Branża gastronomiczna przechodzi specyficzny rozkwit w ciągu ostatnich kilku lat. Zauważamy nie tylko coraz większą ilość powstających restauracji, ale także nowych form lokali gastronomicznych. Do nich należą między innymi przyczepy gastronomiczne, wcześniej niemal całkowicie nieobecne na terenie naszego kraju. Obecnie natomiast, przyczepy gastronomiczne wpisały się na stałe w krajobraz wielu miast Polski. Ponadto, są z powodzeniem wykorzystywane podczas wydarzeń kulturalnych i eventów organizowanych na świeżym powietrzu. Zapraszamy do lektury, w trakcie której podpowiemy – jak wybrać przyczepę gastronomiczną wysokiej jakości oraz o czym warto pamiętać w czasie zakupu.
Dobra przyczepa gastronomiczna – czyli jaka?
Prawdopodobnie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie przyczepy nadają się na zaaranżowanie w nich lokalu gastronomicznego. Jakie wymogi powinna spełniać dobra przyczepa gastronomiczna? Otóż przede wszystkim powinna być wystarczająco duża. Jest to podstawowe kryterium, gdyż będziemy musieli zainstalować w niej odpowiedni zestaw specjalistycznych urządzeń. Do kluczowych należy dwukomorowy zlew oraz zlokalizowany przy nim piec podgrzewający wodę. Zgodnie z wymogami sanepidu, powinniśmy mieć w przyczepie swobodny dostęp do ciepłej, jak i zimnej wody.
Istotne też będą umywalka do mycia rąk, wyposażona w dozownik mydła oraz stojak lub haczyk na ręcznik. Nieodłącznym elementem będzie również szafka do przechowywania odzieży zmiennej, obuwia pracowniczego oraz innych obiektów używanych w czasie pracy.
Pozostałe elementy wyposażenia są związane przede wszystkim z rodzajem oferowanych przez nas wyrobów spożywczych. Do tych najczęściej stosowanych należą: piece, frytury, palniki, kuchenki, gabloty na lody oraz liczne inne.
Przyczepa gastronomiczna – opłacalna czy nie?
Zgodnie z opinią wielu przedsiębiorców, zaaranżowanie lokalu w przyczepie gastronomicznej jest jednym z najprostszych sposobów na start w tej branży. Dlatego food-trucki są otwierane wyjątkowo chętnie przez osoby niedysponujące zbyt dużym kapitałem własnym.
Wiele początkujących osób zaopatruje się w swoje pierwsze przyczepy gastronomiczne u konkretnych producentów (szczególną popularnością cieszy się BM Grupa) lub korzystają z przyczep używanych. Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Zamówienie własnej przyczepy pozwala na realizację indywidualnej wizji – przyczepy tworzone na zamówienie mogą mieć niemal zupełnie dowolną postać (wózków handlowych, rowerów, autobusów, kontenerów). Korzystając z przyczep używanych, zaoszczędzimy natomiast na wydatkach, otrzymując w zamian przyczepę dostosowaną do potrzeb lokalu gastronomicznego.
Wszystkim początkującym przedsiębiorcom otwierającym swoje pierwsze lokale gastronomiczne w przyczepach pragniemy także przypomnieć o konieczności zainstalowania w nich kasy fiskalnej. Oczywiście, obowiązek ten nie dotyczy wszystkich (przykładowo – z używania kasy fiskalnej zwolnieni są właściciele ruchomych punktów sprzedaży o obrocie poniżej 20 tysięcy zł.), choć większość lokali w przyczepach gastronomicznych posiada kasę fiskalną.