Kosą po patelni Produkty Rum biały, czarny i żółty – czym się różnią i jak je smakować?

Rum biały, czarny i żółty – czym się różnią i jak je smakować?

0

Dla ludzi, którzy postawili pierwszy krok przy barze z mocnymi alkoholami, rum będzie niczym innym jak egzotycznym samogonem na bazie trzciny cukrowej. Alkohol ten oczywiście słusznie kojarzy się z ciepłymi Karaibami, ale jego walory smakowe doceniane są na całym świecie. Jaki rum dostaniemy w polskich sklepach? Czym kierować się przy wyborze rumu (oczywiście pomijając zawsze wytworną butelkę)?

Jak w przypadku wielu alkoholi, rum może być spożywany zarówno bezpośrednio po wyprodukowaniu lub leżakować. Zmienia się wówczas jego barwa oraz walory aromatyczne. Rum to trunek raczej mocny – zawartość alkoholu waha się od ok. 40 do nawet 80 %.

Rum biały

W sklepach rum biały łatwo pomylić z klasyczną wódką, gdyż niczym nie różni się od niej barwą. Ten rodzaj rumu nazywa się także srebrnym, a jego stolicą jest słoneczne Portoryko. Walory smakowe rumu białego są bardzo delikatne, czasem giną w mocnym doznaniu na podniebieniu, które wynika z dużej zawartości alkoholu. Jasna barwa rumu jest efektem tego, że trunek ten nie został poddany leżakowaniu.

Rum biały szczególnie cenią sobie barmani – świetnie bowiem nadaje się jako baza do drinków i koktajli. Daje on ciekawy, orzeźwiający smak tym mieszankom. Odwiedzając sklep natkniemy się na przykład na rum Bacardi Superior Carta Blanca, Caribica Light czy Captain Morgan. Średnia cena to 50 – 90 zł za butelkę.

Rum czarny

Szukając korzeni tego ciemnego rumu, zostaniemy doprowadzeni do Ameryki Środkowej, w gęste powietrze Nikaragui czy Gwatemali. Rum czarny swoją barwę zawdzięcza dużej zawartości soku trzcinowego lub melasy. Błędne jest przekonanie, że rum ten zyskuje swoją barwę leżakując przez lata. Lokalni stosują go nawet leczniczo i w kuchni.

Rum czarny jest alkoholem o mocnym, wyczuwalnym aromacie. Wyższa zawartość karmelu sprawia, że rum ma posmak słodki, ziołowy (momentami przypalony). Dobrze komponuje się z sokami i napojami gazowanymi jako prosty drink. Rum czarny ma piękny kolor, wspaniale więc prezentuje się serwowany na dużych kostkach lodu, w kwadratowej szklance z grubym dnem. W sklepie rum czarny będzie kosztował nas minimum około 100 zł (Appleton, Bacardi, Mount Gay, Captain Morgan Black itp).

Fot. Te i inne rodzaje rumów kupisz w sklepie Alkohol-online.pl/25-rum

Rum żółty

Ten rodzaj rumu jest raczej bursztynowy, barwą przypomina nieco whiskey. Smak oraz kolor rum żółty zawdzięcza cierpliwemu leżakowaniu w beczce. Trzeba wziąć pod uwagę, że intensywność zabarwienia wynika także z zawartości karmelu. W sklepie nie kierujmy się zatem głębią bursztynowej barwy w butelce, zwróćmy uwagę natomiast na to, ile rum leżakował. Oczywiście starsze trunki będą odpowiednio droższe.

Najpopularniejsze drinki z rumem to Pinacolada, Cuba Libre czy Mojito – a więc wszystkie egzotyczne, świeże, wakacyjne. Rum żółty dobrze jest łączyć z sokami egzotycznych owoców, takich jak papaja czy mango. Doskonale komponuje się smakowo z sokiem imbirowym i kokosowym.

Rumy szlachetne, o długim czasie leżakowania mają wspaniały bukiet aromatów. Entuzjaści nie polecają mieszać ich z drinkami, lepiej serwować w niewielkiej ilości, oblewając duże kostki lodu.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Produkty

Zobacz też

3 sprawdzone przepisy na domowe wędliny

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi zapachu czy smaku prawdziwie swojskiej wędliny. Niest…