czy poszukujemy termosu obiadowego dla siebie, czy naszego dziecka?
  • Czy będziemy użytkować termos w pracy, szkole, a może w trakcie podróży, na wycieczce?
  • Jaka pojemność będzie dla nas odpowiednia? Jak duży posiłek chcemy jeść poza domem? Czy termos ma służyć jednej osobie, a może dwóm lub trzem?

Konstrukcja

W odróżnieniu od zwykłego termosu, termos na jedzenie jest z reguły niższy i szerszy. Posiada również większy wlew, który ułatwia wygodne i sprawne napełnianie pojemnika, nabieranie jedzenia łyżką lub widelcem, a ponadto późniejsze czyszczenie. Jeśli więc poszukujemy praktycznego w użyciu artykułu, zwróćmy szczególną uwagę przede wszystkim na jego otwór. Gdy będzie on zbyt wąski, spożywanie posiłków może stać się utrudnione i niekomfortowe. Dobrze zaprojektowany pojemnik sprawdza się zarówno jako termos obiadowy, jak i termos na zupę.

Wykonanie

Wysokiej jakości termosy są wykonane z trwałej, higienicznej oraz bezpiecznej w kontakcie z żywnością stali nierdzewnej. Posiadają podwójne ścianki, wypełnione próżnią, które odpowiadają za zdolność naczynia do utrzymywania pożądanej temperatury dania przez dłuższy czas. Takie pojemniki, np. Monbento termos nie są także podatne na przesiąkanie zapachów i zmianę smaku przygotowanych posiłków. Stalowe naczynia mogą być ponadto myte w zmywarce.

Zdolność do utrzymywania temperatury

O tym, przez jak długi czas nasz posiłek utrzyma swoją temperaturę, zadecyduje wiele czynników. Jest to przede wszystkim sama budowa i sposób wykonania artykułu. Nie bez znaczenia pozostaje również kwestia częstotliwości otwierania pojemnika, jak i jego ogólny stan (jeśli nie jest on nowy). Z reguły termos obiadowy utrzymuje temperaturę minimum przez 6 godzin. Jeśli spożyjemy posiłek właśnie w tym czasie, możemy być pewni, że będzie on gorący, dokładnie taki, jak przy zdejmowaniu z palnika. Termosy utrzymują jednak ciepło przez znacznie dłuższy czas – nawet 10 lub 12 godzin.

Pojemność

Pojemność termosu obiadowego jest sprawą indywidualną. W ofercie Monbento znajdziemy np. termosy obiadowe półlitrowe i mniejsze, których pojemność nie przekracza 280 ml. Pomocne w określeniu odpowiedniej wielkości pojemnika będzie odpowiedzenie sobie na wyżej wskazane pytania. Przedział ten może kształtować się w zakresie 300 ml do nawet 1000 ml lub więcej. Miejmy jednak na względzie, że większy pojemnik to również większy ciężar.

Termos na napoje

Uzupełnieniem termosu na jedzenie jest termos na napoje. Kryteria jego wyboru są bardzo zbliżone jak przy pojemnikach na żywność. Takie butelki również wykonuje się ze stali nierdzewnej z podwójnymi ściankami. Mogą być dzięki temu wykorzystywane zarówno na napoje ciepłe, jak i zimne. Termosy na herbatę lub kawę są jednak wyższe, węższe i smuklejsze.

Przy ich wyborze zwróćmy uwagę na kształt – powinien on umożliwić wygodne trzymanie butelki w dłoni. Bardzo ważny pozostaje także rodzaj i sposób zamknięcia. Dostępne na rynku termosy mogą posiadać klasyczną zakrętkę lub tak, jak Monbento butelka wygodny przycisk otwierania – ułatwiający picie młodszym dzieciom i pozwalający na obsługę butelki jedną ręką. Zamknięcie musi pozostawać oczywiście szczelne, dzięki czemu będziemy mogli bezpiecznie przenosić termos w plecaku lub torbie.

Jeśli przygotowujemy ciepły napój dla dziecka do szkoły lub na wycieczkę, optymalna pojemność to 300-500 ml. Rekomendowana pojemność dla osób dorosłych wynosi natomiast 500-800 ml, w zależności od potrzeb.

Tagi cechy, na napoje, obiadowy, termos, zalety
Materiał zewnętrzny 17 września 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Pakowanie – na co szczególnie uważać, kiedy się przeprowadzamy?
Następny wpis Depilator laserowy – czy warto zastąpić nim maszynkę?
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Mariusz Jazdkiewicz
Mariusz Jazdkiewicz
19 września 2021 21:40

Sugerować się oczywiście jakością. Im lepszy wybierzemy, tym dłużej wytrzyma. I będzie lepsza jakość herbaty.

0
Odpowiedz

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Shakshuka – pyszne śniadanie

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?