Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Pyszny i zdrowy rosół na niedzielny obiad

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
15 czerwca 2023
zdrowy rosol

Któż z nas nie lubi pysznego rosołu na bazie kurczaka? Jest to idealny wybór na niedzielny obiad. Aby ugotować zdrowy rosół, należy kierować się kilkoma wskazówkami. Istotne znaczenie ma dobór odpowiedniego mięsa do ugotowania zupy, a także właściwe jej doprawienie i oczywiście zadbanie o świeże i aromatyczne warzywa. Jak zrobić rosół na niedzielny obiad?

Wybierz odpowiedniego kurczaka – postaw na ćwiartki lub udka, a nie porcję rosołową 

Dobry rosół to rosół wartościowy, dlatego do jego przygotowania potrzebujemy kurczaka z fermy ekologicznej, takiego który nie był karmiony mnóstwem antybiotyków i GMO. Brojlery są hodowane nie dłużej niż kilka tygodni, a kurczak zagrodowy przynajmniej 56 dni. Mięso kurczaka zagrodowego jest delikatniejsze. Takie mięso jest bardziej zbite i mniej otłuszczone. Ma mnóstwo cennych własności odżywczych. Rosół na bazie kurczaka zagrodowego jest cennym źródłem witaminy B12, B2, magnezu, potasu, selenu i cynku. Do rosołu warto użyć ćwiartek czy udek z kurczaka, a nie gotować go na samym gnacie i szyjce. W końcu mięso z rosołu jest pełne składników odżywczych. Wystarczy wyjąć je z zupy po odpowiednim czasie i poporcjować. Sam rosół musi się gotować minimum 2 godziny. Do przygotowania rosołu potrzebujecie 3 ćwiartki z kurczaka albo 6 udek z kurczaka. Możecie oczywiście wykorzystać różne części kurczaka zagrodowego. Jeżeli chcecie dowiedzieć się, dlaczego powinniście wybrać właśnie kurczaka zagrodowego, to koniecznie przeczytajcie artykuł na stronie: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/. Wracając do naszego przepisu na rosół, czas poznać pozostałe składniki. 

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Co jeszcze do rosołu, czyli pozostałe składniki zupy na bazie kurczaka zagrodowego

Rosół nie może się udać bez dużej porcji świeżych warzy. Na 3-4 litry zupy, przygotujcie przynajmniej 5-6 średniej wielkości marchewki, około 4 pietruszki, jeden średniej wielkości seler, a także por oraz dwie małe lub średnie cebule. Po tym jak kurczak zagrodowy umyty, podzielony na kawałki zagotuje się w wodzie, wszystkie obrane warzywa wkładamy do garnka, oprócz cebuli. Możemy dodać do zupy jeszcze kilka gałązek lubczyku zamiast przyprawy typu Kucharek, choć i ją można dodać do smaku, a także pieprz do smaku, około 10 ziarenek. Rosół gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Następnie wyciągamy kurczaka i wywar gotujemy dalej. Dobry rosół powinien gotować się przez około 2 godziny. Po wyjęciu kurczaka można opalić cebulę i dodać ją do wywaru. Przyda się też odrobina soli i pieprzu. Można też dorzucić jeszcze 2 gałązki lubczyku, jeśli lubi się jego smak. W międzyczasie przed końcem gotowania rosołu przygotowujemy makaron, a więc zagotowujemy osoloną wodę i wsypujemy zawartość paczki. Gotujemy tyle, ile zaleca producent. Następnie odcedzamy makaron i umieszczamy na talerzach. Możemy wyjąć marchewkę z zupy i ją pokroić, a całość okrasić odrobiną siekanej pietruszki oraz rozdrobnionym kurczakiem zagrodowym. Pozostaje już tylko całość zalać rosołem i pyszne danie niedzielne gotowe!

Pamiętajcie, by nie gotować kurczaka zagrodowego w rosole zbyt długo, aby nie utracił swoich cennych wartości odżywczych. Kurczak z rosołu jest dietetyczny i nadaje się zarówno dla dzieci, jak i osób starszych, czy będących na diecie redukcyjnej. Rosół świetnie sprawdza się także w okresach przeziębień. Jeżeli chcecie poznać inne przepisy z kurczakiem zagrodowym w roli głównej, to koniecznie odwiedźcie stronę: https://zagrodowy.pl/przepisy/. Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych inspiracji! Zachęcamy do gotowania!                                 

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
pies socjalizacja

Socjalizacja psa od pierwszych miesięcy – jak wychować pewnego siebie pupila?

christmas market 3856882 1280

Najlepsze jarmarki bożonarodzeniowe w Polsce – gdzie warto pojechać?

jam 428094 1280

ABC przetworów, czyli jak się zabrać za jesienne słoiki

20240225 123715

Jak szybko nauczyć szczeniaka załatwiania potrzeb na dworze? Praktyczne porady

mountaineering 455338 1280

Jesień na weekend: 7 pomysłów na krótki wypad w Polsce

aloe vera 196234 1280

7 roślin doniczkowych, które poprawiają jakość powietrza w domu

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?