Kosą po patelni Porady kulinarne Sezonowana wołowina – dojrzewające mięso, które zachwyca smakiem

Sezonowana wołowina – dojrzewające mięso, które zachwyca smakiem

5 min. czytania
0
0

Coraz częściej możemy spotkać się z sezonowaną wołowiną, czyli dojrzewającym w specjalnych warunkach mięsie. Proces ten sprawia, że wołowina jest krucha i aromatyczna, a steki i dania jednogarnkowe nabierają niecodziennego smaku. Na czym polega proces sezonowania, do czego wykorzystać dojrzewającą wołowinę i gdzie ją kupić?

fot. swiezemieso.pl

Na czym polega sezonowanie wołowiny?

Aby mięso było kruche i aromatyczne, powinno nieco odpocząć, zanim trafi na nasz stół. Dzięki temu włókna mięśniowe miękną, stają się więc delikatniejsze. Proces ten można przeprowadzić na dwa sposoby – na mokro i na sucho. Pierwszy sposób polega na przygotowaniu mniejszych kawałków mięsa bez kości i przechowywanie ich zamkniętych w folii próżniowej przez kilkanaście dni. Mięso robi się bardziej kruche, ale jego smak się nie zmienia. Taką metodą można sezonować wołowinę w domowych warunkach, ponieważ proces nie wymaga kontrolowania poziomu wilgotności. Ważne jednak, by utrzymywać w miarę stałą temperaturę, niewskazane jest więc częste i długotrwałe otwieranie lodówki. Podobny efekt możemy uzyskać także dzięki mrożeniu wołowiny w zamrażalce, jednak nie jest to już proces sezonowania.

Nieco bardziej zaawansowanym procesem, który nadaje wołowinie niesamowicie wyjątkowego smaku i aromatu, jest sezonowanie mięsa na sucho. Przechowuje się je w niskiej temperaturze (ok. 2-4°C), a wilgotność utrzymuje na poziomie około 80%. Wołowina przechowywana jest w specjalnym urządzeniu, zwanym szafą, przez dwa do czterech tygodni. Dzięki tej metodzie traci wilgotność, a wierzchnia warstwa kawałka obsycha. Wnętrze nabiera natomiast specyficznego i wyjątkowego aromatu – jest wyraziste i intensywne. Takie mięso zachwyca smakoszy i szefów kuchni na całym świecie.

Jak wykorzystać w kuchni dojrzewające mięso?

Dojrzewająca wołowina zapewni wyjątkowy smak różnego rodzaju daniom jednogarnkowym, takim jak Boeuf Strogonow. Najpopularniejszym sposobem na przyrządzenie sezonowanej wołowiny, jest jednak zrobienie z niej steka. To przysmak dla prawdziwych koneserów tego dania. Smakosze zwracają uwagę na delikatnie karmelowy posmak, nadający stekowi wyrazu. Trzeba pamiętać, że wołowina sezonowana na sucho, to bardzo wartościowe i niezwykle smaczne mięso. Aby uzyskać taki efekt, stek przed smażeniem powinien mieć temperaturę pokojową, a przygotowywany powinien być na bardzo rozgrzanym grillu lub patelni. Aby uzyskać najlepszy efekt, na każdej stronie powinien spędzić około 2 minuty, a po obróbce warto zawinąć go w folię i odstawić na kilka chwil, aby odpoczął.

Wyjątkową wołowinę na steki możemy kupić w Małopolskim Wagonie Smaków, za pośrednictwem Internetu. Firma ma wieloletnie rzeźnicze doświadczenie, a mięso to pasja właścicieli. Można zamówić sezonowane na sucho mięso w sklepie internetowym Swiezemieso.pl, bez względu na to, gdzie mieszkamy. Zamówienia wysyłane są w termoboxach, które gwarantują świeżość produktów, a wysyłka odbywa się od wtorku do czwartku. Za pośrednictwem platformy możemy kupić antrykot szlachetnych ras Limousine, Simentale oraz Charolaise.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite