Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Sezonowana wołowina – dojrzewające mięso, które zachwyca smakiem

Materiał zewnętrzny 14 stycznia 2020
fot. swiezemieso.pl

Coraz częściej możemy spotkać się z sezonowaną wołowiną, czyli dojrzewającym w specjalnych warunkach mięsie. Proces ten sprawia, że wołowina jest krucha i aromatyczna, a steki i dania jednogarnkowe nabierają niecodziennego smaku. Na czym polega proces sezonowania, do czego wykorzystać dojrzewającą wołowinę i gdzie ją kupić?

--- Reklama ---
fot. swiezemieso.pl

Na czym polega sezonowanie wołowiny?

Aby mięso było kruche i aromatyczne, powinno nieco odpocząć, zanim trafi na nasz stół. Dzięki temu włókna mięśniowe miękną, stają się więc delikatniejsze. Proces ten można przeprowadzić na dwa sposoby – na mokro i na sucho. Pierwszy sposób polega na przygotowaniu mniejszych kawałków mięsa bez kości i przechowywanie ich zamkniętych w folii próżniowej przez kilkanaście dni. Mięso robi się bardziej kruche, ale jego smak się nie zmienia. Taką metodą można sezonować wołowinę w domowych warunkach, ponieważ proces nie wymaga kontrolowania poziomu wilgotności. Ważne jednak, by utrzymywać w miarę stałą temperaturę, niewskazane jest więc częste i długotrwałe otwieranie lodówki. Podobny efekt możemy uzyskać także dzięki mrożeniu wołowiny w zamrażalce, jednak nie jest to już proces sezonowania.

Nieco bardziej zaawansowanym procesem, który nadaje wołowinie niesamowicie wyjątkowego smaku i aromatu, jest sezonowanie mięsa na sucho. Przechowuje się je w niskiej temperaturze (ok. 2-4°C), a wilgotność utrzymuje na poziomie około 80%. Wołowina przechowywana jest w specjalnym urządzeniu, zwanym szafą, przez dwa do czterech tygodni. Dzięki tej metodzie traci wilgotność, a wierzchnia warstwa kawałka obsycha. Wnętrze nabiera natomiast specyficznego i wyjątkowego aromatu – jest wyraziste i intensywne. Takie mięso zachwyca smakoszy i szefów kuchni na całym świecie.

Jak wykorzystać w kuchni dojrzewające mięso?

Dojrzewająca wołowina zapewni wyjątkowy smak różnego rodzaju daniom jednogarnkowym, takim jak Boeuf Strogonow. Najpopularniejszym sposobem na przyrządzenie sezonowanej wołowiny, jest jednak zrobienie z niej steka. To przysmak dla prawdziwych koneserów tego dania. Smakosze zwracają uwagę na delikatnie karmelowy posmak, nadający stekowi wyrazu. Trzeba pamiętać, że wołowina sezonowana na sucho, to bardzo wartościowe i niezwykle smaczne mięso. Aby uzyskać taki efekt, stek przed smażeniem powinien mieć temperaturę pokojową, a przygotowywany powinien być na bardzo rozgrzanym grillu lub patelni. Aby uzyskać najlepszy efekt, na każdej stronie powinien spędzić około 2 minuty, a po obróbce warto zawinąć go w folię i odstawić na kilka chwil, aby odpoczął.

Wyjątkową wołowinę na steki możemy kupić w Małopolskim Wagonie Smaków, za pośrednictwem Internetu. Firma ma wieloletnie rzeźnicze doświadczenie, a mięso to pasja właścicieli. Można zamówić sezonowane na sucho mięso w sklepie internetowym Swiezemieso.pl, bez względu na to, gdzie mieszkamy. Zamówienia wysyłane są w termoboxach, które gwarantują świeżość produktów, a wysyłka odbywa się od wtorku do czwartku. Za pośrednictwem platformy możemy kupić antrykot szlachetnych ras Limousine, Simentale oraz Charolaise.

Tagi dojrzewająca, mięso, sezonowana, smak, wołowina
Materiał zewnętrzny 14 stycznia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zdrowy drób – jak pozyskać wartościowe źródło białka
Następny wpis Co warto wiedzieć o czapce kucharskiej?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Schab dojrzewający

Żywność bogata w kolagen, która poprawi Twoje zdrowie

Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

Shakshuka – pyszne śniadanie

Tortilla pszenno-kukurydziana

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?