Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Rukola w twojej kuchni – wartości odżywcze i zastosowanie

Materiał zewnętrzny 31 sierpnia 2021

Rukola to smaczne liście, z którymi wiele osób z pewnością miało styczność, jednak nie zawsze wybierało je świadomie. Charakterystyczne listki o ostrym, czasami cierpkim smaku są stosowane jako element dekoracyjny, włączane do gotowych mixów sałat i serwowane w restauracjach. Zdecydowanie warto sięgać po rukolę częściej, gdyż ma ona sporo cennych składników. Jakich? W jaki sposób wykorzystać ten zielony składnik w kuchni? Dowiedz się więcej.

--- Reklama ---
  1. Czym jest rukola?
  2. Rukola – wartości odżywcze
  3. Rukola – wpływ na zdrowie
  4. Czy każdy może jeść rukolę?
  5. Rukola w kuchni

Gdzie kupować rukolę? Jest ona na tyle powszechna, że z łatwością dostaniesz ją w sklepach spożywczych, marketach, warzywniakach i na bazarkach. Dobrym pomysłem jest także świeża rukola ze sklepu online.

Czym jest rukola?

Rukola powszechnie utożsamiana jest z rodzajem sałaty, jednak w rzeczywistości należy do rodziny kapustowatych. Dziko rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w niektórych częściach Afryki i Azji Zachodniej. Uprawiana jest w całej Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii. Bez kłopotu wyhodujesz ją w przydomowym ogródku. Możesz uprawiać rukolę w doniczce.

Liście rukoli, przypominające liście mlecza, mają charakterystyczny, orzeźwiający i pikantny smak. Jest bardzo ceniona przez zwolenników lekkiego menu i kuchni śródziemnomorskiej.

Rukola – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze posiada rukola? Miłośnicy zdrowego odżywiania i dietetycy cenią ją przede wszystkim za bogactwo witamin. W 100 gramach liści znajdziesz witaminę K w ilości zaspokajającej dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Taka porcja pokrywa również połowę zapotrzebowania na witaminę A. Świeża rukola zawiera witaminę C, witaminy z grupy B i foliany. Sporo jest tu wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu – a to wszystko przy zaledwie 25 kcal w 100 gramach, czego powodem jest duża zawartość wody.

Rukola – wpływ na zdrowie

Taki skład sprawia, że rukola właściwości zdrowotne ma naprawdę imponujące, zostawiając daleko w tyle liście sałaty lodowej. Najważniejsze właściwości rukoli to:

  • działanie antynowotworowe dzięki antyoksydantom,
  • zapewnia lepszy metabolizm, długotrwałe uczucie sytości i sprawną perystaltykę jelit za sprawą błonnika,
  • wsparcie odchudzania dzięki błonnikowi i niewielkiej kaloryczności,
  • dostarczanie żelaza,
  • wsparcie układu krwionośnego i rozrzedzenie krwi dzięki potasowi,
  • wsparcie układu kostnego za sprawą witaminy K,
  • wzmacnia układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry dzięki witaminie C,
  • oczyszczanie organizmu dzięki zawartości chlorofilu.

W starożytności rukola stosowana była jako afrodyzjak – miała wzmagać pożądanie, leczyć impotencję i wspierać płodność.

Czy każdy może jeść rukolę?

Właściwie nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, by spożywać przygotowaną rukolę na wiele sposobów. Jedyne zastrzeżenia związane są z kwestią jej uprawy. Ponieważ na tym etapie mogła zostać spryskana szkodliwymi substancjami, trzeba pamiętać, aby ją dokładnie przepłukać. Najlepiej moczyć ją przez kilka minut w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub soku ze świeżych cytryn. Kupując rukolę w plastikowym opakowaniu, wyjmij ją w domowych warunkach jak najszybciej, aby uniknąć wydzielania się szkodliwych substancji z grupy nitrozamin.

Rukola w kuchni

Wiedząc, jakie rukola właściwości posiada, możesz zastanowić się, w jaki sposób wykorzystać jej ostry smak w kuchni. Dostępne są różne przepisy: rukola sprawdza się jako dodatek do sałatek, kanapek, past serowych i warzywnych, przystawek. Możesz dodawać ją również do dań gorących, na przykład zapiekanek, makaronów, pizzy. Ciekawym pomysłem są sosy i pesto, w których liście rukoli zastępują bazylię.

  • Sałatka z rukolą

Rukola nadaje sałatkom ostrzejszy, lekko orzechowy smak. Do świeżych listków dodaj garść pomidorków koktajlowych, liście szpinaku i pestki dyni lub słonecznika. Całość posyp pokruszonym serem pleśniowym i skrop olejem lnianym, oliwą lub winegretem. Taka sałatka pasuje do zapiekanek i makaronów, a jej przygotowanie zabierze tylko chwilę.

  • Hummus limonkowy z rukolą

Połącz pastę tahini z czosnkiem, sokiem limonkowym i oliwą. Dodaj ciecierzycę i tyle wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną rukolę, tymianek i miętę, a następnie dołóż pokrojone na kawałki awokado. Taki hummus pasuje do pieczywa lub warzyw pokrojonych w słupki.

  • Pesto z rukoli

Zmiksuj rukolę z dodatkiem oleju z pestek dyni lub oliwy. Dodaj czosnek, starty parmezan, podprażone pestki dyni. Połącz w jednolitą masę. Dopraw pieprzem.

  • Paszteciki z farszem grzybowo-ziołowym

Posiekaj 2 cebule, 2 szalotki i około 50-60 dag grzybów. Całość podsmaż na maśle. Dodaj kilka ząbków czosnku, wlej 100 ml białego wytrawnego wina i poddusić do miękkości. Dodaj 2 szklanki posiekanej zieleniny: rukoli połączonej z natką pietruszki, koperkiem i kolendrą. Trzymaj na ogniu około 3 minuty, wbij jajko i dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa. Nakładaj ją na ciasto francuskie, smaruj jajkiem i upiecz na złoto.

Tagi liście, rukola, wartości, zastosowanie
Materiał zewnętrzny 31 sierpnia 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Szafka na buty – niezbędny mebel w każdym przedpokoju?
Następny wpis Modny i praktyczny upominek – porcelanowy zestaw do herbaty
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Kurczak po chińsku

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?