Spośród wszystkich owoców morza krewetki są najbardziej cenione. Ich delikatne mięso charakteryzuje się przyjemnym smakiem. Obecnie można je kupić w wielu miejscach, dlatego przynajmniej raz warto spróbować przygotować je samodzielnie w domu. Istnieje mnóstwo interesujących przepisów, dzięki którym bez problemu przyrządzisz oryginalne danie.
Krewetki – dlaczego warto je jeść?
Trudno nie docenić walorów smakowych krewetek – nawet osobom, które nie przepadają za owocami morza. Dobrze przyrządzone sprawiają, że chce się do nich wracać. Są niskokaloryczne i dostarczają sporo cennych składników odżywczych. Wykazują właściwości przeciwzapalne, wpływają na opóźnienie procesów starzenia, a także poprawiają funkcjonowanie układu krążenia. Stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Warto włączyć je do swojego menu również ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają dużą ilość kwasów omega-3, a przy tym mają doskonały stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Ponadto obfitują w witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, jod, cynk, fluor, selen, żelazo oraz magnez. Krewetki to również źródło astaksantyny, czyli rodzaju karotenoidu o działaniu przeciwutleniającym. W związku z tym spożywanie krewetek wpływa korzystnie na układ nerwowy i sprzyja ograniczeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz raka jelita grubego. Działa korzystnie również w przypadku nadciśnienia.
Krewetki można przyrządzać na wiele sposobów. Wśród grillowanych, smażonych na maśle, duszonych i gotowanych propozycji na pewno znajdziesz przepis odpowiadający Twoim upodobaniom kulinarnym. Mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi, jak je przyrządzić.
Szaszłyk z krewetek – jeden z najprostszych przepisów
Potrawy z grilla są smaczne, a na dodatek mniej tłuste niż przyrządzane w oleju na patelni. Poza tym wszelkiego rodzaju mięso oraz warzywa można przygotować w marynacie, która nadaje im wspaniały aromat. Również krewetki warto przygotować w ten sposób. Do zrobienia marynaty potrzebna jest oliwa, czosnek oraz odpowiednie przyprawy. Możesz dobrać je według własnego gustu lub skorzystać z naszej propozycji: https://uwielbiam.pl/przepis/szaszlyk-z-krewetek. Krewetki zacznij wbijać na wykałaczki, dopiero gdy przesiąkną smakiem marynaty. Wykonanie szaszłyków nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę wyśmienity.
Zupa pomidorowa z owocami morza – warte uwagi połączenie
Zupa pomidorowa często gości na polskich stołach. Może być serwowana z ryżem, makaronem lub lanymi kluskami, ale też z owocami morza. Intensywnie pomidorowy smak doskonale do nich pasuje. Jeżeli nie wszystkie owoce morza trafiają w Twój gust kulinarny, postaw tylko na krewetki, ale warto spróbować wersji bogatszej w składniki. Przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-pomidorowa-z-owocami-morza-i-buleczkami-z-ziarnami. Jako dodatek do dania proponujemy bułeczki z ziarnami słonecznika, dyni oraz sezamu. Świeżo upieczone będą wspaniale pachnieć i sprawią, że danie będzie jeszcze lepsze.
Ryż z krewetkami – danie jak z restauracji
Dania podawane w restauracji często wyglądają na skomplikowane. Prezentują się pięknie, a ich zapach oraz smak wskazują na profesjonalizm kucharza. Tymczasem nie mniej efektowne potrawy można stworzyć samodzielnie i to bez większego wysiłku. Przykładem prostego dania, które wygląda na bardzo wykwintne, jest ryż z krewetkami. Wejdź tutaj https://uwielbiam.pl/przepis/ryz-z-krewetkami-i-czosnkiem i sprawdź, jakie produkty są Ci potrzebne, aby poczuć się jak szef kuchni. To kolorowe danie zaskoczy niejedną osobę.
Spaghetti z krewetkami – orientalna wariacja
Spaghetti jest uwielbiane przez wiele osób nie tylko w tradycyjnej wersji z sosem bolognese. Krewetki i makaron to jak najbardziej polecane połączenie. Aby potrawa nabrała wyjątkowego charakteru, warto doprawić ją nutą imbiru oraz cytryny. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-z-krewetkami-w-sosie-imbirowo-cytrynowym umieściliśmy przepis, który spodoba Ci się, jeżeli lubisz potrawy, w których można wyczuć orientalne smaki.