Wino jest przez wielu uważane za bezapelacyjnie najlepszy trunek procentowy. Ma swoich zwolenników na całym świecie, a choćby tylko w naszym kraju rocznie importuje się ogromne jego ilości pochodzące z przeróżnych regionów. Dobre wino jest gwarancją udanego spotkania bądź kolacji z drugą połówką. To doskonałe uzupełnienie posiłków i przyjemny dodatek do czytania książek porą wieczorną.
Trzeba przyznać, że degustowanie tego trunku nie należy do łatwych zadań. Nauka doszukiwania się smaków i aromatów może niekiedy trwać latami, do czego potrzebne jest skosztowanie wielu różnych odmian. Warto przed wybraniem się na profesjonalną degustację poczytać nieco o winach i zainteresować się ich tematem. Dlatego też, stworzyliśmy zbiór podstawowych informacji w tym temacie i zamknęliśmy go w krótkim wpisie.
Otwórz się na każdy ze smaków
Nie ma chyba osoby, która nie wskazałaby czterech podstawowych smaków wina. Należą do nich wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Choć producenci starają się dopasować rodzajem do kubków smakowych i preferencji każdego człowieka, to warto dać szansę wszystkim typom tego trunku. Zdecydowanie, najczęściej wybierane spośród tych czterech są dwie opcje po środku. Są stosunkowo łagodne i nie wykraczają poza normy zarówno w stronę nadmiernej słodkości, jak i wytrawności.
Kwestia smaku to jednak nie wszystko. Niezwykle istotny jest sam gatunek wina, a tych można spotkać zdecydowanie więcej. Trunek ten dzieli się na biały oraz czerwony. W obu tych wersjach możliwe jest doświadczenie musu powstałego zarówno na skutek naturalnej fermentacji, jak i sztucznie nasyconego dwutlenkiem węgla. Prawdę mówiąc, bardzo ciężko spotkać wino smakujące tak samo. Różna kwasowość, pojawianie się zaskakujących nut smakowych oraz inna koncentracja tanin – to rzeczy mające ogromny wpływ na ogólny bukiet aromatów i smaków.
Jak smakować wino?
Profesjonalna degustacja wina nie polega na piciu jego dużych ilości, a na kosztowaniu najróżniejszych rodzajów. Trzeba wspomnieć, iż to osoba degustująca zawsze ma prawo do wyrażenia własnej opinii i odczuwania smaków w zgodzie ze swoim podniebieniem. Nie da się wmówić komuś, że coś mu smakuje, skoro nie jest to prawdą. Tak samo jest z degustacją.
Smakowanie wina odbywa się bardzo podobnie do wszystkich typów alkoholi. Do dużego kieliszka, którego ścianki zwężają się wraz z wysokością, nalewamy niedużą ilość trunku. Następnie, warto przyjrzeć się jego barwie, gdyż może ona skrywać wiele informacji o samym produkcie.
Kolejnym krokiem jest zakręcenie kieliszkiem i przeprowadzenie dokładnej analizy sensorycznej. Aromat wina również jest w stanie wiele powiedzieć – warunkiem to dobre podejście do próby węchu. Dopiero ostatnim krokiem w całym teście jest spróbowanie smaku. Mówi on zdecydowanie najwięcej, jednak dopiero pełen wgląd we wcześniejsze aspekty, pozwala uzyskać pełen obraz danego wina. Oczywiście, warto zapisywać sobie wszystkie informacje i wykreować pewną opinię o produkcie z konkretnego regionu.