Dieta kojarzy ci się z listą żywieniowych wyrzeczeń? Myślisz, że chcąc zrzucić zbędne kilogramy musisz całkowicie zapomnieć o słodyczach, pizzy i chipsach? Niekoniecznie. Zobacz, jakie smakołyki możesz jeść całkowicie bezkarnie.
Do niedawna osoby chcące zmniejszyć obwód w talii i wysmuklić sylwetkę rezygnowały z wszystkiego, co nie kojarzyło się ze zdrową żywnością. Chipsy, lody, czekolada, pizza były całkowicie zakazane. Obecnie wiedza w temacie diet i zdrowego odżywiania jest dużo większa i wiadomo już, że nawet na redukcji można pozwolić sobie na różne przysmaki. Wszystko zależy tak naprawdę od ich składu i sposobu przyrządzenia. Co możesz bezpiecznie jeść?
Lody (wysokobiałkowe)
W taką pogodę, jaką można obserwować w Polsce od kilku tygodni, większość z nas marzy o schłodzeniu się orzeźwiającymi lodami. Choć lody kojarzą się z bardzo kalorycznym przysmakiem, „niedozwolonym” przy jakiejkolwiek diecie, można po nie sięgnąć, kiedy są w wersji fit. Do przygotowania domowych, wysokobiałkowych lodów potrzebny jest jogurt naturalny, ksylitol (lub inny słodzik), laska wanilii do smaku i co najważniejsze – białko serwatkowe. Białko dostaniemy w sklepach specjalizujących się w odżywkach i suplementach diety. Ten makroskładnik jest sprzymierzeńcem każdej diety – zapewnia sytość (paradoksalnie w większym stopniu niż tłuszcz!), a jest najbardziej dietetycznym makroskładnikiem (w przeciwieństwie do tłuszczy i węglowodanów). Przepis na lody białkowe jest bardzo prosty – wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przygotowaną masę mrozić w zamrażalniku przez 20-30 minut 4-5 razy, między kolejnymi mrożeniami ją mieszając. Wielokrotne mrożenie przeplatane z mieszaniem nada lodom apetyczną, aksamitną konsystencję przypominającą prawdziwe lody.
Pizza (na zdrowym spodzie)
Pizza to kolejny po lodach przysmak, który nie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem. Należy jednak pamiętać, co najbardziej tuczy w klasycznej pizzy. Są to trzy rzeczy:
- Ciasto
- Sos
- Żółty ser
Drożdżowy, wyrośnięty spód pizzy, tłuste sosy i duża ilość ciągnącego się sera rzeczywiście stanowią bombę kaloryczną. Jednak nie musisz całkowicie rezygnować z jedzenia pizzy na diecie. Zrezygnuj z sosu albo ewentualnie zamień go na zdrowy tłuszcz roślinny zawarty w oliwie z oliwek, zamiast tłustego sera daj na wierzch pizzy warzywa. Doskonale sprawdzą się: cukinia, pomidor, por czy szparagi. Możesz także pozwolić sobie na niewielką ilość boczku czy kurczaka. Najważniejszy jednak jest spód do pizzy. Możesz przygotować go, zastępując mąkę pszenną mąką gryczaną, jaglaną czy mąką z amarantusa. Do zrobienia spodu do fit pizzy używa się także batatów czy… kalafiora. Wbrew pozorom te warzywa doskonale sprawdzają się do dań znanych dotąd jako fastfoody.
Chipsy (warzywne)
Dieta nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych przekąsek. Zamiast ziemniaczanych, klasycznych chipsów wybierz te z warzyw: buraków, marchewki, cukinii lub jarmużu. Możesz przygotować je samodzielnie lub kupić gotowe w markecie. Oferta zdrowej żywności jest w popularnych marketach coraz bogatsza, więc chipsy warzywne kupisz bez problemu.