Deser to najdłużej wyczekiwane danie na przyjęciu. Jego ukoronowanie i zwieńczenie. Kropka nad „i” postawiona czarodziejskimi dłońmi kucharza. Tu liczy się nie tylko jakość, ale i wygląd. Nie każdy deser można podać na talerzyku. Zobacz, jak wykorzystać pucharki lodowe.
Pucharki lodowe – deser lodowy
Lody i desery lodowe to najczęściej podawane dania w pucharkach lodowych. Serwując lody, warto pamiętać, że same lodowe kulki to za mało. Używanie pucharków lodowych zobowiązuje do podjęcia wyzwania i stworzenia deseru lodowego z marzeń. To zresztą wcale nie jest tak trudne, jak można by przypuszczać. Wystarczy bita śmietana, pokrojone w plasterki owoce, kolorowa posypka i już można zwykłe lody zamienić w prawdziwą ucztę dla zmysłów. Warto przy tym kierować się kolorami i smakami. Jeśli serwujemy lody truskawkowe, dodajmy świeże truskawki, z lodami miętowymi świetnie komponuje się świeża mięta i wiórki czekoladowe. Lody śmietankowe są najbardziej uniwersalne – do nich pasują wszystkie owoce.
Zwieńczeniem deseru lodowego może być polewa lub bita śmietana, a nawet jedno i drugie razem. Jednak trzy grzyby w barszcz to już będzie za dużo, bita śmietana z posypką – tak, polewa z posypką – tak, bita śmietana z polewą i posypką – nie.
Pucharki lodowe – deser na ciepło
Jeśli chcemy podać ciepły deser w pucharkach lodowych, zwróćmy uwagę, z czego są one wykonane. Do ciepłych dań najlepsze są pucharki szklane. Pucharki lodowe z tworzywa sztucznego i papieru zostawmy dla zimnych deserów.
Jakie ciepłe desery możemy podać w pucharkach? Najlepiej sprawdzają się ciepłe budynie i kisiele, których nie przyrządzamy bezpośrednio w pucharku, a jedynie nakładamy. Przy nakładaniu deseru warto pamiętać, by nie napełniać pucharka do krawędzi, ale zostawić około centymetr wolnego miejsca. Tam ułożymy owoce, które możemy polać chłodnym sosem lub posypać posypką.
Pucharki lodowe – jak podać owoce w pucharkach
Owoce na ogół podaje się na paterach, czasem półmiskach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podać je w pucharkach. Takie rozwiązanie sprawdzi się przede wszystkim na różnego rodzaju przyjęciach ogrodowych, gdzie goście mogą swobodnie chodzić i niespiesznie konsumować deser.
Przy układaniu owoców w pucharkach lodowych można, a nawet trzeba, wykorzystać przezroczystość pucharków. Zamiast wrzucać owoce w dowolnej kolejności, lepiej stworzyć wielobarwny obraz, który samym wyglądem zachęci do jedzenia. Owoców raczej nie polewa się polewą, ale można dodać na wierzch odrobinę bitej śmietany.