Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gastronomia

Przyczepy gastronomiczne – przyszłość branży gastronomicznej?

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
przyczepy gastronomiczne
fot. materiały prasowe

Branża gastronomiczna przechodzi specyficzny rozkwit w ciągu ostatnich kilku lat. Zauważamy nie tylko coraz większą ilość powstających restauracji, ale także nowych form lokali gastronomicznych. Do nich należą między innymi przyczepy gastronomiczne, wcześniej niemal całkowicie nieobecne na terenie naszego kraju. Obecnie natomiast, przyczepy gastronomiczne wpisały się na stałe w krajobraz wielu miast Polski. Ponadto, są z powodzeniem wykorzystywane podczas wydarzeń kulturalnych i eventów organizowanych na świeżym powietrzu. Zapraszamy do lektury, w trakcie której podpowiemy – jak wybrać przyczepę gastronomiczną wysokiej jakości oraz o czym warto pamiętać w czasie zakupu.

Dobra przyczepa gastronomiczna – czyli jaka?

Prawdopodobnie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie przyczepy nadają się na zaaranżowanie w nich lokalu gastronomicznego. Jakie wymogi powinna spełniać dobra przyczepa gastronomiczna? Otóż przede wszystkim powinna być wystarczająco duża. Jest to podstawowe kryterium, gdyż będziemy musieli zainstalować w niej odpowiedni zestaw specjalistycznych urządzeń. Do kluczowych należy dwukomorowy zlew oraz zlokalizowany przy nim piec podgrzewający wodę. Zgodnie z wymogami sanepidu, powinniśmy mieć w przyczepie swobodny dostęp do ciepłej, jak i zimnej wody.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Istotne też będą umywalka do mycia rąk, wyposażona w dozownik mydła oraz stojak lub haczyk na ręcznik. Nieodłącznym elementem będzie również szafka do przechowywania odzieży zmiennej, obuwia pracowniczego oraz innych obiektów używanych w czasie pracy.

Pozostałe elementy wyposażenia są związane przede wszystkim z rodzajem oferowanych przez nas wyrobów spożywczych. Do tych najczęściej stosowanych należą: piece, frytury, palniki, kuchenki, gabloty na lody oraz liczne inne.

Przyczepa gastronomiczna – opłacalna czy nie?

Zgodnie z opinią wielu przedsiębiorców, zaaranżowanie lokalu w przyczepie gastronomicznej jest jednym z najprostszych sposobów na start w tej branży. Dlatego food-trucki są otwierane wyjątkowo chętnie przez osoby niedysponujące zbyt dużym kapitałem własnym.

Wiele początkujących osób zaopatruje się w swoje pierwsze przyczepy gastronomiczne u konkretnych producentów (szczególną popularnością cieszy się BM Grupa) lub korzystają z przyczep używanych. Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Zamówienie własnej przyczepy pozwala na realizację indywidualnej wizji – przyczepy tworzone na zamówienie mogą mieć niemal zupełnie dowolną postać (wózków handlowych, rowerów, autobusów, kontenerów). Korzystając z przyczep używanych, zaoszczędzimy natomiast na wydatkach, otrzymując w zamian przyczepę dostosowaną do potrzeb lokalu gastronomicznego.

Wszystkim początkującym przedsiębiorcom otwierającym swoje pierwsze lokale gastronomiczne w przyczepach pragniemy także przypomnieć o konieczności zainstalowania w nich kasy fiskalnej. Oczywiście, obowiązek ten nie dotyczy wszystkich (przykładowo – z używania kasy fiskalnej zwolnieni są właściciele ruchomych punktów sprzedaży o obrocie poniżej 20 tysięcy zł.), choć większość lokali w przyczepach gastronomicznych posiada kasę fiskalną.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
fundusze obywatelskie

Rola społeczności lokalnych w budowaniu więzi międzyludzkich – jak wspierać swoją okolicę?

ogrod zimowy na parapecie

Zimowy ogród na parapecie – jakie zioła i rośliny można hodować w domu zimą?

jakpoprawicjakoscsnu

Jak poprawić jakość snu? Proste triki, które pomogą Ci się wysypiać

spacer z psem

Jak sprawić, żeby spacer z psem był przyjemny dla obu stron?

aromatyspozywcze

Najpopularniejsze naturalne aromaty spożywcze – zastosowanie i właściwości

nowoczesna0kuchnia

Nowoczesne urządzenia kuchenne, które ułatwią Ci gotowanie

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?