w ,

Suszarka do żywności – jak wykorzystać ją w kuchni

Sezon na grzyby oficjalnie można uznać za rozpoczęty. Aby zebrane okazy mogły być świeże przez kolejne miesiące, niezbędne jest ich zasuszenie oraz odpowiednie przechowywanie. Idealnym rozwiązaniem będzie zakup suszarki do żywności, jednak na co zwrócić szczególną uwagę podczas jej wyboru?

Jakie możliwości daje suszarka spożywcza do grzybów, owoców i warzyw?

Suszarki do grzybów, owoców i warzyw na Allegro – Drobne AGD są obecnie coraz lepiej wyposażone i oferują wszelakie funkcje. Poszczególne modele suszarek posiadają wiele odmiennych programów, które znacznie ułatwiają korzystanie z ich możliwości. Przykładowe funkcje to:

  • możliwość równomiernego suszenia – zwiększa się efektywność suszenia oraz skraca czas,
  • zastosowanie obrotowych sit – przyspiesza proces wydzielania wody zawartej w grzybach, czy owocach, dodając do tego szczelność urządzenia rezultaty są bardzo dobre,
  • regulowana temperatura suszenia – nadaje większą kontrolę nad sprzętem.

Obecnie urządzenia posiadają również ciekawy design przez co z łatwością mogą wkomponować się w wystrój kuchni.  

Suszarka spożywcza daje możliwość suszenia kilku różnych produktów w tym samym czasie bez obawy, że zapachy pomieszają się ze sobą. Urządzenie jest wszechstronne i służy wiele lat. Dlatego przy jej zakupie warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii.

Na co zwrócić uwagę kupując suszarkę do żywności? 

Decydując się na suszarkę do żywności warto przyjrzeć się kilku najważniejszym parametrom. Pierwszym z nich jest liczba posiadanych sit. Dostępne modele na rynku najczęściej posiadają od 3 do 9 sit. Droższym rozwiązaniem jest suszarka modułowa, gdzie nie ma praktycznie żadnych ograniczeń. Kolejna kwestia to średnice sit. Te najbardziej popularne mają około 30-centymetrową średnicę. Istnieją również modele, w których można regulować wysokość ścianek. 

Kolejną cechą, na którą warto zwrócić uwagę, jest moc. Moduł suszenia znajduje się na dnie suszarki do żywności i najczęściej ma on moc w granicach 250 – 400 W. Dzięki temu przykładowe grzyby wysuszą się w czasie około 7-8 godzin. Czas suszenia zależy jednak również od poziomu wilgotności danego owocu, warzywa, czy grzybów. 

Trzecim elementem jest pokrywa. Sprawdzając sprzęt warto zwrócić uwagę, czy pokrywa jest w 100% szczelna. Inna jej cecha to przezroczystość. Dzięki temu łatwo można sprawdzić stan przygotowywanych produktów. Nie ma konieczności wyłączania przy tym sprzętu.

Wysokiej jakości produkty można znaleźć w ofercie Allegro.

Jesteście fanami zbierania i suszenia grzybów?

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze