w ,

Ser mozzarella – właściwości i zastosowanie w kuchni włoskiego przysmaku



Ser mozzarella jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie produktów kuchni włoskiej. Jego śmietankowy, delikatny smak, zwarta konsystencja oraz szerokie spektrum zastosowań sprawiają, że warto uczynić go częstym gościem w naszej kuchni. Ser mozzarella, wbrew pozorom, może stanowić nie tylko dodatek do pizzy – na jego bazie możemy przygotować wiele ciekawych i smacznych dań, w tym popularne roladki schabowe. Jakie właściwości posiada włoska mozzarella i jak przygotować roladki mięsne z jej dodatkiem?

Ser mozzarella i jego właściwości zdrowotne

Mozzarella jest serem podpuszczkowym wywodzącym się ze słonecznej Italii. Posiada delikatny smak, miękką konsystencję oraz bardzo szerokie zastosowanie. Mozzarella jest charakterystycznym wyrobem dla południowych regionów Włoch, a w tradycyjnej postaci jest wytwarzana na bazie mleka bawolego. Aktualnie, na półkach sklepowych obecne są głownie odmiany produkowane z mleka krowiego. Wersja z mleka bawolego, czyli mozzarella di bufala, zazwyczaj jest rzadziej spotykana w Polsce i droższa w zakupie.

Mozzarella jest gatunkiem sera o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Jest przede wszystkim bogatym źródłem białka, które pełni bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Po produkty bogate w białko, do których należy mozzarella, powinny w szczególności sięgać dzieci i młodzież, które potrzebują tego składnika do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Mozzarella powinna także pojawiać się w diecie osób starszych, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowej masy kostnej.

Oprócz wysokiej zawartości białka, mozzarella obfituje także w witaminy A i B12, fosfor, cynk oraz selen, które świetnie wpływają na procesy zachodzące w organizmie oraz pozwalają uzupełnić niedobory tych pierwiastków. Sięgając po mozzarellę warto jednak mieć na uwadze fakt, że jest to produkt dość tłusty. Jego spożywanie nie jest więc zalecane osobom z nadwagą, otyłością oraz na diecie odchudzającej.

Włoska mozzarella w polskiej kuchni – przepis na roladki schabowe z mozzarellą

Mozzarella jest serem o licznych zastosowaniach. Może stanowić doskonały dodatek do pizzy, zapiekanek, makaronów, zup oraz sałatek. Z jej udziałem możemy także przygotować nieco bardziej skomplikowane dania, do których należą roladki schabowe. Wbrew pozorom, ich wykonanie nie jest jednak trudne. Do przygotowania roladek potrzebujemy następujących składników: 3 plastry schabu, 125 g mozzarelli w zalewie, 150 g szpinaku, 6 szt. suszonych pomidorów, 1 jajka, musztardy kremskiej, oleju, soli i pieprzu do smaku.

Schab rozbijamy na kotlety i posypujemy je solą oraz pieprzem. Po wierzchu smarujemy mięso niewielką ilością musztardy kremskiej. Na każdym kotlecie układamy po plastrze mozzarelli, suszonym pomidorze i szpinaku. Zwijamy je w ciasne roladki, które możemy zabezpieczyć za pomocą wykałaczek. Na jednym talerzu wysypujemy bułkę tartą, a na drugim przygotowujemy rozbite jajko. Obtaczamy roladki w jajku, a następnie w bułce i przekładamy je na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażamy roladki schabowe z każdej strony aż nabiorą złotego koloru i podajemy do stołu po lekkim przestygnięciu.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Od niedawna częściej używam mozzarelli,a takie roladki nadziane pierwsza klasa 🙂

Kasia

Świetnie wyglądają te roladki. Chyba wypróbuję twój przepis w niedzielę 🙂